Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Starting Problem

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-22-2011, 01:01 PM   #1
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery
Starting Problem

95 Toyota tacoma, v6 269,600 miles

I recently just found out that my truck doesn't want to start...

I have to turn the key on and off 3 times before it will start and run fine.

We've noted that its not the MAF sensor... we unplugged it, and when i tried starting it, the hubby plugged it in and it started just fine.

PLEASE HELP!!
Thanks
  Reply With Quote
Old 11-22-2011, 02:11 PM   #2
Senior Member
RacerP will become famous soon enough
Joined: Oct 2008, #9677
Location: Chicago
Gender: Male
Posts: 434
RacerP's Tacoma Gallery
Check your battery first...take it to the autoparts store and have them test it...

After that check your starter, same deal the autoparts store can do that. If it needs work contacts and/or plunger are easy to do yourself and way cheaper than buying a remanned.
  Reply With Quote
Old 11-22-2011, 07:21 PM   #4
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery

That doesn't sound like anything im having. I have no weird noises, grinds, clicks, or anything. My truck will start right up normally if i just turn the key on and off 3 times, then start it. WEIRD!!
  Reply With Quote
Old 11-23-2011, 10:34 AM   #6
Senior Member
XwesleysnipesX is on a distinguished road
 
XwesleysnipesX's Avatar
Name: Eric
Joined: Oct 2011, #65981
Location: Cincinnati, Ohio
Gender: Male
Posts: 110
XwesleysnipesX's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 95TacoChick View Post
That doesn't sound like anything im having. I have no weird noises, grinds, clicks, or anything. My truck will start right up normally if i just turn the key on and off 3 times, then start it. WEIRD!!

You most likley have dirty contacts on your starter. When you turn your key you are engaging the contatcs on your solenoid. Thats why after you try it a couple times the current can flow to the starter. Eventually they will get so dirty it wont start and leave you stranded. You might be able to just change the solenoid on top of the starter. Or just change the starter itslef.
  Reply With Quote
Old 11-23-2011, 06:17 PM   #7
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery
Ok it doesn't start at all now lol... just keeps turning over and over and over but wont crank up. We tried putting Starter Fluid in and that doesn't start it either. So i didn't get to take it to the Autozone to get it on the scanner.. Also i only have 3 lights instead of 5 that come on when i turn the key to the on position. The 3 that come on are the oil light, battery light, and Airbag... the 2 that dont come on anymore (that used to, when i could get the truck to start) are the Check Engine light and the A/T Oil light.

ANY OTHER IDEAS NOW????

I've heard it could be the computer :/ I hope not!
  Reply With Quote
Old 11-24-2011, 07:22 AM   #8
Senior Member
XwesleysnipesX is on a distinguished road
 
XwesleysnipesX's Avatar
Name: Eric
Joined: Oct 2011, #65981
Location: Cincinnati, Ohio
Gender: Male
Posts: 110
XwesleysnipesX's Tacoma Gallery
Well. Sounds like you might have two problems. But the reason it's not starting now is most likely a sensor of some sort. Probably a crankshaft position sensor. Try to get it scanned if you can.
  Reply With Quote
Old 11-24-2011, 08:54 AM   #9
Oat Oat is offline
Senior Member
Oat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant futureOat has a brilliant future
 
Oat's Avatar
Marines:
Joined: Aug 2011, #61992
Location: Florida
Gender: Male
Posts: 1,205
Oat's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 95TacoChick View Post
Ok it doesn't start at all now lol... just keeps turning over and over and over but wont crank up. We tried putting Starter Fluid in and that doesn't start it either. So i didn't get to take it to the Autozone to get it on the scanner.. Also i only have 3 lights instead of 5 that come on when i turn the key to the on position. The 3 that come on are the oil light, battery light, and Airbag... the 2 that dont come on anymore (that used to, when i could get the truck to start) are the Check Engine light and the A/T Oil light.

ANY OTHER IDEAS NOW????

I've heard it could be the computer :/ I hope not!
Take it to a local goodyear, thats where i got my starter checked out.
  Reply With Quote
Old 11-24-2011, 08:56 AM   #10
Christ-a-licious
Battle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shedBattle Pope is one of the sharper tools in the shed
 
Battle Pope's Avatar
Army: 15-6'rs
Name: Korben
Joined: Aug 2010, #41479
Location: Class 6
Gender: Male
Posts: 1,103
Battle Pope's Tacoma Gallery
you got gas?
  Reply With Quote
Old 11-24-2011, 09:00 AM   #11
Banned
hayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shedhayabusa3303 is one of the sharper tools in the shed
Name: Mike
Joined: Aug 2011, #61062
Location: florence sc
Age: 41
Gender: Male
Posts: 567
hayabusa3303's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 95TacoChick View Post
Ok it doesn't start at all now lol... just keeps turning over and over and over but wont crank up. We tried putting Starter Fluid in and that doesn't start it either. So i didn't get to take it to the Autozone to get it on the scanner.. Also i only have 3 lights instead of 5 that come on when i turn the key to the on position. The 3 that come on are the oil light, battery light, and Airbag... the 2 that dont come on anymore (that used to, when i could get the truck to start) are the Check Engine light and the A/T Oil light.

