Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

99 tacoma 3.4 prerunner sr5 running lean

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-12-2013, 02:01 PM   #1
Norcalkid [OP] Norcalkid is offline
Member
Norcalkid is on a distinguished road
 
Norcalkid's Avatar
Navy: Engineman
Name: Jeff
Joined: Mar 2010, #33088
Location: Lakeside ca
Gender: Male
Posts: 62
Norcalkid's Tacoma Gallery
99 tacoma 3.4 prerunner sr5 running lean

ok all my trucks been running lean, hasnt been much of an issue till lately, when cold it has absolutely no low end tourqe. it gets a little better when it warms up but it still hesitates when leaving from a stop even at best when warm its still drasticly underpowered, and anywhere near wide open it just bogs and looses speed. ive cleaned the maf sensor throttle body replaced the fuel filter and ran a few bottles of fuel system cleaner through it all has helped out a little at a time but marginally so. took it to my mechanic and his scanner says codes, 0171-lean system bank 1, 0335-crank position sensor a, and 0340-cam sensor a. he told me most likely dirty or clogged injectors, will throw the crank and cam codes, but ive heard stories of the timing belt jumping a notch or two causing the same type of issue i am hoping he is right about the dirty injectors being as im unemployed at the moment im on a bit of a tight budget. has anyone ever used the at home injector cleaning kits? ive been looking at them and they seem to be a good idea but im not sure. any help would be greatly appreciated thankyou all
  Reply With Quote
Old 04-12-2013, 06:39 PM   #2
Senior Member
Afwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shedAfwrestler1986 is one of the sharper tools in the shed
 
Afwrestler1986's Avatar
Air Force: B-52 Crew Chief/ Ground Radio MX/ LC-
Name: Matt
Joined: May 2008, #6768
Location: schenectady, NY
Age: 27
Gender: Male
Posts: 3,686
Afwrestler1986's Tacoma Gallery
you
Quote:
Originally Posted by Norcalkid View Post
ok all my trucks been running lean, hasnt been much of an issue till lately, when cold it has absolutely no low end tourqe. it gets a little better when it warms up but it still hesitates when leaving from a stop even at best when warm its still drasticly underpowered, and anywhere near wide open it just bogs and looses speed. ive cleaned the maf sensor throttle body replaced the fuel filter and ran a few bottles of fuel system cleaner through it all has helped out a little at a time but marginally so. took it to my mechanic and his scanner says codes, 0171-lean system bank 1, 0335-crank position sensor a, and 0340-cam sensor a. he told me most likely dirty or clogged injectors, will throw the crank and cam codes, but ive heard stories of the timing belt jumping a notch or two causing the same type of issue i am hoping he is right about the dirty injectors being as im unemployed at the moment im on a bit of a tight budget. has anyone ever used the at home injector cleaning kits? ive been looking at them and they seem to be a good idea but im not sure. any help would be greatly appreciated thankyou all
have you ran seafoam through it yet? cleaned the throttle body? if not, try that and see what it does for you.
  Reply With Quote
Old 04-12-2013, 08:42 PM   #3
Norcalkid [OP] Norcalkid is offline
Member
Norcalkid is on a distinguished road
 
Norcalkid's Avatar
Navy: Engineman
Name: Jeff
Joined: Mar 2010, #33088
Location: Lakeside ca
Gender: Male
Posts: 62
Norcalkid's Tacoma Gallery
I've thought about seafoam but I've heard quite a few horror stories about it cleaning out all the magic that keeps it running right in the first place haha
  Reply With Quote
Old 04-13-2013, 09:34 AM   #4
Senior Member
DAMOS is on a distinguished road
 
DAMOS's Avatar
Joined: Aug 2012, #85667
Location: Eugene, Oregon
Gender: Male
Posts: 119
DAMOS's Tacoma Gallery
check for vacuum leaks
  Reply With Quote
Old 04-13-2013, 09:25 PM   #5
Member
rmtofast is on a distinguished road
Name: Ryan
Joined: Mar 2013, #99587
Location: greencastle pa
Gender: Male
Posts: 69
rmtofast's Tacoma Gallery
I too have the bank 1 system lean code, new plugs and wires , , cleaned maf , new filter, new fuel filter still have code and still bogs out at full throttle. I just keep driving it
  Reply With Quote
Old 04-14-2013, 12:38 PM   #6
Norcalkid [OP] Norcalkid is offline
Member
Norcalkid is on a distinguished road
 
Norcalkid's Avatar
Navy: Engineman
Name: Jeff
Joined: Mar 2010, #33088
Location: Lakeside ca
Gender: Male
Posts: 62
Norcalkid's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by rmtofast View Post
I too have the bank 1 system lean code, new plugs and wires , , cleaned maf , new filter, new fuel filter still have code and still bogs out at full throttle. I just keep driving it
That's what I did and I'm here to tell ya It gets a lot worse over time
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tacoma running lean with TRD cold air intake fix ottomastiff Technical Chat 32 01-18-2014 04:48 PM
99 Tacoma 2wd w/ SR5 prerunner springs and jeep spacers work??? Street Suspension 7 12-05-2012 09:17 AM
99 tacoma sr5 wheels deerslayer Buy / Sell / Trade 0 04-15-2012 12:03 PM
99 Tacoma Prerunner SR5 TRD gear ratio??? DrunkenDangler 4 Cylinder 1 01-05-2012 10:23 AM
99 Tacoma SR5 Prerunner for sale! Miami, FL felotacoma Buy / Sell / Trade 3 05-17-2010 11:24 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.