Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

finicky start... starting small

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-17-2008, 07:56 PM   #1
Micherie [OP] Micherie is offline
Junior Member
Micherie is on a distinguished road
 
Micherie's Avatar
Navy: AO3
Joined: Aug 2008, #8585
Location: Eugene, Or
Gender: Female
Posts: 27
Micherie's Tacoma Gallery
finicky start... starting small

Tested battery cells today... two good, three fair and one bad. sometimes it takes forever to catch on the turn over. this is intermittent but frustrating and somewhat embarrassing... 'aw, poor sap's car wont start'.

could it still be the battery? would adding acid or water to the bad cell revive it? (i've got some lying around) or... should i move on to plugs, alternator or ingnition? i have a fairly decent grasp on how an engine runs but I'm flat broke and cant take it to a shop. seems ridiculous anyway for something so simple.

side note: threw a P0420 code recently but dont have the funds for a new exhaust just yet. i dont think this is related but maybe there's an exhaust back up that is interfering with combustion? i dunno. this is where the 'fairly' comes in. just throwing ideas out there.
  Reply With Quote
Old 08-17-2008, 08:03 PM   #2
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 98,888
chris4x4's Tacoma Gallery
Your battery has a bad cell. Replace it.
Your code could be triggered from a bad O2 sensor. Do you have any exhaust leaks?
  Reply With Quote
Old 08-17-2008, 08:08 PM   #3
Micherie [OP] Micherie is offline
Junior Member
Micherie is on a distinguished road
 
Micherie's Avatar
Navy: AO3
Joined: Aug 2008, #8585
Location: Eugene, Or
Gender: Female
Posts: 27
Micherie's Tacoma Gallery
leak...

i have always thought that i could hear a leak but i'm not positive. i suppose starting with the sensor would be starting small eh? lol
  Reply With Quote
Old 08-17-2008, 08:10 PM   #4
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 98,888
chris4x4's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Micherie View Post
i have always thought that i could hear a leak but i'm not positive. i suppose starting with the sensor would be starting small eh? lol
Look around your exhaust for black soot around the joints. Check the exhaust manifold area, use a mirror to look under it. Most of the time its a bad O2 sensor. Just noticed you have an 1995. What motor? The 2.7?
  Reply With Quote
Old 08-17-2008, 08:19 PM   #5
Micherie [OP] Micherie is offline
Junior Member
Micherie is on a distinguished road
 
Micherie's Avatar
Navy: AO3
Joined: Aug 2008, #8585
Location: Eugene, Or
Gender: Female
Posts: 27
Micherie's Tacoma Gallery
not sure. i know i have the newer motor... not the ones used in the previous type pickups. 16 valve. i dont have an owners manual. might wanna get one of those.

ps. thanks for the advice
  Reply With Quote
Old 08-17-2008, 08:45 PM   #6
Old & Forgetful
Janster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shedJanster is one of the sharper tools in the shed
 
Janster's Avatar
Name: Jandy
Joined: Mar 2007, #1138
Location: Lancaster, PA
Age: 47
Gender: Female
Posts: 13,138
Janster's Tacoma Gallery
I've seen bad and/or low batteries do weird things to electronics in cars before. Get the battery replaced & that'll reset the computer ...and go from there.
If you have a problem elsewhere - the CEL & code will be back.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting Issue, Now Won't Start skkaley Technical Chat 3 08-21-2011 04:51 PM
Start small........ chris4x4 General Automotive 16 07-06-2011 03:53 PM
Whirring noise, hum, small vibration starting at around 30mph Taco93 2nd Gen. Tacomas 4 04-08-2011 12:32 PM
VVME HID headlight starting to flicker upon start up... sincitytaco Lighting 17 10-17-2010 07:55 PM
small back fire at start up! Deer Slayer 4 Cylinder 10 07-19-2009 12:10 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.