Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

exhaust rattle...2.7L

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-27-2010, 07:46 PM   #1
brelandt [OP] brelandt is offline
Senior Member
brelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud of
Air Force:
Name: Terry
Joined: Jul 2009, #19979
Location: Dublin, CA
Gender: Male
Posts: 460
brelandt's Tacoma Gallery
exhaust rattle...2.7L

I have a very loud exhaust rattle coming from under the cab after I put my automatic tranny in gear. Doesn't matter if it's "drive" or "reverse". Seems to happen mostly when the engine is cold but will still do it when warm as well just not as often. Also goes away when I accelerate.
Is there a "common" part that is causing this? Plan on getting underneath to check it out in the morning but just wanted to see if there was something I ought to be looking at first before I waste my time looking in the wrong areas!
  Reply With Quote
Old 08-27-2010, 08:50 PM   #3
braaap
steve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shedsteve o 77 is one of the sharper tools in the shed
 
steve o 77's Avatar
Name: Steven
Joined: Nov 2009, #26726
Location: Columbus, OH
Age: 23
Gender: Guy
Posts: 19,506
steve o 77's Tacoma Gallery
either the heat shield or the cat is actually bad, but I would think the CEL would be on it the cat was bad.
  Reply With Quote
Old 08-27-2010, 09:13 PM   #4
brelandt [OP] brelandt is offline
Senior Member
brelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud of
Air Force:
Name: Terry
Joined: Jul 2009, #19979
Location: Dublin, CA
Gender: Male
Posts: 460
brelandt's Tacoma Gallery
well i hope it's not the cat. I only have 68K on it. LOL I am throwing a code for the O2 bank 1 sensor, but it's been on for 3 years now!
  Reply With Quote
Old 08-27-2010, 09:33 PM   #5
Alaskan Assassin
907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed907taco is one of the sharper tools in the shed
 
907taco's Avatar
Name: Bobby
Joined: Mar 2010, #34091
Location: Alaska
Age: 44
Gender: Male
Posts: 1,364
907taco's Tacoma Gallery
i bought my 2010 in march, i noticed the same rattle the 1st time i started it after bringing it back home, goes away after it it warms up..... should i worry about that? maybe i should look at the heat shield when i get back home.
  Reply With Quote
Old 08-28-2010, 09:32 AM   #6
brelandt [OP] brelandt is offline
Senior Member
brelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud of
Air Force:
Name: Terry
Joined: Jul 2009, #19979
Location: Dublin, CA
Gender: Male
Posts: 460
brelandt's Tacoma Gallery
well, after thinking back to when I bought mine in jan 2004 I remmeber it doing the samething then and the dealer fixed it. Just not sure what they fixed or even how they fixed it. My only concern then was that the noise was gone.
I guess this is another one of those, "Tacoma" issues that most of us just live with like the rattle under the dash on the passenger side! and the coin tray always opening when you hit a rough patch of road.....LOL
  Reply With Quote
Old 08-29-2010, 02:57 PM   #7
brelandt [OP] brelandt is offline
Senior Member
brelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud ofbrelandt has much to be proud of
Air Force:
Name: Terry
Joined: Jul 2009, #19979
Location: Dublin, CA
Gender: Male
Posts: 460
brelandt's Tacoma Gallery
ok went under the truck and found the issue. Seems that there is a bracket on the bell housing that extends to the pipe and there is a round clamp with a single bolt holding the 2 together. my clamp loosened up enough that it slipped off of the bracket and was resting on the O2 sensor.
Fix was easy. Just loosen the bolt a few turns place it back on the bracket and then stick a 12mm socket and extension between the top of the frame and the wheelwell where the small rubber splash shield is and tighten the hell out of it.
  Reply With Quote
Old 08-29-2010, 03:01 PM   #8
Almost there
08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed
 
08pretaco's Avatar
Name: Oliver
Joined: Sep 2008, #9502
Location: az
Age: 25
Gender: Dude
Posts: 9,166
08pretaco's Tacoma Gallery
I used to have a rattle, it was my exhaust banging on my shackle/hangar
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Exhaust rattle fix (at least for now) MaineYota 2nd Gen. Tacomas 4 03-07-2013 12:49 PM
Exhaust Rattle SRQ TACO 1st Gen. Tacomas 12 06-01-2011 12:20 PM
Exhaust rattle at startup only joes06tacoma 2nd Gen. Tacomas 0 03-31-2011 05:39 PM
TRD Exhaust Rattle dpak Performance and Tuning 19 09-29-2010 04:45 PM
Loud rattle, possible exhaust leak? jyffmguy Technical Chat 0 03-04-2010 05:54 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.