Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > 2nd Gen. Tacomas

Notices

iPod Interface "USA-SPEC Model # PA15-TOY" Question

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-02-2009, 12:08 PM   #1
Massy [OP] Massy is offline
Junior Member
Massy is on a distinguished road
 
Massy's Avatar
Joined: May 2009, #16811
Gender: Male
Posts: 20
Massy's Tacoma Gallery
iPod Interface "USA-SPEC Model # PA15-TOY" Question

I just installed the USA-SPEC Model # PA15-TOY cord and I got some issues with it.

First off, it doesn't display the track title at all. It reads CD1 8-01 0:03.
If I have it on the "8" setting I can control the iPod manually or through the standard factory single CD or the wheel controls. But on this setting the Random button doesn't do jack.

If I have it on the "7" setting the Random button will work and hitting the >> button skips ahead 10 tracks.

From other posts I've read about this cord, everyone seems to have it working correctly.

2009 Prerunner Access Cab SR5 TRD Sport (Single Factory CD)
iPod Nano 3rd gen. (could this be the issue??)

My other problem is the volume. The standard stereo will go as loud as "63" before it reads Max. Vol. When a CD is playing I've never gotten it this loud as I value my eardrums, however when the iPod is playing at Max. Vol. it is real loud, but not loud enough to piss off my neighbors (which is what I'm trying to achieve, I guess.) And yes the iPod volume is turned up to it's maximum.

Anyone else have any issues with the USA-SPEC Model # PA15-TOY?
  Reply With Quote
Old 06-02-2009, 12:27 PM   #2
Desert Riding Ninja
A.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shedA.D. is one of the sharper tools in the shed
 
A.D.'s Avatar
Air Force: Graphics Artist
Joined: Jan 2009, #12198
Location: SoC♠l 4 life but stationed in Utah
Gender: Guy
Posts: 761
A.D.'s Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Massy View Post
I just installed the USA-SPEC Model # PA15-TOY cord and I got some issues with it.

First off, it doesn't display the track title at all. It reads CD1 8-01 0:03.
If I have it on the "8" setting I can control the iPod manually or through the standard factory single CD or the wheel controls. But on this setting the Random button doesn't do jack.

If I have it on the "7" setting the Random button will work and hitting the >> button skips ahead 10 tracks.

From other posts I've read about this cord, everyone seems to have it working correctly.

2009 Prerunner Access Cab SR5 TRD Sport (Single Factory CD)
iPod Nano 3rd gen. (could this be the issue??)

My other problem is the volume. The standard stereo will go as loud as "63" before it reads Max. Vol. When a CD is playing I've never gotten it this loud as I value my eardrums, however when the iPod is playing at Max. Vol. it is real loud, but not loud enough to piss off my neighbors (which is what I'm trying to achieve, I guess.) And yes the iPod volume is turned up to it's maximum.

Anyone else have any issues with the USA-SPEC Model # PA15-TOY?
There was a problem with mine, and it was the cable, I needed the cable for the newer ipods, and i guess they shipped the wrong one. They sent me out a new cable, it had a little purple band around it to identify that it is for use with the newer ipods, and everything worked fine after that.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:59 AM   #3
Member
Beeg has a spectacular aura aboutBeeg has a spectacular aura aboutBeeg has a spectacular aura about
 
Beeg's Avatar
Joined: Jul 2008, #8055
Location: Fort Collins, CO
Gender: Guy
Posts: 35
Beeg's Tacoma Gallery
I have the JBL 6-disc stock system and just installed the PA15-TOY and using a Nano 3rd generation. I have no problems with the loudness, but how loud is too loud or loud enough is a matter of opinion. I can roll down all windows on the highway and have enough sound to hear over the wind noise so that's fine with me.

All my playlists work fine and only the playlists will read the artist and song title on the stereo unit. However, I didn't rename my playlists yet as described in the manual so I don't know what playlist is what (other than just knowing the songs). Pushing my "TEXT" button switches from showing the Playlist (or lack of in my case) to Artist title, to Song Title.

In Direct Mode no Artist or Song Title is displayed. This seems consistent with what you mentioned on CD 8 setting. I can still control the changing of songs through stereo, wheel controls or iPod itself, but other buttons don't work like Random. For Random in direct mode, I put the iPod on Shuffle, then just use the wheel controls and all songs are Random.

