Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Rough Idle/loss of power

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-16-2013, 05:55 AM   #1
bully280 [OP] bully280 is offline
Junior Member
bully280 is on a distinguished road
 
bully280's Avatar
Name: dave
Joined: Sep 2013, #112152
Location: farr west, utah
Gender: Male
Posts: 17
bully280's Tacoma Gallery
Cool Rough Idle/loss of power

Ok guys I'm new and I need some help on my 99 taco ! can Anyone tell me whats up with my toy ? It started out when I would accelerate thru shifting like it had a dead spot or would bogg down then pick up. So i tried throttle body cleaner it was better but not fixed now it is doing the same thing and its stalling when I come to a stop when its cold. it idle's rough when its warm but I still have the lack of power going up small hills or even high wind ! Any ideas ?

  Reply With Quote
Old 09-16-2013, 06:09 AM   #2
bully280 [OP] bully280 is offline
Junior Member
bully280 is on a distinguished road
 
bully280's Avatar
Name: dave
Joined: Sep 2013, #112152
Location: farr west, utah
Gender: Male
Posts: 17
bully280's Tacoma Gallery
I also have replaced the air & fule filters !
  Reply With Quote
Old 09-16-2013, 06:24 AM   #3
Senior Member
TACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shed
 
TACO TX's Avatar
Name: Kelly
Joined: Sep 2012, #87962
Location: Denison ,Texas
Age: 34
Gender: Male
Posts: 1,578
TACO TX's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by bully280 View Post
I also have replaced the air & fule filters !
Id try plugs and wires and clean the MAF sensor.
  Reply With Quote
Old 09-16-2013, 06:37 AM   #4
bully280 [OP] bully280 is offline
Junior Member
bully280 is on a distinguished road
 
bully280's Avatar
Name: dave
Joined: Sep 2013, #112152
Location: farr west, utah
Gender: Male
Posts: 17
bully280's Tacoma Gallery
Thanks Taco TX, I'm going to clean MAF sensor tonight after work. I just did plugs and wires about a year or so ago. so I guess their about due. I would have thought they would have lasted longer than that thow !
  Reply With Quote
Old 09-16-2013, 08:31 AM   #5
Senior Member
TACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shedTACO TX is one of the sharper tools in the shed
 
TACO TX's Avatar
Name: Kelly
Joined: Sep 2012, #87962
Location: Denison ,Texas
Age: 34
Gender: Male
Posts: 1,578
TACO TX's Tacoma Gallery
Maybe O2 sensor, without a code its hard to know.
  Reply With Quote
Old 09-16-2013, 09:06 AM   #6
bully280 [OP] bully280 is offline
Junior Member
bully280 is on a distinguished road
 
bully280's Avatar
Name: dave
Joined: Sep 2013, #112152
Location: farr west, utah
Gender: Male
Posts: 17
bully280's Tacoma Gallery
My check eng. light is not on ? It's not burnt out? it comes on when I start it! The 1 time You need the thing 2 come and it Don't ! Thanks ! I appreciate the input !
  Reply With Quote
Old 09-16-2013, 10:42 PM   #7
Junior Member
Yeticoma is on a distinguished road
Navy: Instructor Flight Engineer, PATRON FOUR
Name: Scott
Joined: Sep 2013, #111656
Location: Oahu
Age: 26
Gender: Male
Posts: 9
Yeticoma's Tacoma Gallery
i just picked up an 01 tacoma and it kind of has the same issues, rough idle and no power going up hills. check engine light came on so i took it to the dealership but they said they cleaned the MAF. the code they're getting basically says it's running too lean. after cleaning the MAF, the CEL stayed out for a day or so but it's back on now with the same rough idle and low power. taking it back this weekend, i'll let you know what they do.
  Reply With Quote
Old 09-17-2013, 04:33 AM   #8
bully280 [OP] bully280 is offline
Junior Member
bully280 is on a distinguished road
 
bully280's Avatar
Name: dave
Joined: Sep 2013, #112152
Location: farr west, utah
Gender: Male
Posts: 17
bully280's Tacoma Gallery
Thanks Scott ! Ya it would be nice to know right ?! Um... update i cleaned the MAF sensor last night & NO HELP !!! Infact it made it worse 2 where it wouldnt start until i used a lil starting fluid !!! I got worse news once I got it running I noticed a new sound that I believe is coming from the Exhaust manifold ! I think I read a thread on here yesterday somewhere that the cracked exhaust manifolds are common on 1st Gen Taco's ! Gonna Search some more today !
  Reply With Quote
Old 09-26-2013, 07:22 AM   #9
bully280 [OP] bully280 is offline
Junior Member
bully280 is on a distinguished road
 
bully280's Avatar
Name: dave
Joined: Sep 2013, #112152
Location: farr west, utah
Gender: Male
Posts: 17
bully280's Tacoma Gallery
Well I had my tech look at it and he said he didn't have a lot of time to look at it in detail so he asked me 2 bring it back ! He did confirm that my exhaust mainfold was cracked and that something was wrong with the idle. he wanted me to come back for a compression test on friday ! I explained my sittuation with hunts and the timing i was up against ! Even if he did get all the right answers an found a major issue an could have got it fixed i will never know ! Sorry guy's But I got frustraighted and traded it in and bought an 04 Superduty ! It was only a matter of time anyway ! I haul to many toy's a boat, wheelers, & a trailer. Sorry Guys ! I really would like to have kept the truck for running but, I just got tired of working pon it !
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loss of power, bad or no idle intermittent Model 70 Technical Chat 18 10-04-2012 09:22 AM
03 tacoma rough idle no power rainbird 1st Gen. Tacomas 0 03-25-2011 07:18 AM
loss Idle thomas2002 1st Gen. Tacomas 5 01-10-2011 12:14 AM
Loss of power,rough idle Footpeg 1st Gen. Tacomas 2 01-03-2011 09:01 PM
Rough idle/power loss Klepto 1st Gen. Tacomas 2 07-27-2010 05:13 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.