Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 1st Gen. Tacomas

Notices

Spedometer Problems

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-11-2009, 10:17 PM   #1
ruffrider [OP] ruffrider is offline
Junior Member
ruffrider is on a distinguished road
Joined: May 2009, #17111
Gender: Male
Posts: 5
ruffrider's Tacoma Gallery
Spedometer Problems

Hi Im new to this forum but i just bought a 1997 tacoma it was fine when i drove it but today i was driving about ten miles per hour and the spedometer told me i was going 40mph im wondering why its doing that i did some googleing and i seem to think its the speed sensor can anyone elabarate thanks
  Reply With Quote
Old 05-11-2009, 10:28 PM   #2
Mean Green Machine
98yota is on a distinguished road
 
98yota's Avatar
Joined: Dec 2007, #3722
Location: Marion, VA
Age: 25
Gender: Male
Posts: 159
98yota's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ruffrider View Post
Hi Im new to this forum but i just bought a 1997 tacoma it was fine when i drove it but today i was driving about ten miles per hour and the spedometer told me i was going 40mph im wondering why its doing that i did some googleing and i seem to think its the speed sensor can anyone elabarate thanks
it may not be your speed sensor. check your fuse (should be a 5 amp i think) and see if its busted. if not, its more than likely your speed sensor.
  Reply With Quote
Old 05-11-2009, 11:04 PM   #3
ruffrider [OP] ruffrider is offline
Junior Member
ruffrider is on a distinguished road
Joined: May 2009, #17111
Gender: Male
Posts: 5
ruffrider's Tacoma Gallery
which fuse would be looking for and were inside the car or under the hood
  Reply With Quote
Old 05-11-2009, 11:14 PM   #4
Mean Green Machine
98yota is on a distinguished road
 
98yota's Avatar
Joined: Dec 2007, #3722
Location: Marion, VA
Age: 25
Gender: Male
Posts: 159
98yota's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ruffrider View Post
which fuse would be looking for and were inside the car or under the hood
it should be under the dash to the left towards the drivers side door. i hope this helps, dont know exactly which one it is..better off to check them all anyways haha
  Reply With Quote
Old 05-12-2009, 03:54 AM   #5
ruffrider [OP] ruffrider is offline
Junior Member
ruffrider is on a distinguished road
Joined: May 2009, #17111
Gender: Male
Posts: 5
ruffrider's Tacoma Gallery
ok and if its not that then its the speed sensor correct and were would i find the speed sensor thanks for your help
  Reply With Quote
Old 05-12-2009, 09:32 AM   #6
Mean Green Machine
98yota is on a distinguished road
 
98yota's Avatar
Joined: Dec 2007, #3722
Location: Marion, VA
Age: 25
Gender: Male
Posts: 159
98yota's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ruffrider View Post
ok and if its not that then its the speed sensor correct and were would i find the speed sensor thanks for your help
your speed sensor is located at the very back of your tranny, where your driveshaft connects to the tranny. no problem dude, i hope this fixes your problem. if thats not it, i think your sensor runs to the ECU then to the gauge cluster, thus having a speed limiter. that would be the only other 2 things i could think of. good luck!
  Reply With Quote
Old 05-12-2009, 05:58 PM   #7
ruffrider [OP] ruffrider is offline
Junior Member
ruffrider is on a distinguished road
Joined: May 2009, #17111
Gender: Male
Posts: 5
ruffrider's Tacoma Gallery
im also wondering if the speed sensor went bad would it throw a check light
  Reply With Quote
Old 05-13-2009, 09:59 AM   #8
Senior Member
blkcoma32 will become famous soon enough
 
blkcoma32's Avatar
Joined: Feb 2009, #13359
Location: Illinois
Gender: Dude
Posts: 260
blkcoma32's Tacoma Gallery
My speedometer, tach and odometer stopped working and it threw the speed sensor code, so i checked the speed sensor and it is fine so i've been stuck there for the last month, don't know were to go from there!
  Reply With Quote
Old 05-13-2009, 01:22 PM   #9
ruffrider [OP] ruffrider is offline
Junior Member
ruffrider is on a distinguished road
Joined: May 2009, #17111
Gender: Male
Posts: 5
ruffrider's Tacoma Gallery
ya mine didnt throw any codes so i dont know what to do besides change the speed sensor.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Front Diff problems, Steering shaft problems. No help from toyota john01374 1st Gen. Tacomas 17 01-24-2013 11:12 PM
Will I have any problems? BigBlack Wheels & Tires 6 10-06-2011 08:18 PM
Tire size for spedometer calibration sean266 Toyota Trucks & SUVs 6 03-24-2011 05:22 PM
Problems pinktaco808 Detailing 11 01-21-2011 07:41 PM
Spedometer bias/calibration mgtaco 2nd Gen. Tacomas 8 07-04-2009 10:57 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.