Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

97 tacoma hard to start at running temp on warm days

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-15-2013, 06:24 AM   #1
MamaCheeka [OP] MamaCheeka is offline
Junior Member
MamaCheeka is on a distinguished road
Joined: Apr 2013, #102114
Location: southeastern PA
Gender: Female
Posts: 13
MamaCheeka's Tacoma Gallery
97 tacoma hard to start at running temp on warm days

I've been following the feeds on this issue and so far, i have had no luck finding a solution.

I have a 97 3.4 4wd tacoma.

Does not over heat. Does not throw code. Starts fine when cold. starts fine in winter when at running temp.

DOES NOT want to start when at running temp on warm days.

I have replaced MAF, Throttle body sensor, crank shaft sensor, plug wires, plugs, and 1 of 3 coil packs.

I am now curious if there is a heat soaking issue. I have run a volt check on the starter and its clear....

REALLY NEED AND WOULD APPRECIATE ANY AND ALL CONGESTIONS!!
  Reply With Quote
Old 04-15-2013, 07:11 AM   #2
Senior Member
brs127s has a spectacular aura aboutbrs127s has a spectacular aura aboutbrs127s has a spectacular aura about
Joined: Sep 2010, #43575
Location: O'Fallon, MO
Age: 39
Gender: Male
Posts: 252
brs127s's Tacoma Gallery
I had this same thing happen on my 94 Toyota. It may be one of two things. The cold-start sensor, or the cold start injector. I can't remember the actual name of the sensor/injector. The sensor senses the temp of the engine. When cold, it sends additional gas to the motor via the cold start injector for starting...kind of like a choke.

More than likely one of the two are bad. My 94 would start perfectly when it was cold, but once it was warm, it would act like it was flooded. It would eventually start, but either after alot of cranking or after sitting for about 15 minutes. I could usually roll start it if I was on enough of a slope and didn't crank it at all.
  Reply With Quote
Old 04-15-2013, 07:14 AM   #3
MamaCheeka [OP] MamaCheeka is offline
Junior Member
MamaCheeka is on a distinguished road
Joined: Apr 2013, #102114
Location: southeastern PA
Gender: Female
Posts: 13
MamaCheeka's Tacoma Gallery
I will definitely check that out!!!

appreciate your input!!!
  Reply With Quote
Old 04-16-2013, 12:06 PM   #4
Senior Member
PolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shed
 
PolishAndWax.com's Avatar
Joined: May 2009, #16962
Location: Orange County CA
Gender: Male
Posts: 603
PolishAndWax.com's Tacoma Gallery
Is it cranking fine but just not starting? Or is it having trouble cranking?
  Reply With Quote
Old 04-16-2013, 12:26 PM   #5
MamaCheeka [OP] MamaCheeka is offline
Junior Member
MamaCheeka is on a distinguished road
Joined: Apr 2013, #102114
Location: southeastern PA
Gender: Female
Posts: 13
MamaCheeka's Tacoma Gallery
cranks fine, just wont start
  Reply With Quote
Old 04-16-2013, 05:00 PM   #6
Senior Member
PolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shedPolishAndWax.com is one of the sharper tools in the shed
 
PolishAndWax.com's Avatar
Joined: May 2009, #16962
Location: Orange County CA
Gender: Male
Posts: 603
PolishAndWax.com's Tacoma Gallery
Copy.

I had a similar problem and it was a dirty MAF. But I see you've already been there/done that.
  Reply With Quote
Old 04-16-2013, 08:14 PM   #7
Unprofessional Driver
CUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shedCUtacomaTIGER is one of the sharper tools in the shed
 
CUtacomaTIGER's Avatar
Joined: Jul 2011, #60412
Location: Clemson
Age: 24
Gender: Male
Posts: 380
CUtacomaTIGER's Tacoma Gallery
i'd say check the engine coolant temperature sensor. not exactly the same conditions as me when my ect went bad, but similar enough that it's something to look into if you're out of ideas for now
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
97 tacoma hard to start on warm days at running temp MamaCheeka 2nd Gen. Tacomas 16 04-16-2013 08:41 AM
Time to Temp. Sitting Idle vs. Start and drive to warm up chris4x4 Technical Chat 32 01-03-2013 06:13 PM
Trouble w start and running after warm Thatnotchochz 1st Gen. Tacomas 5 01-20-2012 08:04 PM
97 2.7 hard to start afer it gets warmed up derbypro116s 4 Cylinder 1 07-28-2010 07:12 AM
96' hard to start after running A/C saltbranch 1st Gen. Tacomas 10 02-09-2010 09:48 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.