Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

low engine revs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-09-2012, 06:29 PM   #1
Senior Member
IrmoRabbidMoose is on a distinguished road
 
IrmoRabbidMoose's Avatar
Name: Jay
Joined: May 2012, #78520
Location: Irmo, SC
Gender: Male
Posts: 202
IrmoRabbidMoose's Tacoma Gallery
low engine revs

Hey guys, I'm new to the forum but not new to Tacoma's. However, I just recently purchased an 04 Tacoma double cab prerunner with 95k on it and I notice that on a cold start the truck starts normally and has high revs. Then, after I've been driving it and it's back at operating temperatures and I try to crank it, it starts normally but has very low revs where it just starts at the normal 750-800 rpm level. Any thoughts? I've never had this on a yota and I've had the 3.4's in several Tacoma's with 180k+ miles and they never did this. I'm thinking maybe cold start injector? Any thoughts would be greatly appreciated!
  Reply With Quote
Old 05-09-2012, 06:58 PM   #2
Solid Axle FTMFW!!
Supra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shedSupra TT is one of the sharper tools in the shed
 
Supra TT's Avatar
Name: Eric
Joined: Jan 2011, #48645
Location: Lafayette, Indiana
Gender: Male
Posts: 4,356
Supra TT's Tacoma Gallery
Same thing happens on my trucks. I've read about it before, seemed to be normal. It's been on my truck for over 100k miles
  Reply With Quote
Old 05-09-2012, 07:03 PM   #3
Senior Member
Ridgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shed
 
Ridgerunner's Avatar
Name: Frank
Joined: Mar 2008, #5269
Location: San Francisco
Age: 53
Gender: Male
Posts: 3,582
Ridgerunner's Tacoma Gallery
Mine too-normal. I just give it a little nudge on the pedal and it comes up to normal right away. Seems to be sort of a benign starvation quirk
  Reply With Quote
Old 05-09-2012, 08:00 PM   #4
Senior Member
2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed
 
2000GTacoma's Avatar
Joined: Jan 2011, #50183
Location: Snow Hill NC
Gender: Male
Posts: 2,033
2000GTacoma's Tacoma Gallery
clean idle air control on throttle body helped mine
  Reply With Quote
Old 05-09-2012, 08:50 PM   #5
Senior Member
IrmoRabbidMoose is on a distinguished road
 
IrmoRabbidMoose's Avatar
Name: Jay
Joined: May 2012, #78520
Location: Irmo, SC
Gender: Male
Posts: 202
IrmoRabbidMoose's Tacoma Gallery
When I start it, it always goes straight to idle speed. It's not bogging down like it's going to stall out which is good. I'm just curious as to why it's just not revving high like on a cold start. But if it's normal for the 3.4's then I'll live with it. But thanks, I'll definitely clean out the IACV.
  Reply With Quote
Old 05-09-2012, 09:42 PM   #6
Senior Member
Tacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shedTacomadude89 is one of the sharper tools in the shed
 
Tacomadude89's Avatar
Name: Austen
Joined: Feb 2010, #30859
Location: Kirkland, Washington
Age: 24
Gender: Male
Posts: 1,511
Tacomadude89's Tacoma Gallery
Quote:
I notice that on a cold start the truck starts normally and has high revs.
Quote:
I'm just curious as to why it's just not revving high like on a cold start.
So it does or doesn't have a high idle when you cold start it?

Either way, when you start it up when it is completely cold, it is supposed to have a high idle until it comes up to opperating temp. That high idle will slowly drop down the warmer it gets until it reaches its designated opperating temp and comes to a complete idle. The 750-800rpm idle that you state is what it should be at, at opperating temp. If the engine is already warmed up, say while you're running errands or something and you get back in it, it shouldn't have the high idle anymore because it's already warmed up. If what is described here is the case, then it's completely normal and what every car does.
  Reply With Quote
Old 05-13-2012, 11:09 AM   #7
Senior Member
IrmoRabbidMoose is on a distinguished road
 
