Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 2nd Gen. Tacomas

Notices

trouble codes where to start?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-29-2010, 02:05 PM   #1
mhughes250 [OP] mhughes250 is offline
Junior Member
mhughes250 is on a distinguished road
Name: MIke
Joined: Oct 2010, #45412
Location: ca
Gender: Male
Posts: 13
mhughes250's Tacoma Gallery
trouble codes where to start?

first tacoma had it for about a year. now its throwing a few codes can anyone tell me where to start?

P0125
p0171
p1130
p1135
  Reply With Quote
Old 10-29-2010, 02:18 PM   #2
Senior Member
buddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shedbuddywh1 is one of the sharper tools in the shed
Air Force: 2nd Bomb Wing
Joined: Apr 2010, #35825
Location: Philly PA
Gender: Male
Posts: 1,438
buddywh1's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by mhughes250 View Post
first tacoma had it for about a year. now its throwing a few codes can anyone tell me where to start?

P0125
p0171
p1130
p1135
Google

Seriously...google the codes and see what they are.
  Reply With Quote
Old 10-29-2010, 02:21 PM   #3
mhughes250 [OP] mhughes250 is offline
Junior Member
mhughes250 is on a distinguished road
Name: MIke
Joined: Oct 2010, #45412
Location: ca
Gender: Male
Posts: 13
mhughes250's Tacoma Gallery
i did that and i cant find anything on where to start, i dont have very much expierence working on toyotas is why i was asking for help. Mabye someone had a similar expierence and wpould be able to point me in the right direction.
  Reply With Quote
Old 10-29-2010, 02:47 PM   #4
Senior Member
KCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud ofKCin HBCA has much to be proud of
 
KCin HBCA's Avatar
Firefighter: Retired
Name: Keith
Joined: Sep 2010, #43596
Location: Huntington Beach
Gender: Male
Posts: 167
KCin HBCA's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by buddywh1 View Post
Google

Seriously...google the codes and see what they are.

P1130 Air/Fuel Sensor Circuit Range/Performance (Bank 1 Sensor 1)
P1135 Air/Fuel Sensor Heater Circuit Response (Bank 1 Sensor 1)
P0125 Insufficient Coolant Temperature For Closed Loop Fuel Control
P0171 System Too Lean (Bank 1)

Go to ODB-codes.com to research these and find more info.

Where in CA are you?
  Reply With Quote
Old 10-29-2010, 03:55 PM   #5
Truck guy
spamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud ofspamy has much to be proud of
Joined: Jul 2010, #39770
Location: NorCal
Age: 41
Gender: Male
Posts: 119
spamy's Tacoma Gallery
What did you change on the truck? That would be the first thing I would look at. If nothing, maybe you got some bad gas or something, those are some odd codes. Clear them and see if they come back.

Thats the approach I would take. Then do some more research. Sounds like maybe an issue on one of the injector rails or something.
  Reply With Quote
Old 10-29-2010, 04:41 PM   #6
Senior Member
tacos is on a distinguished road
 
tacos's Avatar
Name: Andrew
Joined: Mar 2010, #32620
Location: NKY
Gender: Male
Posts: 156
tacos's Tacoma Gallery
I believe the p0171 is typically the mass air flow sensor. With a faulty MAF it typically will throw the others because it is incorrectly reading the incoming air and not creating the correct a/f ratio.
  Reply With Quote
Old 10-29-2010, 04:55 PM   #7
Senior Member
inouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shedinouk is one of the sharper tools in the shed
Joined: Aug 2010, #42310
Location: Quebec
Gender: Male
Posts: 110
inouk's Tacoma Gallery
Sounds like bad MAF sensor. You could try to clean it or replace it.

http://www.parksoffroad.com/tacomamo...de/cip1130.pdf

http://www.parksoffroad.com/tacomamo...de/cip1135.pdf

http://www.parksoffroad.com/tacomamo...de/cip0125.pdf

http://www.parksoffroad.com/tacomamo...e/cip0171p.pdf

The following URL is to show how to clean MAF sensor (see step 3A or 3B (I know it's 4runner but it shouldn't be so different ?))