ANY OTHER IDEAS NOW????

I've heard it could be the computer :/ I hope not!
If the engine it turning but not turning over it not the starter.

Check the ignitor passenger side near the MAF. Its a little black box. Check it to confirm its good. IF not you will get NO spark from the coils what it sounds like.

Did you check all fuses also?

You can try this also if you think its the ecm. pull the ecm out so it can see its shadow as you turn the truck over tap the top of the ecm. If the truck starts then its a bad ecm.

edit one more fuel pump out or relay out?
  Reply With Quote
Old 11-28-2011, 06:47 AM   #12
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery
I had a friends husband check all fuses, relays, everything. They all have 12volts going to them.

Just called the STEALership.... they said its $92 to diagnose the truck. What its doing is very weird to them and very rare that a tacoma computer would be bad and need to be replaced or flashed.

Its hard to digest spending $92 especially right before Christmas, for them to tell me that it is the computer. And then ill have to wait even longer to save up MORE money to buy a computer.

We've tried tapping on it and everything. Nothing works... its all a waiting game when it comes to the CEL coming on. It does it when it wants to. We've moved wires, tapped the computer, messed with relays and fuses, nothing works :/

I'm about to commit suiside over this fkin truck now!
  Reply With Quote
Old 11-28-2011, 06:50 AM   #13
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by XwesleysnipesX View Post
Well. Sounds like you might have two problems. But the reason it's not starting now is most likely a sensor of some sort. Probably a crankshaft position sensor. Try to get it scanned if you can.

I scanned it.. that was a waist of time, no codes are being thrown, which is another reason why i think its the computer because before all of this BS its doing, i had the CEL on while driving and it was throwing a code, but i just delt with it because its about my CAT. so i ignored it. I knew what it was.. Now this issue. :/
  Reply With Quote
Old 11-28-2011, 06:51 AM   #14
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Battle Pope View Post
you got gas?

Yup, i do, 3/4 of a tank to be exact. and It runs PERFECTLY FINE if i can get it to start. I just have to WAIT and WAIT and WAIT some more for the check engine light and A/T Oil light to come on before my truck will start.
  Reply With Quote
Old 11-28-2011, 06:58 AM   #15
Senior Member
deadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the sheddeadhed61 is one of the sharper tools in the shed
 
deadhed61's Avatar
Name: Chris
Joined: Oct 2011, #65723
Location: Santa Barbara, Ca
Age: 30
Gender: Male
Posts: 3,095
deadhed61's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 95TacoChick View Post
I had a friends husband check all fuses, relays, everything. They all have 12volts going to them.

Just called the STEALership.... they said its $92 to diagnose the truck. What its doing is very weird to them and very rare that a tacoma computer would be bad and need to be replaced or flashed.

Its hard to digest spending $92 especially right before Christmas, for them to tell me that it is the computer. And then ill have to wait even longer to save up MORE money to buy a computer.

We've tried tapping on it and everything. Nothing works... its all a waiting game when it comes to the CEL coming on. It does it when it wants to. We've moved wires, tapped the computer, messed with relays and fuses, nothing works :/

I'm about to commit suiside over this fkin truck now!
Just cause your relays are getting 12V doesn't mean they are working. I had the same issue on my 90' 4Runner and found that the fuel pump relay wasn't working along with my MAf. However if starting fluid doesn't kick her over when sprayed into your air intake then its a spark issue. Start at the battery and work your way to the plugs, with a nice stop at the starter along the way.

The funny thing about my 4Runner issue was that any time I would unplug the battery completely and reset my ECU it would start up fine the fist time. Have you tried that?
  Reply With Quote
Old 11-28-2011, 05:14 PM   #16
Senior Member
95TacoChick is on a distinguished road
 
95TacoChick's Avatar
Joined: Apr 2011, #55830
Gender: Chick
Posts: 102
95TacoChick's Tacoma Gallery
yes i did reset the battery....


Found the problem, like i thought it was... THE COMPUTER... Junkyards...here i come.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting Problem jb22384 1st Gen. Tacomas 8 01-23-2012 05:35 PM
Starting problem? Oat 1st Gen. Tacomas 9 11-12-2011 02:29 PM
Starting problem okii 1st Gen. Tacomas 2 10-20-2011 04:59 PM
Starting Problem steveo358 Technical Chat 3 08-23-2009 01:40 PM
starting problem VTDave 2nd Gen. Tacomas 26 07-30-2009 07:22 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.