Does your Single CD stereo come with a "TEXT" button? This might be an issue or as mentioned in the previous post your cord might be faulty. Hope this helps a little.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 09:56 AM   #4
abides.
Brunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shed
 
Brunes's Avatar
Coast Guard: LT- CG MH-65C/D Driver- CGAS NOLA
Name: Mark
Joined: May 2008, #7011
Location: Big Easy, USA
Age: 30
Gender: Dude
Posts: 17,959
Brunes's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to Brunes
It sounds like you need to push the text button for the titles. It will change between the screen you see and the Artist name and Title. Sadly- No scrolling effect that I've found- so all the words get cut off after so many letters.

The Direct Mode (8) is meant to control the iPod in your hand as opposed to thru the head unit for the most part...so your button for Random not working doesn't surprise me- but I haven't tried it with mine.

Using the >> button will skip 10. Use the Seek/Track button for one at a time.

The loudness thing- It sounds like you are complaining that it isn't loud enuf I think. That's the way the stereo uses the signal: It's different from a normal CD- Not sure what to tell you about that.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 10:39 AM   #5
Massy [OP] Massy is offline
Junior Member
Massy is on a distinguished road
 
Massy's Avatar
Joined: May 2009, #16811
Gender: Male
Posts: 20
Massy's Tacoma Gallery
Damn, when you guys mentioned the Text button I was like "Duh, I'm an idiot." However, I just went out and gave it a shot, but no dice. The button doesn't do anything, in direct mode or not. Maybe it's because I only have the single CD player?? I also tried a very early generation iPod but that didn't change anything. Oh well, I think I'll just have to live with the numbers, and the loudness thing really isn't a problem. It gets loud. Thanks for the input.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 10:53 AM   #6
Junior Member
fttank is on a distinguished road
Joined: May 2009, #17292
Location: Orange County, CA
Posts: 19
fttank's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Massy View Post
Damn, when you guys mentioned the Text button I was like "Duh, I'm an idiot." However, I just went out and gave it a shot, but no dice. The button doesn't do anything, in direct mode or not. Maybe it's because I only have the single CD player?? I also tried a very early generation iPod but that didn't change anything. Oh well, I think I'll just have to live with the numbers, and the loudness thing really isn't a problem. It gets loud. Thanks for the input.
I have the same issues...
Do CD's display content?
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 11:01 AM   #7
abides.
Brunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shedBrunes is one of the sharper tools in the shed
 
Brunes's Avatar
Coast Guard: LT- CG MH-65C/D Driver- CGAS NOLA
Name: Mark
Joined: May 2008, #7011
Location: Big Easy, USA
Age: 30
Gender: Dude
Posts: 17,959
Brunes's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to Brunes
Quote:
Originally Posted by Massy View Post
Damn, when you guys mentioned the Text button I was like "Duh, I'm an idiot." However, I just went out and gave it a shot, but no dice. The button doesn't do anything, in direct mode or not. Maybe it's because I only have the single CD player?? I also tried a very early generation iPod but that didn't change anything. Oh well, I think I'll just have to live with the numbers, and the loudness thing really isn't a problem. It gets loud. Thanks for the input.
If the Text button didn't work- Make sure the dipswitches are set correctly in accordance with the instructions...and if it still doesn't work-Call them and ask.

I bought two at once and installed one in my truck and one in my Scion. The Scion one would not charge my wifes iPod- I called and exchanged that one....Works fine now. No idea what was wrong. Could be as simple as a wire in the cord is broken inside the sheath??
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 11:11 AM   #8
Massy [OP] Massy is offline
Junior Member
Massy is on a distinguished road
 
Massy's Avatar
Joined: May 2009, #16811
Gender: Male
Posts: 20
Massy's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by fttank View Post
I have the same issues...
Do CD's display content?
I just tried over 10 legit CD's and none of them display text... bummer.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:06 PM   #9
Senior Member
James08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shed
 
