LSC15's 95 Tacoma 4x4

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Engine shut off - What happened?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-22-2012, 06:16 PM   #1
metz2112 [OP] metz2112 is offline
Junior Member
metz2112 is on a distinguished road
Joined: Jul 2009, #19394
Location: Oregon
Gender: Male
Posts: 24
metz2112's Tacoma Gallery
Engine shut off - What happened?

I was driving my truck home from work at about 30mph with the radio on.

Radio flickered off for a second.
About 10 seconds later the radio flickered off again (only for a second).
About 10 seconds later the engine shut off.

I stopped the truck, and started it up again without any problems.

The truck wasn't hesitating or running poorly, and I have no idea what happened.
I went to auto zone to scan it on my way home - no codes.

Does anyone have any idea what could have caused this?

1996 Tacoma
Replaced with new alternator 2 years ago.
Replaced with junkyard distributor 2 years ago.
No other known problems, no check engine lights, no stored codes.
  Reply With Quote
Old 05-22-2012, 06:20 PM   #2
Senior Member
Ga tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shed
 
Ga tacoguy's Avatar
Name: Rudy
Joined: Mar 2012, #74020
Location: Augusta Ga.
Age: 56
Gender: Male
Posts: 303
Ga tacoguy's Tacoma Gallery
I would go under the hood and check your battery terminals to see if they are tight and if they are corroded, they need to be cleaned. If they are good, make sure your battery is tightly held in the battery box. If they are both good, then check your negative cable and make sure it is not loose and need tightening. How old is your battery ? Good Luck.
  Reply With Quote
Old 05-22-2012, 07:04 PM   #3
metz2112 [OP] metz2112 is offline
Junior Member
metz2112 is on a distinguished road
Joined: Jul 2009, #19394
Location: Oregon
Gender: Male
Posts: 24
metz2112's Tacoma Gallery
The battery is pretty old. I'll check the terminals, grounds and cables.
  Reply With Quote
Old 05-22-2012, 09:56 PM   #4
Senior Member
IrmoRabbidMoose is on a distinguished road
 
IrmoRabbidMoose's Avatar
Name: Jay
Joined: May 2012, #78520
Location: Irmo, SC
Gender: Male
Posts: 198
IrmoRabbidMoose's Tacoma Gallery
Even though you replaced your alternator 2 year ago, there's a good chance that could still be it. I'd go up to a local part store and have it tested. Most modern day cars run off of the alternator's alternating current, not the battery. If it's not wanting to stay running but still cranks with no problem then I'm willing to bet that's what's wrong. I had the same problem with one of my old Taco's. The bad thing about alternator's is that they don't give signs of dying :/
  Reply With Quote
Old 05-24-2012, 08:04 AM   #5
metz2112 [OP] metz2112 is offline
Junior Member
metz2112 is on a distinguished road
Joined: Jul 2009, #19394
Location: Oregon
Gender: Male
Posts: 24
metz2112's Tacoma Gallery
Well, yesterday after work it wouldn't start at all. Completely dead battery. I replaced the battery. The + terminal was really nasty looking so I replaced it. I also sanded down the negative grounds and put dielectric grease on them.
The truck seems to be working fine now!
I'll take it to auto-zone and have them test the alternator just to be sure.
Thanks for all of the help!
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
engine shut off while driving lipcurl 1st Gen. Tacomas 6 02-06-2011 03:08 AM
Injector shut off MontanaTaco 2nd Gen. Tacomas 1 01-14-2011 11:47 AM
a/c won't shut off thomasr1950 2nd Gen. Tacomas 7 02-18-2009 06:57 PM
car shut off. deadbolt 2nd Gen. Tacomas 27 10-29-2008 05:41 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.