Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 2nd Gen. Tacomas

Notices

New Tacoma, tic-tic sound, lights flickering - dealer says "startup sound"?!?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-30-2011, 09:42 PM   #1
JoeP [OP] JoeP is offline
Junior Member
JoeP is on a distinguished road
Joined: Oct 2011, #65122
Gender: Male
Posts: 3
JoeP's Tacoma Gallery
New Tacoma, tic-tic sound, lights flickering - dealer says "startup sound"?!?

2011 Tacoma SR5, 4 cyl, 4x4, 6K miles - runs fine except for the following:

I start it up and when I drive less than 10 feet or so, I hear a tic-tic in the cabin. It only happens each time I turn the truck on and start driving and has been that way since I bought it. If the headlights are on, I notice that they flicker once at the same time I hear the sound. I'm partly deaf and can hear the sound.

I took it to the dealer for the 5K Toyotacare maintenance and was told it was a "startup sound". I have a hard time believing that since there's no answer as to where it's coming from or why.

Some friends who have recent year Tacomas don't hear it in their trucks. My 2000 Tacoma Prerunner (now my Dad's) doesn't make the sound.

I'm planning on taking it to a different dealer for the 10K maintenance, but, in the meantime, any suggestions on what might be happening? Or, should I be convinced that it really is a "startup sound"?

I have a hard time trusting dealers when my gut feeling says otherwise - for example, the coolant on the Prerunner kept on going down, even after being refilled, for a few months after I bought it and I was told everything from it expands/contracts, that the pink seen on parts under the truck were a "coating", etc; after going to a fourth dealer, it turned out the clamp on one of the hoses was never tightened in the factory, hence the leak.
  Reply With Quote
Old 12-30-2011, 09:48 PM   #2
Mr Thundermaker is about to start barking fire!
RCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shedRCBS is one of the sharper tools in the shed
 
RCBS's Avatar
Joined: Apr 2008, #5845
Location: Appalachia
Age: 37
Gender: Dude
Posts: 2,360
RCBS's Tacoma Gallery
Only the headlights flicker? Could be a faulty relay. Is the sound definitely in the cab, or possibly coming from engine bay? "startup sound" is bullshit.
  Reply With Quote
Old 12-30-2011, 10:21 PM   #3
Senior Member
iroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shediroh is one of the sharper tools in the shed
 
iroh's Avatar
Joined: Oct 2011, #65439
Location: michigander
Gender: Male
Posts: 1,271
iroh's Tacoma Gallery
ABS pump priming is my guess. It's crazy loud in some vehicles, barely audible in others, and only activates the first time the vehicle gets to a couple mph after each start.

Not sure if it would have a relay to control it inside the cabin though.
  Reply With Quote
Old 12-30-2011, 10:26 PM   #4
Senior Member
AlaskanTaco will become famous soon enough
 
AlaskanTaco's Avatar
Joined: Sep 2011, #63749
Location: Anchorage Alaska
Age: 27
Gender: Male
Posts: 231
AlaskanTaco's Tacoma Gallery
It is your abs priming. EVEY newer car I have driven does this. And the lights are "flickering" or just go dim for a second? That's because it draws a lot of amperage to turn it on. Watch next time your ABS engages. That and there is a slight voltage spike that goes up the ground side. AC pump does the same thing. Just an FYI, I work at a GM dealership, and drive new gm trucks all the time. That's why I drive a yota!
  Reply With Quote
Old 12-31-2011, 02:28 AM   #5
Senior Member
Icepuck72 is just really niceIcepuck72 is just really niceIcepuck72 is just really niceIcepuck72 is just really nice
 
Icepuck72's Avatar
Firefighter:
Name: Mark
Joined: Jul 2011, #59563
Location: Richmond, VA
Gender: Male
Posts: 1,021
Icepuck72's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by JoeP View Post
2011 Tacoma SR5, 4 cyl, 4x4, 6K miles - runs fine except for the following:

I start it up and when I drive less than 10 feet or so, I hear a tic-tic in the cabin. It only happens each time I turn the truck on and start driving and has been that way since I bought it. If the headlights are on, I notice that they flicker once at the same time I hear the sound. I'm partly deaf and can hear the sound.

I took it to the dealer for the 5K Toyotacare maintenance and was told it was a "startup sound". I have a hard time believing that since there's no answer as to where it's coming from or why.

Some friends who have recent year Tacomas don't hear it in their trucks. My 2000 Tacoma Prerunner (now my Dad's) doesn't make the sound.

I'm planning on taking it to a different dealer for the 10K maintenance, but, in the meantime, any suggestions on what might be happening? Or, should I be convinced that it really is a "startup sound"?

I have a hard time trusting dealers when my gut feeling says otherwise - for example, the coolant on the Prerunner kept on going down, even after being refilled, for a few months after I bought it and I was told everything from it expands/contracts, that the pink seen on parts under the truck were a "coating", etc; after going to a fourth dealer, it turned out the clamp on one of the hoses was never tightened in the factory, hence the leak.
Mine does this tic sound as well....just about at 10 feet too...lower left part of the dash where it comes from. My wife even asked me what it was. But mine has done it since I drove it off the lot which was just in July.
  Reply With Quote
Old 12-31-2011, 08:31 AM   #6
41 Year Toyota/Chrysler Tech/ASE Master
Tacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shedTacoma Mike is one of the sharper tools in the shed
 
Tacoma Mike's Avatar
Name: Mike
Joined: Aug 2011, #61230
Location: Southern Maine
Gender: Male
Posts: 3,148
Tacoma Mike's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by AlaskanTaco View Post
It is your abs priming. EVEY newer car I have driven does this. And the lights are "flickering" or just go dim for a second? That's because it draws a lot of amperage to turn it on. Watch next time your ABS engages. That and there is a slight voltage spike that goes up the ground side. AC pump does the same thing. Just an FYI, I work at a GM dealership, and drive new gm trucks all the time. That's why I drive a yota!
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^<THIS>^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Reply With Quote
Old 12-31-2011, 08:39 AM   #7
Senior Member
BUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shedBUZZCUT is one of the sharper tools in the shed
Air Force: KC-135A/R Crew Chief NKAWTG
Joined: Mar 2011, #52417
Gender: Male
Posts: 548
BUZZCUT's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by iroh View Post
ABS pump priming is my guess. It's crazy loud in some vehicles, barely audible in others, and only activates the first time the vehicle gets to a couple mph after each start.

Not sure if it would have a relay to control it inside the cabin though.
Ding----Ding

We have a winner with the first right answer!
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
in dash "rattling or slipping" sound in the morning Speedo cable? bhh2000 1st Gen. Tacomas 3 01-17-2012 12:53 AM
Intermittent strange sound on startup, ideas? JimT 2nd Gen. Tacomas 6 07-14-2011 07:58 PM
Tic toc tic toc JACKEL142 2nd Gen. Tacomas 14 07-17-2009 02:08 PM
Very Slight "knocking" type sound after oil change? WTF! rblloyd Technical Chat 14 12-17-2008 08:30 AM
Tic Tic Tic annoying 06BLUEDBLSPORT 2nd Gen. Tacomas 13 11-11-2008 08:52 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.