Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

stock 4X4 system not working

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-13-2012, 07:43 PM   #1
WAF1997 [OP] WAF1997 is offline
Junior Member
WAF1997 is on a distinguished road
 
WAF1997's Avatar
Joined: Jan 2012, #70594
Location: IOWA
Gender: Male
Posts: 9
WAF1997's Tacoma Gallery
stock 4X4 system not working


My 1997 Tacoma stock has automatic 4X4 hubs and when I shift into 4HI or 4LOW the drive shaft spins but no action from the wheels and the little 4X4 indicator light does not come on the dash. I have new axles and there is NO metallic or grinding noises coming from the system I have not been abusing or going off road with the truck.
Does anyone have an idea what could be the problem?
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 07:47 PM   #2
Senior Member
2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed
 
2000GTacoma's Avatar
Joined: Jan 2011, #50183
Location: Snow Hill NC
Gender: Male
Posts: 2,025
2000GTacoma's Tacoma Gallery
actually the first gens do not have automatic hubs. the hubs do not disconnect the differential does. check the vacuum lines running to the actuator. its on the passenger side of the diff. 2 lines running to it. make sure they are in good shape and not torn or have holes
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 08:20 PM   #3
WAF1997 [OP] WAF1997 is offline
Junior Member
WAF1997 is on a distinguished road
 
WAF1997's Avatar
Joined: Jan 2012, #70594
Location: IOWA
Gender: Male
Posts: 9
WAF1997's Tacoma Gallery
Thanks I will look into that I appreciate the help.
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 08:23 PM   #4
ระดับอาวุโส สมาชิกอาวุโส
dYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the sheddYL0n is one of the sharper tools in the shed
 
dYL0n's Avatar
Name: Dyl0n
Joined: Jan 2011, #49250
Location: New Orleans, LA
Age: 23
Gender: Male
Posts: 1,541
dYL0n's Tacoma Gallery
You have to get out, and lock the hubs.
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 08:51 PM   #5
WAF1997 [OP] WAF1997 is offline
Junior Member
WAF1997 is on a distinguished road
 
WAF1997's Avatar
Joined: Jan 2012, #70594
Location: IOWA
Gender: Male
Posts: 9
WAF1997's Tacoma Gallery
First gen is 1995 – 2004? They are not the manual hubs. They are full time hubs I don’t have to get out. I just shift and there’s no buttons to press. If it is the vacuum lines would that keep the 4X4 light on the dash from coming on?
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 08:57 PM   #6
Senior Member
2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed
 
2000GTacoma's Avatar
Joined: Jan 2011, #50183
Location: Snow Hill NC
Gender: Male
Posts: 2,025
2000GTacoma's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by WAF1997 View Post
First gen is 1995 Ė 2004? They are not the manual hubs. They are full time hubs I donít have to get out. I just shift and thereís no buttons to press. If it is the vacuum lines would that keep the 4X4 light on the dash from coming on?
pre 2000 add or automatic disconnecting differential was optional. 2000 and after got add. and it could because the computer wouldnt see the system fully engaged
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 08:57 PM   #7
Senior Member
2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed
 
2000GTacoma's Avatar
Joined: Jan 2011, #50183
Location: Snow Hill NC
Gender: Male
Posts: 2,025
2000GTacoma's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by dylandigirolamo View Post
You have to get out, and lock the hubs.
wrong. some you do some you dont
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 09:13 PM   #8
WAF1997 [OP] WAF1997 is offline
Junior Member
WAF1997 is on a distinguished road
 
WAF1997's Avatar
Joined: Jan 2012, #70594
Location: IOWA
Gender: Male
Posts: 9
WAF1997's Tacoma Gallery
Thanks I’m hoping it’s that ADD actuator and not some internal problems I appreciate the help.
  Reply With Quote
Old 01-13-2012, 10:05 PM   #9
Junior Member
robertcope is on a distinguished road
Joined: Jan 2012, #69912
Location: College Station, TX
Gender: Male
Posts: 25
robertcope's Tacoma Gallery
Check all the vacuum lines. You can also get a vacuum pump and try to manually engage it. Sometimes it will stick and wrapping on it with a hammer with free it up!

robert
  Reply With Quote
Old 01-25-2012, 04:48 PM   #10
WAF1997 [OP] WAF1997 is offline
Junior Member
WAF1997 is on a distinguished road
 
WAF1997's Avatar
Joined: Jan 2012, #70594
Location: IOWA
Gender: Male
Posts: 9
WAF1997's Tacoma Gallery
Problem solved it was the ADD actuator. I took it off tested the OHM’S, test was unsatisfactory I got a new ADD actuator for about 85$ and I’m good to go I appreciate all the help and input .
  Reply With Quote
Old 01-25-2012, 04:55 PM   #11
Senior Member
2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed
 
2000GTacoma's Avatar
Joined: Jan 2011, #50183
Location: Snow Hill NC
Gender: Male
Posts: 2,025
2000GTacoma's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by WAF1997 View Post
Problem solved it was the ADD actuator. I took it off tested the OHMíS, test was unsatisfactory I got a new ADD actuator for about 85$ and Iím good to go I appreciate all the help and input .
was yours vaccum or electric? or is the electric selinoid in the actuator?
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Write Up: Working Airbags and Occupant Detection System with Aftermarket Seats Kelson 2nd Gen. Tacomas 16 03-01-2014 04:00 PM
stock 4X4 system not working WAF1997 2nd Gen. Tacomas 7 06-23-2013 08:06 PM
ABS System working. TnShooter 2nd Gen. Tacomas 35 02-13-2012 09:56 PM
Tacoma 4X4 Not working? bombers_2007 1st Gen. Tacomas 5 10-31-2009 03:45 PM
4x4 Not Working O-Dubs 1st Gen. Tacomas 1 08-29-2009 09:42 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.