Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Okay this is super wierd??

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-21-2009, 12:58 PM   #1
sbvaughn88 [OP] sbvaughn88 is offline
Junior Member
sbvaughn88 is on a distinguished road
Joined: Feb 2009, #13291
Location: Grove City, OH
Gender: Male
Posts: 9
sbvaughn88's Tacoma Gallery
Okay this is super wierd??

Whats up guys-
Your advice on my last thread really helped me to diagnose my o2 sensor problem and fix it...so for that many thanks! Now on to the latest....My check engine light was on but my truck was running great, I had bought it from a fella about a month ago so I wanted to fix anything that was wrong...naturally. So I was getting around 20 mpg and filling up once a week which I thought was great for the 6cyl but now after fixing the 2 o2 sensors and getting rid of the check engine light my truck feels like it has less torque and my mileage is not even 17. I drove across town and watched the gauge drope like a rock? I calculated it at 16.7. Could the malfunctioning sensors have been telling the computer to run the truck lean?? Could the issue be unrelated- Has anyone ever heard of this?? and is there any way to play with the timing on a 02 TRD 4 dr Taco without f'n up everything?
  Reply With Quote
Old 02-21-2009, 01:02 PM   #2
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 96,872
chris4x4's Tacoma Gallery
Im guessing it has a recent plug change, and clean air filter?
  Reply With Quote
Old 02-21-2009, 01:32 PM   #3
Senior Member
ETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shedETaco23 is one of the sharper tools in the shed
 
ETaco23's Avatar
Name: Evan
Joined: Feb 2008, #4544
Location: PNW
Age: 28
Gender: Male
Posts: 4,926
ETaco23's Tacoma Gallery
Im getting the same issues! Im getting like 13-15mpg around town. And I got plugs with about 17000 miles on them, clean filter, seafoamed the truck, and still got sh*ty mileage. What is deal!!!
  Reply With Quote
Old 02-21-2009, 02:23 PM   #4
sbvaughn88 [OP] sbvaughn88 is offline
Junior Member
sbvaughn88 is on a distinguished road
Joined: Feb 2009, #13291
Location: Grove City, OH
Gender: Male
Posts: 9
sbvaughn88's Tacoma Gallery
Truck has a new Amsoil foam filter and I am not sure about the plugs?? I bought it about 6 weeks or so ago and have not changed them. It would be highly coincidental that a plug fouls on the same day as I fix the 02 sensors....wouldn't it??
  Reply With Quote
Old 02-21-2009, 02:42 PM   #5
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 96,872
chris4x4's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by sbvaughn88 View Post
Truck has a new Amsoil foam filter and I am not sure about the plugs?? I bought it about 6 weeks or so ago and have not changed them. It would be highly coincidental that a plug fouls on the same day as I fix the 02 sensors....wouldn't it??
Yeah...
  Reply With Quote
Old 02-24-2009, 07:58 PM   #6
sbvaughn88 [OP] sbvaughn88 is offline
Junior Member
sbvaughn88 is on a distinguished road
Joined: Feb 2009, #13291
Location: Grove City, OH
Gender: Male
Posts: 9
sbvaughn88's Tacoma Gallery
alright i have been doing some more investigative work on this one and have looked in the engine- there are no gas leaks but I bent down and sniffed the exhaust and it smells very gassy. Not rotten just gas and my mileage sucks.
  Reply With Quote
Old 02-26-2009, 11:45 PM   #7
Junior Member
ReklessPyro is on a distinguished road
Joined: Feb 2009, #14114
Location: San Diego
Age: 25
Gender: Male
Posts: 3
ReklessPyro's Tacoma Gallery
i got the same problem with my truck..im getting about 15 with a cold air intake, exhaust, brand new plugs, easy driving, even put some seafoam in to see if that would help. Its getting pretty frustrating
  Reply With Quote
Old 02-27-2009, 05:32 AM   #8
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 96,872
chris4x4's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ReklessPyro View Post
i got the same problem with my truck..im getting about 15 with a cold air intake, exhaust, brand new plugs, easy driving, even put some seafoam in to see if that would help. Its getting pretty frustrating
Did you gap your plugs to .040 when you installed them?
  Reply With Quote
Old 02-27-2009, 05:37 AM   #9
:POOPCORN:
98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed98tacoma27 is one of the sharper tools in the shed
 
98tacoma27's Avatar
Marines:
Name: Ben
Joined: Dec 2008, #11714
Location: Beech Creek
Gender: Dude
Posts: 48,263
98tacoma27's Tacoma Gallery
A malfunctioning AFR could make the truck run lean I guess.

Sacn it again to see if there any codes pending.

Maybe it is the plugs you used. What kind did you get?
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: Snugtop Super Sport Shell For 2nd Gen Short Bed in Super White DCAlbarran Buy / Sell / Trade 9 12-09-2011 05:50 PM
wierd idle sway 2nd Gen. Tacomas 1 01-16-2011 11:28 AM
SUPER super super fast computer... WOW neontrail Off-Topic Discussion 9 08-12-2010 08:18 AM
Super super super super nice 1st Gen Taco GTR 1st Gen. Tacomas 48 07-25-2010 08:34 PM
Wierd Differential? Will Prerunner 2nd Gen. Tacomas 4 04-09-2010 01:05 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.