Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

The "shutter" and the "check engine"

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-31-2010, 11:29 AM   #1
bobmartin [OP] bobmartin is offline
Junior Member
bobmartin is on a distinguished road
Joined: Aug 2010, #42526
Location: Houston, TX
Gender: Male
Posts: 1
bobmartin's Tacoma Gallery
Angry The "shutter" and the "check engine"

I hit about 55mph and the truck started to shutter and the engine light came on. Hooked it to the laptop and it said there was a misfire in cylinder 2. I've changed all the spark plugs, wires, and swapped two coils around just to try to diagnose. Still having the same problem with the lack of power and a heavy shutter. Check engine light is on and off and sometimes flashes. All I know now is to start checking fuel injectors. I ran a bottle of Lucas through the gas tank with no luck. Do I pull the injectors and ultrasonic them? replace them? Anything else?
  Reply With Quote
Old 08-31-2010, 02:56 PM   #3
Almost there
08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed08pretaco is one of the sharper tools in the shed
 
08pretaco's Avatar
Name: Oliver
Joined: Sep 2008, #9502
Location: az
Age: 25
Gender: Dude
Posts: 9,166
08pretaco's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by bobmartin View Post
I hit about 55mph and the truck started to shutter and the engine light came on. Hooked it to the laptop and it said there was a misfire in cylinder 2. I've changed all the spark plugs, wires, and swapped two coils around just to try to diagnose. Still having the same problem with the lack of power and a heavy shutter. Check engine light is on and off and sometimes flashes. All I know now is to start checking fuel injectors. I ran a bottle of Lucas through the gas tank with no luck. Do I pull the injectors and ultrasonic them? replace them? Anything else?
Your piston rings might be fried and your experiencing blow by which would explain lack of power and possibly the shutter
  Reply With Quote
Old 09-01-2010, 06:34 AM   #4
Senior Member
350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed350TacoZilla is one of the sharper tools in the shed
 
350TacoZilla's Avatar
Joined: Sep 2007, #2767
Location: Clear Spring MD
Posts: 1,105
350TacoZilla's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to 350TacoZilla
I would start with injectors.. do what you did for coils swap one with another if the problem moves then thats the cause..
  Reply With Quote
Old 09-01-2010, 06:49 AM   #5
:POOPCORN:
98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed
 
98tacoma27's Avatar
Marines:
Name: Ben
Joined: Dec 2008, #11714
Location: Beech Creek
Gender: Dude
Posts: 48,265
98tacoma27's Tacoma Gallery
It's going to be a 300 series code. Tons of things can cause this. Seeing how you have eliminated the plugs and wires, i would check the following:

In order of easiest to hardest.
  • Connector connection
  • Vacuum hose connection
  • PCV hose connection
  • PCV hose
  • Mass air flow meter (clean it)
  • Injector
  • Fuel pressure
  • EGR system (Only for 3RZ–FE)
  • Ignition system
  • Engine coolant temp. sensor
  • Compression pressure
  • Valve clearance
  • Valve timing
  • ECM


It could also be a cam or crank sensor.
  Reply With Quote
Old 09-01-2010, 06:55 AM   #6
Senior Member
Space Wrangler is on a distinguished road
 
Space Wrangler's Avatar
Name: JCT
Joined: Nov 2009, #25705
Location: Ga
Gender: Male
Posts: 362
Space Wrangler's Tacoma Gallery
make sure there is ZERO moisture anywhere near the plug boot or in the spark plug hole. ...i washed my truck and a day later had the exact same symptom. ..i had cylinder 3 misfire. i swapped plugs, changed wires, ect. ..turnd out to be condensation in the hole the spark plug goes in.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone have a truck "cap" "topper" "shell" hoist? Madtown Taco 2nd Gen. Tacomas 37 11-09-2013 08:57 PM
Check engine light on & off whenever truck is "working" defleppardsg 1st Gen. Tacomas 4 09-15-2011 02:36 PM
The "Check Engine" light will be the death of me! Tman12 1st Gen. Tacomas 4 08-09-2011 03:36 PM
Deck plate mod/check engine light/cold weather. "READ". Matic Technical Chat 3 02-17-2011 05:55 PM
Cancelling "check engine" light Fireguy67 2nd Gen. Tacomas 12 05-23-2010 08:32 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.