Tacoma World Forums

Tacoma World Forums (http://www.tacomaworld.com/forum/)
-   2nd Gen. Tacomas (http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/)
-   -   2008 Taco Stuck In Park... (http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/274465-2008-taco-stuck-park.html)

mojoe 04-22-2013 04:45 PM

2008 Taco Stuck In Park...
 
Edit to ADD: I Goofed on the title... it's a 2006.

So I've had this issue before that was resolved by following a thread here earlier. It was in fact the STOP 10A fuse that blew. Fast forward to today and I have no clue what the deal is.

Solutions I've tried so far

Checked all the fuses, multiple times including:

10A IG1
7.5 A ACC
10A STOP
10A IG1 No.2

I've tried pressing the button next to the shifter with zero results.

I don't have an owner's manual, but will get one very soon, so I do not have anything else to go on besides reading problems people had in the past. At the moment I'm stuck at work trying to find a switch somewhere by the pedal....

Additional note. I do have an aftermarket tow package.

Leoffensive 04-22-2013 04:50 PM

interesting.

so that one 10a fuse is ok?

weird that override button wont work

Leoffensive 04-22-2013 04:51 PM

call the toyota dealer and see if they can suggest something over the phone

DK2006Yota 04-22-2013 05:07 PM

You sure you lifted up the little tab and then pressed the button down enough? That button even works when the car has no power in my experience, and PM sent in regards to the manual.

Jimmyh 04-22-2013 05:09 PM

If the button isn't working it seems that the shifter linkage is frozen or binding.

Beavis0076 04-22-2013 05:11 PM

Brake lights working?

mojoe 04-22-2013 05:15 PM

Quote:

Originally Posted by Jimmyh (Post 6781411)
If the button isn't working it seems that the shifter linkage is frozen or binding.

Sounds expensive....

Quote:

Originally Posted by Beavis0076 (Post 6781417)
Brake lights working?

Yes all lights are operational.

Beavis0076 04-22-2013 05:20 PM

Hm... I was thinking brake light switch. Did u try rocking the truck back and forth a little.. Then try the button again? I think u have to put your key in the slot??

mojoe 04-22-2013 05:24 PM

Quote:

Originally Posted by Beavis0076 (Post 6781472)
Hm... I was thinking brake light switch. Did u try rocking the truck back and forth a little.. Then try the button again? I think u have to put your key in the slot??

I have not tried rocking the truck yet. As far as the button pressing, I always have the key in the slot and the truck is turned on and running when I attempt the button push.

Edit: Tried the rocking....nothing :-(

I found this thread, but there was no solution posted :-(
http://www.tacomaworld.com/forum/2nd...r-shifter.html

Beavis0076 04-22-2013 05:38 PM

no, i meant the slot for the key near the button.. but I just ran out to my truck and the taco only has the button.. make sure you lifted the cap off the button.. other than that.. might be a tow job..

mojoe 04-22-2013 05:50 PM

Quote:

Originally Posted by Beavis0076 (Post 6781568)
no, i meant the slot for the key near the button.. but I just ran out to my truck and the taco only has the button.. make sure you lifted the cap off the button.. other than that.. might be a tow job..

yeah the tab is lifted and the button is exposed.

Side Note... If I push really hard it goes into gear BUT there is a very loud thud.

Beavis0076 04-22-2013 05:52 PM

im out of ideas.. :-(

169.254.255.201 04-22-2013 05:57 PM

What were you doing in a park?? Pretty sure those are only for walkers. .:D

Had to.

Do you hear anything underneath when you try to shift? Well have someone else shift.

mojoe 04-22-2013 07:25 PM

Thank you guys so much for the input. I applied brute force to get the Tacoma in Drive and noticed a thud coming from the shifter area. I was able to drive the truck the whole way home without a problem.

So my line of thinking right now is that there is something blocking the shifter from making the transition from park. Evidence so far supports that; No blown fuses, No slippage in transmission and I hear a faint click in the shifter area when brake is applied - so that must mean something is disengaging.

So I followed the awesome tutorial here: Center Console Removal

Here is a pic from the shifter area. Note: The flash made it look disgusting...sorry. But it does look like some rubbing is occurring when the shifter is being engaged.

http://i.imgur.com/9l7TMkm.jpg

Any further suggestions would be greatly appreciated.

t_e 04-22-2013 07:30 PM

Run over anything? check the linkage to the tranny? When my 06 wouldnt shift out of park it was the brake switch but pressing the button got me out of park.

mojoe 04-22-2013 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by t_e (Post 6782240)
Run over anything? check the linkage to the tranny? When my 06 wouldnt shift out of park it was the brake switch but pressing the button got me out of park.

Everything right now points to Shift Interlock Solenoid. I'm currently trying to find whats involved with it's replacement.

maykevin5 04-23-2013 11:06 AM

sounds like the solenoid wasn't working and then you finished it off with a bang.

mojoe 04-23-2013 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by maykevin5 (Post 6784967)
sounds like the solenoid wasn't working and then you finished it off with a bang.

So I've been calling around and shops want $300+ for the shift interlock solenoid part :-( The guy did say if the override doesn't work then there's another culprit. Of all the places I called everybody seemed surprised it was a "possible" solenoid because they never EVER had to replace one.

I have a brake light switch on order for pickup tomorrow...

Beavis0076 04-23-2013 03:20 PM

I would take it to a shop.. at this point you seem to be throwing parts at it.. and that could get espensive quick. have to taken it apart more to see if something like change or something fell down there? or crawled underneith to have a good look see?

Jimmyh 04-24-2013 01:14 AM

When you pressed the brake and heard the click, the click was the solenoid unlocking the shifter. IMO that takes the solenoid and the brake switch out of it.


All times are GMT -7. The time now is 05:09 PM.