Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Engine stalls when warm

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-20-2010, 06:09 PM   #1
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
Engine stalls when warm

Hey, I have a 1997 Tacoma 2.4 The timing chain went at 440,000, so I replaced the engine.
Even though my truck is standard 2 wheel drive, my son found an automatic 4 wheel drive engine and we put it in.
It ran great for 300 miles then shut down while driving at 55 mph.
The engine will run once it cools down, but when it gets warm, it sputters and dies. (idles at 1k when cool, then when warm drops to 500, shoots back up to 1k, then back to 500 and then dies.) If I keep the rpms around 2k it runs fine until I let it down to 1k and then it just dies. It has new plugs, wires, a new coil, rotor, cap and starter. Someone told me it could be the distributor. Any ideas?
  Reply With Quote
Old 09-20-2010, 06:20 PM   #2
Yota Doc
DocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to all
 
DocBrown86's Avatar
Name: Brian
Joined: May 2010, #37266
Location: San Diego (Spring Valley)
Gender: Male
Posts: 111
DocBrown86's Tacoma Gallery
The first thing i'd check would be the idle control valve. It may be dirty.
  Reply With Quote
Old 09-22-2010, 05:36 AM   #3
Senior Member
EnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shedEnolaGaia is one of the sharper tools in the shed
Joined: Sep 2006, #9
Location: Midwest USA
Gender: Male
Posts: 1,136
EnolaGaia's Tacoma Gallery
How does the engine run in general?

When it stops and then cools down, does it run as well as it did after first being started?
  Reply With Quote
Old 09-22-2010, 01:50 PM   #4
Senior Member
skytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shedskytower is one of the sharper tools in the shed
 
skytower's Avatar
Navy: Gunners Mate
Name: Dave
Joined: Jun 2010, #38505
Location: virginia
Gender: Male
Posts: 3,185
skytower's Tacoma Gallery
Temp related problems point to a faulty coolant or intake air temp sensor. It's sends a cold reading to the computer even when hot. It usually won't set a code.
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 12:21 PM   #5
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
ok, now i am not getting spark from the plugs. checked the pick up coil, rotor, cap, prim and secondary coil, fuses and power to the coil is good. havent checked the air gap or the igt signal from the ecu because i don't know how to do that. anyone know how?
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 01:00 PM   #6
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 96,874
chris4x4's Tacoma Gallery
Are you getting any codes?
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 01:15 PM   #7
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
dont have a tester with me, so i really dont know. i have been looking for info on how to test the igniter. i understand that to be next in line to check.
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 02:42 PM   #8
4WD 4WD is offline
cRaZy oLdmAn
4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed
 
4WD's Avatar
Name: Doug
Joined: Jul 2009, #19185
Location: Lakeside,CA
Age: 56
Gender: Male
Posts: 21,474
4WD's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by TubMaster View Post
dont have a tester with me, so i really dont know. i have been looking for info on how to test the igniter. i understand that to be next in line to check.
I don't think there is an igniter is there ? Did they start again ?

I had them on my old toyotas pre -1st gen
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 03:26 PM   #9
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
yes there is. its mounter to the passenger side fender well behind the air intake box.
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 03:30 PM   #10
4WD 4WD is offline
cRaZy oLdmAn
4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed4WD is one of the sharper tools in the shed
 
4WD's Avatar
Name: Doug
Joined: Jul 2009, #19185
Location: Lakeside,CA
Age: 56
Gender: Male
Posts: 21,474
4WD's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by TubMaster View Post
yes there is. its mounter to the passenger side fender well behind the air intake box.
Then yeah that'd be a great place to check, those igniters on the old toys (Like I said, didn't even know they still used them haha)

were always suspect & almost always the first thing to check w/voltage drop/hard starting/ no spark etc;
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 09:03 PM   #11
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
ok, the igniter is good but still no spark any one know how to check the ecm?
  Reply With Quote
Old 09-23-2010, 09:23 PM   #12
Yota Doc
DocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to allDocBrown86 is a name known to all
 
DocBrown86's Avatar
Name: Brian
Joined: May 2010, #37266
Location: San Diego (Spring Valley)
Gender: Male
Posts: 111
DocBrown86's Tacoma Gallery
Have you checked the crank sensor yet?
  Reply With Quote
Old 09-24-2010, 09:57 AM   #13
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
Crankshaft position sensor is within specs.

Anyone know how to check for IGTcoming from the engine control module?
  Reply With Quote
Old 09-24-2010, 12:03 PM   #14
TubMaster [OP] TubMaster is offline
Junior Member
TubMaster is on a distinguished road
Name: Bob
Joined: Sep 2010, #42806
Location: High Point, NC
Gender: Male
Posts: 15
TubMaster's Tacoma Gallery
the only thing left that I know how to do is to find a replacement ecu and check that.
any other ideas? i am really lost here...
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loss of power...engine stalls....help me eganx 1st Gen. Tacomas 21 05-04-2013 10:01 AM
Engine knock with warm engine only andoskyy 1st Gen. Tacomas 19 08-29-2012 05:15 PM
Engine stalls while driving 1SolidTaco 1st Gen. Tacomas 2 08-19-2009 09:32 PM
engine stalls on steep hill off road skynyrd Off-Roading & Trails 25 07-15-2009 06:01 PM
Engine Warm-up? Terrier 2nd Gen. Tacomas 27 01-28-2008 06:15 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.