Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > 4 Cylinder

Notices

Vibrating Noise from the engine... Leak??

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-21-2011, 02:29 AM   #1
boostfed [OP] boostfed is offline
Senior Member
boostfed is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58898
Gender: Male
Posts: 128
boostfed's Tacoma Gallery
Exclamation Vibrating Noise from the engine... Leak??

Hi everyone,

so i've been trying to diagnose a problem with my 1st gen 2.4L taco for some time now. its a clicking noise that only happens on start up when the truck is warm, it wont happen on first start ups in the morning. it sounds like an exhaust leak/vibrating/rattling noise coming somewhere from the intake manifold area.

I've replaced all exhaust gaskets and exhaust manifold gasket and have ruled out the exhaust system including the cat. Does anyone know what this can be? theres an EGR tube running from the pass side cat to the intake mani and its not that either, but it maybe something attached to the intake manifold.

Once the car has been driving after a warm start, it'll go away. but if i turn the car off, let it cool for maybe 4 - 5 minutes or more, start it again it'll make this horrible loud clicking / vibrating again.

anyone have any idea of what it can be? i thought it would have to do something with the exhaust system since it may seal up when it heats up again but its nothing in the exhaust, if anyone has any insight or has ran into this problem before please let me know! thanks for the help in advance!
  Reply With Quote
Old 07-21-2011, 03:11 PM   #2
Senior Member
ecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shedecoterragaia is one of the sharper tools in the shed
 
ecoterragaia's Avatar
Joined: Jan 2011, #49786
Location: Bumpass, VA
Gender: Male
Posts: 355
ecoterragaia's Tacoma Gallery
EVAP purge valve? My wife's Honda made some pretty loud clicking/rattling sounds until I replaced it. It's not detrimental to the engine or anything when it gets to that point, just annoying.
  Reply With Quote
Old 07-21-2011, 08:23 PM   #3
boostfed [OP] boostfed is offline
Senior Member
boostfed is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58898
Gender: Male
Posts: 128
boostfed's Tacoma Gallery
hmm interesting, did it have the same symptoms? i wonder where that would be on a 2.4 1st gen. Thanks very much for the help though, i'll check it out and report back in!!

would this be the culprit?

  Reply With Quote
Old 07-22-2011, 12:14 AM   #4
boostfed [OP] boostfed is offline
Senior Member
boostfed is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58898
Gender: Male
Posts: 128
boostfed's Tacoma Gallery
so i did the mod and it turned out to not be the vsv/purge valve.

i took a quick video , you can hear the leak throughout the whole video (sounds like a rattling/vibration) , and if i were to start driving the sound would go away, even at idle it'll stay away until i turn the car off, let it cool and then start it again.

  Reply With Quote
Old 07-23-2011, 11:56 AM   #5
boostfed [OP] boostfed is offline
Senior Member
boostfed is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58898
Gender: Male
Posts: 128
boostfed's Tacoma Gallery
anyone have any ideas?
  Reply With Quote
Old 07-24-2011, 03:29 AM   #6
boostfed [OP] boostfed is offline
Senior Member
boostfed is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58898
Gender: Male
Posts: 128
boostfed's Tacoma Gallery
so i had a friend of mine come by and check out the issue for me, he said that it sounded very similar to an old problem he had with a loose timing chain/ tensioner where the belt was slapping against the casing, has anyone run into this?

from the nature of it, it does sound like it would make sense but i'm not completely convinced, the timing chain has been replaced within the past year or so, so its not too old , but can anyone confirm this?
  Reply With Quote
Old 07-26-2011, 11:53 AM   #7
boostfed [OP] boostfed is offline
Senior Member
boostfed is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58898
Gender: Male
Posts: 128
boostfed's Tacoma Gallery
pretty sure the timing chain is the problem. Here's the link in hope to help anyone in the future :

http://www.brian894x4.com/timingchain.html

I purchased the parts from www.engnbldr.com , they have oem or higher quality products and i've seen great reviews for them, cant wait to tackle the job , haha! i'll check back again.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bolt found on ground, oil leak and engine noise! Saltlick 1st Gen. Tacomas 25 08-20-2011 05:30 PM
Vibrating noise from passenger side 11tacoma7 2nd Gen. Tacomas 1 05-06-2011 07:30 AM
Vibrating Popping Noise under truck rob01 2nd Gen. Tacomas 0 12-26-2010 08:37 PM
vibrating noise when i step on the gas??? yotaforlife08 2nd Gen. Tacomas 10 10-12-2010 12:23 AM
vibrating noise moore New Members 2 11-02-2009 06:28 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.