James08's Avatar
Joined: May 2009, #17240
Location: Austin, TX
Gender: Male
Posts: 183
James08's Tacoma Gallery
Will the PA15-TOY product work with any Tacoma? I was looking in to another system, but it required the Tacoma stereo with the AM/SAT button. My stereo doesn't have that button, so I have held off on buying a system to hard wire my iPOD. I have an FM modulator currently, and I want to take it back so badly because it sucks!!!!!
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:19 PM   #10
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 96,582
chris4x4's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by James08 View Post
Will the PA15-TOY product work with any Tacoma? I was looking in to another system, but it required the Tacoma stereo with the AM/SAT button. My stereo doesn't have that button, so I have held off on buying a system to hard wire my iPOD. I have an FM modulator currently, and I want to take it back so badly because it sucks!!!!!
Mine doesnt have the AM?SAT button, and the PA-15 works great.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:44 PM   #11
Senior Member
James08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shedJames08 is one of the sharper tools in the shed
 
James08's Avatar
Joined: May 2009, #17240
Location: Austin, TX
Gender: Male
Posts: 183
James08's Tacoma Gallery
Excellent. Thanks! I'm going to order it tonight and take that stupid $100 modulator back to Best Buy as soon as I get the new kit installed.

Just ordered it from here:

http://www.mp3carpros.com/product_in...FRMUagodgQrNIw

$137.70 with frree shipping, a two year warranty and the add says they'll send the 5v USB cord necessary for the iPOD Classic and the iPHONE for no charge. I put a note in the comments requesting the 5v cord. I really hope they don't mess that up because I don't want to deal with trying to get the correct cord.

Thanks for the help.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 09:38 PM   #12
Senior Member
StandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shedStandingCow is one of the sharper tools in the shed
 
StandingCow's Avatar
Air Force: Prior service. KC135 Crew Chief
Name: John
Joined: Apr 2009, #16373
Location: NJ
Age: 34
Gender: Male
Posts: 1,811
StandingCow's Tacoma Gallery
Yea, I ordered mine yesterday, lucky for me I do have the AM/SAT button... can't wait to get this installed. The AUX port was ok... but not loud enough with windows down.

Hoping this will be a little louder, and give maybe a little more bass (better quality). Next install is speakers.
  Reply With Quote
Old 08-19-2009, 08:18 PM   #13
Junior Member
Cale is on a distinguished road
Joined: Aug 2009, #21439
Location: Texas
Gender: Male
Posts: 2
Cale's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by chris4x4 View Post
Mine doesnt have the AM?SAT button, and the PA-15 works great.
I'm pulling my wife's iSimple out of her Camry for my Tacoma and we have always accessed the iPod via the AM/SAT button.
My Tacoma only has an AM button.
How do you access your iPod without the AM/SAT button?
  Reply With Quote
Old 08-19-2009, 09:09 PM   #14
With sufficient thrust, pigs fly just fine.
chris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shedchris4x4 is one of the sharper tools in the shed
 
chris4x4's Avatar
Name: FlimFlubberJAM
Joined: May 2008, #6497
Location: Tenoe, AZ
Gender: Male
Posts: 96,582
chris4x4's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Cale View Post
I'm pulling my wife's iSimple out of her Camry for my Tacoma and we have always accessed the iPod via the AM/SAT button.
My Tacoma only has an AM button.
How do you access your iPod without the AM/SAT button?
Welcome to TW!

Use the "CD" button. It cycles between the CD's, and the Ipod.
  Reply With Quote
Old 08-20-2009, 07:33 PM   #15
Junior Member
Cale is on a distinguished road
Joined: Aug 2009, #21439
Location: Texas
Gender: Male
Posts: 2
Cale's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by chris4x4 View Post
Welcome to TW!

Use the "CD" button. It cycles between the CD's, and the Ipod.
Thanks for the info Chris4x4!!!! Gotta go install it tonight!
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USA Spec PA15 TOY iPod interface Install and Question jackal419 Audio & Video 20 12-13-2013 02:00 PM
one quick question about USA-SPEC Model # PA15-TOY weez187 2nd Gen. Tacomas 13 04-12-2012 12:39 PM
PA15-TOY USA SPEC Ipod interface adapter dangerbird 2nd Gen Tacoma Marketplace 8 04-07-2012 07:29 AM
USA SPEC PA15-TOY Ipod to Toyota/Lexus Interface canadaman 2nd Gen Tacoma Marketplace 4 02-07-2012 07:38 PM
USA Spec PA15-Toy iPod adapter derekabraham Buy / Sell / Trade 30 04-13-2010 07:05 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.