Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Engine stopped accelerating, now won't start

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-19-2013, 03:52 PM   #1
unclebrudy [OP] unclebrudy is offline
Junior Member
unclebrudy is on a distinguished road
Name: Brian
Joined: Jun 2013, #106610
Location: La Mirada, CA
Gender: Male
Posts: 2
unclebrudy's Tacoma Gallery
Engine stopped accelerating, now won't start

Hello everyone.

My 2002 Taco has been serviced regularly, ~135k miles. I was driving normally and suddenly the engine still ran but I could not accelerate. Engine still running, I pulled over and stopped the truck. Stopped the engine, tried starting it once and nothing.

Waiting for the tow truck, I noticed major amounts of oil leaking. It leaked for the 45 minutes I waited, on the way home, and in the driveway.

Called the mobile mechanic and he filled up 2 quarts of oil and tried to start it. After a a second or two of hearing the starting sound, he called it. Said I need a new engine.

The starter, to me, sounds a hair weaker than normal but still sounds strong. The engine won't start at all. I've been told it could be an oil pressure thing but I don't know if the 2002 has the oil safety sensor. I had a ton of oil leaking out but I still assume there was oil in the engine? Again, no major sound or anything, acceleration just cut out, now it won't start.

Could it be an oil pressure problem? A buddy of mine thinks so but I thought I'd ask all you wise folks. Belts are fine, timing was changed at 100k, only fluid leaking is oil.

Thanks!
  Reply With Quote
Old 06-19-2013, 03:57 PM   #2
Senior Member
2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed2000GTacoma is one of the sharper tools in the shed
 
2000GTacoma's Avatar
Joined: Jan 2011, #50183
Location: Snow Hill NC
Gender: Male
Posts: 2,098
2000GTacoma's Tacoma Gallery
get under it and look at where the oil is leaking from. Take some pictures for us.
  Reply With Quote
Old 06-19-2013, 03:58 PM   #3
unclebrudy [OP] unclebrudy is offline
Junior Member
unclebrudy is on a distinguished road
Name: Brian
Joined: Jun 2013, #106610
Location: La Mirada, CA
Gender: Male
Posts: 2
unclebrudy's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 2000GTacoma View Post
get under it and look at where the oil is leaking from. Take some pictures for us.
Thanks! Will do tonight. I'll be checking for the leak and assessing the filter anyway so I will get some images.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Won't Start... HELP!!! Chad 2nd Gen. Tacomas 108 01-08-2013 07:28 PM
Help! Mechanical Click Under Engine Cover - Truck won't start The Yellow Dart 2nd Gen. Tacomas 20 01-01-2013 10:12 PM
Engine won't high idle at start up 96 tacomaPtown 1st Gen. Tacomas 16 09-14-2012 12:30 AM
Lukewarm engine won't start Michael Boyd Technical Chat 0 01-12-2012 03:41 PM
Engine won't start without using throttle, dies if you don't stay on the throttle danding Technical Chat 9 12-21-2008 07:09 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.