Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 2nd Gen. Tacomas

Notices

Engine Start Problems

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-12-2011, 08:54 PM   #1
ivansal [OP] ivansal is offline
Junior Member
ivansal is on a distinguished road
Marines: 2nd LT
Name: Ivan
Joined: Aug 2010, #41193
Location: Southern AZ
Gender: Male
Posts: 9
ivansal's Tacoma Gallery
Engine Start Problems

I have a 2005 Taco.....

So for the past couple of days i have been having problems starting my taco, i tried jump starting it, and it turned on but as soon i shut if off same problem. Took it to AutoZone and had battery, starter, and Alternator tested, and all 3 where working properly, battery holding a 100% charge. Any ideas what the problem could be? read some threads that it might be full related, but that seems unlikely since it has been starting with a jump.

Any ideas gentleman
  Reply With Quote
Old 05-12-2011, 09:04 PM   #3
Senior Member
nvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shednvdeserted is one of the sharper tools in the shed
 
nvdeserted's Avatar
Joined: Nov 2008, #11062
Location: Reno, NV
Gender: Male
Posts: 1,307
nvdeserted's Tacoma Gallery
Basics: check terminals/connections for being clean and tight.
Make sure your trans is fully locked into park if it's automatic.

Do the light/stereo etc. work when this happens or is you rig just completely dead? Does it even try to turn over?
  Reply With Quote
Old 05-12-2011, 09:08 PM   #4
Somewhere on sabbatical
mountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shedmountainwolfpup is one of the sharper tools in the shed
 
mountainwolfpup's Avatar
Joined: Jan 2009, #12116
Location: Vancouver, WA
Gender: Male
Posts: 594
mountainwolfpup's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to mountainwolfpup Send a message via Yahoo to mountainwolfpup Send a message via Skype™ to mountainwolfpup
Quote:
Originally Posted by ivansal View Post
I have a 2005 Taco.....

So for the past couple of days i have been having problems starting my taco, i tried jump starting it, and it turned on but as soon i shut if off same problem. Took it to AutoZone and had battery, starter, and Alternator tested, and all 3 where working properly, battery holding a 100% charge. Any ideas what the problem could be? read some threads that it might be full related, but that seems unlikely since it has been starting with a jump.

Any ideas gentleman
Yes, we need more details to diagnose this correctly.

1) Next time it won't start I want you to turn on your headlights and hop out of the truck and see if they appear to be on and bright.

2) Is there any evidence of corrosion around the battery terminals?

3) Do you hear any noises when trying to start the truck, does the engine turn over, or is there a clicking sound, or an electric motor sound.
  Reply With Quote
Old 05-13-2011, 12:39 AM   #5
ivansal [OP] ivansal is offline
Junior Member
ivansal is on a distinguished road
Marines: 2nd LT
Name: Ivan
Joined: Aug 2010, #41193
Location: Southern AZ
Gender: Male
Posts: 9
ivansal's Tacoma Gallery
Yes stereo and all lights seem to work fine. From what I can hear the engine turns over. I tried jumping the truck and it will start. But once I shut it off I have to rejump. Took it to autozone and they tested the battery alternator and starter. All working fine. Once it's on it runs as normal.

Thanks for the help gentleman
  Reply With Quote
Old 05-13-2011, 06:15 AM   #6
My pee parts itch
dexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the sheddexterdog is one of the sharper tools in the shed
 
dexterdog's Avatar
Joined: Jul 2009, #19571
Location: Oly WA
Age: 41
Gender: Male
Posts: 3,410
dexterdog's Tacoma Gallery
If you have a no start and the battery checks out fine and only starts when you jump it I would check your battery cables and connections.
  Reply With Quote
Old 05-13-2011, 06:45 PM   #7
Slow as shit. Cute as Hell.
Steves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shed
 
Steves104x4's Avatar
Name: Steve
Joined: Apr 2010, #35468
Location: Buffalo NY
Age: 5
Gender: Male
Posts: 5,149
Steves104x4's Tacoma Gallery
How old is the battery? Cold cranking amps ok? I would try another battery if it starts with a jump.


Steve
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold start problems? 00tactrouble 1st Gen. Tacomas 8 12-25-2010 02:14 PM
Start up problems dustinclm Technical Chat 0 09-16-2010 12:02 PM
Start up problems dustinclm Technical Chat 0 09-16-2010 11:55 AM
Remote Start Problems jeremy_283 Audio & Video 1 04-19-2010 07:05 AM
Remote Start Problems jeremy_283 2nd Gen. Tacomas 3 04-19-2010 07:01 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.