Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Possible Electrical Issue Help Pls

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-25-2011, 02:38 PM   #1
whitca [OP] whitca is offline
Junior Member
whitca is on a distinguished road
Joined: Apr 2011, #54307
Location: PacNW
Gender: Male
Posts: 4
whitca's Tacoma Gallery
Possible Electrical Issue Help Pls

My friend has a 2004 Toyota Tacoma and yesterday it overheated and wouldnt start, it would turn over, but then just die. Today after letting it cool down over night it was doing the same thing, it would turn over and then sound like it bogged out and die. Then about an hour later the truck starts up fine and drove it for 10 minutes with no over heating or issues at all, it ran fine. A few weeks back the it threw a CEL for O2 sensor but it went away after a day. Has anyone had this issue or know what it might be, any help will be appreciated.
  Reply With Quote
Old 06-25-2011, 03:51 PM   #2
Senior Member
facemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shedfacemob is one of the sharper tools in the shed
 
facemob's Avatar
Name: Chase
Joined: Feb 2010, #32230
Location: 1st state
Gender: Male
Posts: 383
facemob's Tacoma Gallery
id assume the overheating isnt an electrical problem. and how "bad " did it overheat? could have damaged a lot of things when it overheated which in turn would cause it to not want to turn over
  Reply With Quote
Old 06-25-2011, 04:55 PM   #3
Senior Member
bicklebok has a spectacular aura aboutbicklebok has a spectacular aura aboutbicklebok has a spectacular aura about
Name: Ronnie
Joined: May 2011, #57154
Location: Montgomery, AL
Gender: Male
Posts: 212
bicklebok's Tacoma Gallery
Check the anti freeze and oil. Make sure you dont have anti freeze in your oil. Im not too familiar with the outcome of overheating one of these motors, but in a lot of engines you can destroy the head gasket, among other things. That would be one of the first things I did if the motor overheated. That will be a good start for checking for damage before going any further.
  Reply With Quote
Old 06-25-2011, 05:03 PM   #4
I like to break shit!
fireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shed
 
fireturk41's Avatar
Firefighter:
Name: Kevin
Joined: Dec 2008, #11857
Location: High Point, NC
Age: 21
Gender: Male
Posts: 4,595
fireturk41's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to fireturk41
make sure the water pump isnt seized. find what caused it to overheat then work your way back
  Reply With Quote
Old 06-26-2011, 10:00 PM   #5
whitca [OP] whitca is offline
Junior Member
whitca is on a distinguished road
Joined: Apr 2011, #54307
Location: PacNW
Gender: Male
Posts: 4
whitca's Tacoma Gallery
Thanks for the replies. I was able to get the true story of what really happened. The truck didn't overheat...apparently, my friend was driving the truck to work and stopped to run into the store. When she went to leave, she turned the key and the truck would turn over and blubber and then die. She looked at the instruments and noticed the temp gauge was pinned above hot so she assumed it had overheated even though it ran fine prior to parking.The issue occurred once restarting the vehicle. She repeatedly attempted to start it and it did the same thing, just stumbled and would idle for a few seconds until it would die. She left it in the store's parking lot overnight until her boyfriend could go take a look at it the next day and it did the same thing when he attempted to start the truck. After calling me, I asked if there was a CEL, which there was so I was planning to pick him up and run to an auto parts store to borrow a code reader. Once I arrived, he started the truck to show me what it was doing and it ran fine, no stumble, no CEL. I drove it to my house and we let it run and get up to temperature just to see if we could recreate the issue, but had no luck. This leads me to believe it's an electrical issue but I don't know where to start. My friend of course is concerned that it will happen again. Thanks in advance for any insight to what could be the source of the problem.
  Reply With Quote
Old 06-26-2011, 10:54 PM   #6
I like to break shit!
fireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shedfireturk41 is one of the sharper tools in the shed
 
fireturk41's Avatar
Firefighter:
Name: Kevin
Joined: Dec 2008, #11857
Location: High Point, NC
Age: 21
Gender: Male
Posts: 4,595
fireturk41's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to fireturk41
id make sure the idle air control isnt gummed up or stuck. also get a code reader and try to scan it anyway, sometimes CELs will "hide"
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
electrical issue rufuss11 2nd Gen. Tacomas 7 01-22-2012 01:26 PM
Electrical issue???? joseph296 Technical Chat 10 12-15-2010 09:58 AM
AC/TEMP Gauge Issue electrical tevious 1st Gen. Tacomas 3 08-03-2010 08:37 AM
Help with stereo electrical issue... Bretsuaz48 Audio & Video 4 07-14-2010 04:09 PM
Electrical Problems Issue 07 Tacoma TMTACOMA Technical Chat 9 03-18-2010 04:32 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.