IrmoRabbidMoose's Avatar
Name: Jay
Joined: May 2012, #78520
Location: Irmo, SC
Gender: Male
Posts: 202
IrmoRabbidMoose's Tacoma Gallery
Yeah, I completely understand and I'm not saying that it's got a high idle. When I start it cold it revs high and then as you said it has a high idle. Well, I mean that once it's at operating temperature and I start it back up, it doesn't rev as high as when I first started it cold. It just runs up to maybe 1k then goes to normal idle speed. I'm wondering if this is normal or abnormal. Sometimes it just starts up and doesn't even rev, it just cranks and immediately goes straight to standard operating speed.
  Reply With Quote
Old 05-13-2012, 11:21 AM   #8
Wait for it...
StAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shedStAndrew is one of the sharper tools in the shed
 
StAndrew's Avatar
Navy: SWO
Name: Chris
Joined: Feb 2010, #30950
Location: Hampton Roads, Va
Gender: Male
Posts: 3,847
StAndrew's Tacoma Gallery
All cars idle high when cold. You truck's normal idle speed should be about 600-700 rpms. A cold start will be much higher and stay higher until the engine oil and tranny fluid (auto only) is at normal optemp.

Again, this is normal and nothing to worry about.
  Reply With Quote
Old 05-13-2012, 04:58 PM   #9
Senior Member
Ridgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shed
 
Ridgerunner's Avatar
Name: Frank
Joined: Mar 2008, #5269
Location: San Francisco
Age: 53
Gender: Male
Posts: 3,582
Ridgerunner's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by IrmoRabbidMoose View Post
Yeah, I completely understand and I'm not saying that it's got a high idle. When I start it cold it revs high and then as you said it has a high idle. Well, I mean that once it's at operating temperature and I start it back up, it doesn't rev as high as when I first started it cold. It just runs up to maybe 1k then goes to normal idle speed. I'm wondering if this is normal or abnormal. Sometimes it just starts up and doesn't even rev, it just cranks and immediately goes straight to standard operating speed.
that is a bit clearer to your point-heck yeah that is totally normal. Mine sometimes won't even do 1000rpms full temp-it'll only do 700. Aint it cool tho the miracles of modern engines that can self-rev.
  Reply With Quote
Old 05-14-2012, 06:37 AM   #10
Senior Member
IrmoRabbidMoose is on a distinguished road
 
IrmoRabbidMoose's Avatar
Name: Jay
Joined: May 2012, #78520
Location: Irmo, SC
Gender: Male
Posts: 202
IrmoRabbidMoose's Tacoma Gallery
Thanks for the help everyone, I'm just going to do a little cleaning out on the engine and clean out the injectors and hopefully I'll solve my problem.
  Reply With Quote
Old 05-14-2012, 11:25 AM   #11
Senior Member
Ridgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shedRidgerunner is one of the sharper tools in the shed
 
Ridgerunner's Avatar
Name: Frank
Joined: Mar 2008, #5269
Location: San Francisco
Age: 53
Gender: Male
Posts: 3,582
Ridgerunner's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by IrmoRabbidMoose View Post
Thanks for the help everyone, I'm just going to do a little cleaning out on the engine and clean out the injectors and hopefully I'll solve my problem.
you still think you have a "problem" after we all told ya it's ok??
  Reply With Quote
Old 05-15-2012, 11:26 AM   #12
Junior Member
Monkee is on a distinguished road
Army: HHC USDB MP CO
Name: Jesus
Joined: Sep 2011, #64406
Location: FORT LEAVENWORTH
Gender: Male
Posts: 12
Monkee's Tacoma Gallery
Yea I just changed my plug on my taco 07' now it idles at 600 rpms is that normal or do I have to change it. If any onw one know how to fix it with out going to a shop let me knoe plse thanks to all
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
slight whine at low revs KRich 2nd Gen. Tacomas 18 05-03-2012 01:54 PM
Engine revs up more than it puts out :( edgar1hurtado 1st Gen. Tacomas 18 10-28-2011 08:22 AM
Erratic engine revs with AC on? trdferguson Technical Chat 7 08-18-2009 08:44 AM
High Engine Revs on startup Steve Renolds Technical Chat 29 12-22-2008 12:18 PM
Transmission jerks and engine revs TacomaStyle 2nd Gen. Tacomas 9 08-21-2008 07:50 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.