http://www.4runners.org/writeups/throttle/index.html
  Reply With Quote
Old 10-30-2010, 02:19 AM   #8
mhughes250 [OP] mhughes250 is offline
Junior Member
mhughes250 is on a distinguished road
Name: MIke
Joined: Oct 2010, #45412
Location: ca
Gender: Male
Posts: 13
mhughes250's Tacoma Gallery
Truck is 100% stock I replaced a battery about a month ago and the light was on shortly after that. I cleared the codes abs they came back i will clean the sensor and see what happens thank you for the help. So far.
  Reply With Quote
Old 11-04-2010, 05:00 PM   #9
mhughes250 [OP] mhughes250 is offline
Junior Member
mhughes250 is on a distinguished road
Name: MIke
Joined: Oct 2010, #45412
Location: ca
Gender: Male
Posts: 13
mhughes250's Tacoma Gallery
I have a 2001 tacoma as well I swapped the sensor right that is right behind the air cleaner with the one that is from the 2001 and p1135 didnt show up on the scan tool p0171 p1130 p0125 still showed up did i replace the wrong sensor?
  Reply With Quote
Old 11-04-2010, 06:27 PM   #10
Member
MwC73 is a name known to allMwC73 is a name known to allMwC73 is a name known to allMwC73 is a name known to allMwC73 is a name known to allMwC73 is a name known to all
 
MwC73's Avatar
Army:
Name: Mike
Joined: Dec 2009, #26905
Location: Louisiana
Gender: Male
Posts: 72
MwC73's Tacoma Gallery
Smile

I am not an expert, but may have some useful info. For starters are there any symptoms, is your truck operating different? I would take a look at the code p0125 first, sounds as though truck may be taking longer to go into closed loop. Thermostat stickng a little, engine coolant temp sensor...This could cause this code to set.(Not sure but i think that it would make A/F mixture richer to try and warm engine to operating temp. P0171- running to lean, a lot of times a vaccum leak causes this code to set (Any unmetered air getting in without mass air flow sensor reading it)1130 A/f sensor is in the exhaust pipe B1S1 before catalayic converter on bank 1. (Bank 1 is whatever side cyl 1 is on. Bank 2 would be the other side)Most manufacturers call A/F sensors oxygen sensors, but i do believe there is some difference) .B1s2 would be bank1 sensor2 after the catalayic converter. Just winging this advice man, i mainly work on transmissions, and not just tacos, so my brain gets a little jumbled unless i have a scanner to look at live data. If it seems as though your truck is taking longer to get to normal operating temp, could be dumping to much gas (running rich)that would cause the A/F sensor to try and lean mixture out. let me know if i helped or confused you further.LoL I believe some of the guys were mistaking A/F sensor with mass air flow sensor. Although i did not go to any of the links they listed. Not saying they are wrong, as i am typing this without really any investigating. Just some things i recall from working on many makes and models of auto's. Luckily i do not have to work on many tacos! also a fanclutch that is locked in can cause P0125, what motor is in your truck? Al
  Reply With Quote
Old 11-04-2010, 07:37 PM   #11
mhughes250 [OP] mhughes250 is offline
Junior Member
mhughes250 is on a distinguished road
Name: MIke
Joined: Oct 2010, #45412
Location: ca
Gender: Male
Posts: 13
mhughes250's Tacoma Gallery
i have noticed it takes longer to heat up. and if i clear the codes they stay clean for awhile until the truck is at full operating temp then the same codes come back. it seems like it idles a little rough and kinda sputters off the line when leaving a light or stop sign
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trouble codes p0440 p0441 p0446 dude281 Technical Chat 0 01-21-2012 10:40 PM
Trouble codes: P0300, P0171, P0174 Wood 2nd Gen. Tacomas 14 11-27-2011 05:30 PM
Reading Trouble Codes? hetkind 4Runners 2 11-06-2011 02:16 AM
trouble codes ? comanche5L 1st Gen. Tacomas 4 07-16-2010 02:16 AM
Help with trouble codes hardtaco 1st Gen. Tacomas 13 06-02-2009 04:12 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.