Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Newbie here with a cel question

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-15-2011, 11:51 AM   #1
Tdubliture [OP] Tdubliture is offline
Junior Member
Tdubliture is on a distinguished road
Name: Tyler
Joined: Mar 2011, #52730
Gender: Male
Posts: 16
Tdubliture's Tacoma Gallery
Newbie here with a cel question

I have a 2001 4 door trd Tacoma with 3.4 motor and 4wd. It runs good and the cel (check engine light) stays off until I am decelerating from highway speeds. When it pops on it runs rough. The engine will not rev over 2000 rpm. Weirdest thing.
Few notes
I have a k&n filter and I regularly clean the maf.
Can't remember the code. I think it's p0420 if I remember right.

Does anyone have any suggestions.
Will the urd o2 sim help me?
  Reply With Quote
Old 03-15-2011, 11:53 AM   #2
Super Mod!
BlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shedBlueTaco07 is one of the sharper tools in the shed
 
BlueTaco07's Avatar
Name: Cody
Joined: Jan 2011, #48598
Location: Panama city, Florida
Gender: Male
Posts: 2,427
BlueTaco07's Tacoma Gallery
Fouled out spark plug?
  Reply With Quote
Old 03-15-2011, 02:33 PM   #3
Tdubliture [OP] Tdubliture is offline
Junior Member
Tdubliture is on a distinguished road
Name: Tyler
Joined: Mar 2011, #52730
Gender: Male
Posts: 16
Tdubliture's Tacoma Gallery
I have recently changed them. Plus it runs fine most of the time.
  Reply With Quote
Old 03-15-2011, 06:45 PM   #4
Member
Jeepin456 is on a distinguished road
Name: Ryan
Joined: Mar 2011, #53102
Location: Sparks, NV
Gender: Male
Posts: 30
Jeepin456's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Tdubliture View Post
I have a 2001 4 door trd Tacoma with 3.4 motor and 4wd. It runs good and the cel (check engine light) stays off until I am decelerating from highway speeds. When it pops on it runs rough. The engine will not rev over 2000 rpm. Weirdest thing.
Few notes
I have a k&n filter and I regularly clean the maf.
Can't remember the code. I think it's p0420 if I remember right.

Does anyone have any suggestions.
Will the urd o2 sim help me?

Seems like its going into limp mode which is the computer protecting the motor from its full potential to prevent damage. That's the purpose of your revving issue. As for the CEL code it is a generic code that all OBD II cars have when their is an issue. The code is the catalyst system efficiency is below threshold. Meaning your catalytic converter is throwing the code. Could be your O2 sensors going out. There are two sensors (I THINK) so you will have to figure out which one it is. It is also affecting you fuel mileage so I would get it fixed asap, not hard to do yourself but get the right tool because those sensors are hard to take off due to the heat from the exhaust.

Hope this helps.
  Reply With Quote
Old 03-16-2011, 08:30 AM   #5
Tdubliture [OP] Tdubliture is offline
Junior Member
Tdubliture is on a distinguished road
Name: Tyler
Joined: Mar 2011, #52730
Gender: Male
Posts: 16
Tdubliture's Tacoma Gallery
Has anyone had experience with the urd o2 simulator?
  Reply With Quote
Old 03-16-2011, 08:39 AM   #6
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 97,421
chris4x4's Tacoma Gallery
Get the code read, and post it up. Without an accurate code, everyone is just guessing what the issue could be.
  Reply With Quote
Old 03-16-2011, 09:50 AM   #7
Tdubliture [OP] Tdubliture is offline
Junior Member
Tdubliture is on a distinguished road
Name: Tyler
Joined: Mar 2011, #52730
Gender: Male
Posts: 16
Tdubliture's Tacoma Gallery
So I just got back from autozone and the code that it's throwing is p0120. Throttle position sensor.
This is defiantly a new code. Usually it throws p0420
  Reply With Quote
Old 03-17-2011, 08:57 PM   #8
Tdubliture [OP] Tdubliture is offline
Junior Member
Tdubliture is on a distinguished road
Name: Tyler
Joined: Mar 2011, #52730
Gender: Male
Posts: 16
Tdubliture's Tacoma Gallery
Is this problem usually solved with a new throttle position sensor?
  Reply With Quote
Old 03-17-2011, 09:21 PM   #9
Member
Jeepin456 is on a distinguished road
Name: Ryan
Joined: Mar 2011, #53102
Location: Sparks, NV
Gender: Male
Posts: 30
Jeepin456's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Tdubliture View Post
Is this problem usually solved with a new throttle position sensor?
Typically the sensor talks to the computer however when the communication stops it throws a light on your dash. Sometimes the sensor will begin talking with the computer again and doesn't need to be replaced but this is a sign that the sensor is nearing the end of its life. If the dash is always having the light on then the sensor will need to be replaced. Sometimes you can delete the code and wait to see if the light comes back on.
  Reply With Quote
Old 03-17-2011, 10:14 PM   #10
Tdubliture [OP] Tdubliture is offline
Junior Member
Tdubliture is on a distinguished road
Name: Tyler
Joined: Mar 2011, #52730
Gender: Male
Posts: 16
Tdubliture's Tacoma Gallery
Decided to just replace the sensor. I need to stop being a tight ass
  Reply With Quote
Old 03-18-2011, 12:41 AM   #11
Member
Jeepin456 is on a distinguished road
Name: Ryan
Joined: Mar 2011, #53102
Location: Sparks, NV
Gender: Male
Posts: 30
Jeepin456's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Tdubliture View Post
Decided to just replace the sensor. I need to stop being a tight ass
ha
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help: catalytic converter and CEL question pt law 1st Gen. Tacomas 6 12-11-2011 05:15 PM
Newbie question WoodyWagon Suspension 7 06-26-2011 04:26 AM
Question about emission warranty / CEL and aero turbine gainman 2nd Gen. Tacomas 0 03-21-2011 03:52 PM
CEL Question again. Fabulous 2nd Gen. Tacomas 5 06-03-2010 01:05 PM
Question about a cel emglishe30 1st Gen. Tacomas 13 07-25-2009 06:09 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.