LSC15's 95 Tacoma 4x4

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > 4 Cylinder

Notices

2.7L I4 No Start

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-30-2012, 08:08 PM   #1
Junior Member
forestgreengt is on a distinguished road
Joined: Jul 2012, #83772
Location: NC
Gender: Male
Posts: 6
forestgreengt's Tacoma Gallery
2.7L I4 No Start

The truck was running rough and now will crank over but will not start.

1995.5 Tacoma ODB2

I've checked the basics spark, compression and fuel. New distribution, plugs wires...getting good spark. Compression has also checked out. Also checked all fuses and relays underhood and dash.
I do not hear the fuel pump cycle with the key. I also cannot get a obd scanner shows unable to establish connection, check engine light does not display. Any help is appreciated.
  Reply With Quote
Old 07-30-2012, 08:16 PM   #2
Slow as shit. Cute as Hell.
Steves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shed
 
Steves104x4's Avatar
Name: Steve
Joined: Apr 2010, #35468
Location: Buffalo NY
Age: 5
Gender: Male
Posts: 4,882
Steves104x4's Tacoma Gallery
The crankshaft position sensor seems to be an issue with those trucks.
  Reply With Quote
Old 07-30-2012, 08:25 PM   #3
Junior Member
forestgreengt is on a distinguished road
Joined: Jul 2012, #83772
Location: NC
Gender: Male
Posts: 6
forestgreengt's Tacoma Gallery
I bought one and just plugged it into the connector. It's too late to install. Fuel pump still didn't prime and check engine light not one. Any other ideas?
  Reply With Quote
Old 07-31-2012, 12:57 AM   #4
Senior Member
n0ms is on a distinguished road
Name: Angel
Joined: Oct 2011, #64844
Location: San Diego
Age: 23
Gender: Male
Posts: 576
n0ms's Tacoma Gallery
Any more details?
Was it making noises? Stalling out?
  Reply With Quote
Old 07-31-2012, 03:51 PM   #5
Junior Member
forestgreengt is on a distinguished road
Joined: Jul 2012, #83772
Location: NC
Gender: Male
Posts: 6
forestgreengt's Tacoma Gallery
Sorry it's not my truck so not alot of details to go off of. It was stalling out prior and sputtering.
Still not sure why I can't establish connection to the computer, I checked all the obvious.
  Reply With Quote
Old 07-31-2012, 06:59 PM   #6
Junior Member
forestgreengt is on a distinguished road
Joined: Jul 2012, #83772
Location: NC
Gender: Male
Posts: 6
forestgreengt's Tacoma Gallery
Update: EFI fuse was blown. I can now connect to the computer P0100 reset and unhooked the battery this will not clear. Getting 12v to the meter and about to OHM out the meter. I have a three prong and can only find 5 prong specs.
  Reply With Quote
Old 08-01-2012, 05:14 AM   #7
Senior Member
Ga tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shedGa tacoguy is one of the sharper tools in the shed
 
Ga tacoguy's Avatar
Name: Rudy
Joined: Mar 2012, #74020
Location: Augusta Ga.
Age: 56
Gender: Male
Posts: 303
Ga tacoguy's Tacoma Gallery
Your P0100 code is a MAF,(mass air flow ) sensor problem. Your Taco has a VAF (variable air flow) sensor, and here is a link for a test sequence for it. I know it comes from a 4 runner, but it is the same year and should be close to the same. http://www.ncttora.com/fsm/1990-1995...e/volumeai.pdf

I know that on Mazda Miatas with this same VAF control , the wiring controls the air flow and the fuel pump also. It may be same with this one also. I would check the wiring connector and the wires for fraying or lost connectors. You may need a new VAF, as those are not adjustable.
God Luck.
  Reply With Quote
Old 08-01-2012, 02:07 PM   #8
Slow as shit. Cute as Hell.
Steves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shedSteves104x4 is one of the sharper tools in the shed
 
Steves104x4's Avatar
Name: Steve
Joined: Apr 2010, #35468
Location: Buffalo NY
Age: 5
Gender: Male
Posts: 4,882
Steves104x4's Tacoma Gallery
Check the ground wires that attach to the frame. I bought a $75 truck (90 Mazda 4x4) that didn't start for the owner. I dragged it home, looked underneath and the ground wire to the frame was rotted off. I reconnected the wire, gave a Hail Mary and it started right up and ran beautifully. Go figure.
  Reply With Quote
Old 08-22-2012, 08:04 PM   #9
Junior Member
forestgreengt is on a distinguished road
Joined: Jul 2012, #83772
Location: NC
Gender: Male
Posts: 6
forestgreengt's Tacoma Gallery
Thanks all! It was a combination of things, the MAF replaced the P0100 code. Now I just gotta check the ignition timing and we should be all set.
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2.7l Will not start when hot - ANY ideas? Murrfk 4 Cylinder 101 04-17-2014 06:47 PM
Towing with the 2.7L I4 Andy42 Towing 14 01-16-2012 02:01 PM
what is my '11 2.7L I4 engine code? Hayes 4 Cylinder 4 09-06-2011 04:19 PM
f/s or trade 2005 2.7l I4 stock catback TacoVerde Buy / Sell / Trade 8 06-07-2010 09:13 PM
At what rpm do you shift on 2.7L I4 4X4 Deer Slayer 2nd Gen. Tacomas 8 01-25-2009 10:34 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.