Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > 4 Cylinder

Notices

09 Tacoma - Vibration when slowly accelerating

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-12-2009, 11:56 AM   #1
cj30241 [OP] cj30241 is offline
Junior Member
cj30241 is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15876
Location: Georgia
Gender: Female
Posts: 8
cj30241's Tacoma Gallery
09 Tacoma - Vibration when slowly accelerating

09 Tacoma 4-Cyl Auto Access Cab.
No modifications.
Apx 7,000 miles.
Vibration when slowly accelerating, usually between 28-30 MPH and again 38-40 mph.
Noticed it a few times when decelerating.
Reminds me of going over those 'slow down' strips in the road.

Any idea what this is?
  Reply With Quote
Old 04-13-2009, 09:51 AM   #2
Junior Member
blacktacodude is on a distinguished road
Joined: Nov 2007, #3328
Posts: 1
blacktacodude's Tacoma Gallery
I have the same problem on my 08 Automatic. I would call it more of a shudder inbetween shifts. But it doesnt do it all the time.

I took it in, they said it was the Torque converter and replaced it. Seemed to help for a little while but it is doing it again.

Hopefully we get a solution to this.
  Reply With Quote
Old 04-13-2009, 11:08 AM   #3
Junior Member
SLOsurfer is on a distinguished road
Joined: Aug 2008, #8882
Location: San Luis Obispo, CA
Age: 31
Posts: 8
SLOsurfer's Tacoma Gallery
Send a message via AIM to SLOsurfer
something similar happened to me. i ended up doing all kinds of maintenance: spark plugs, oil change, air filter, checked for loose bolts, etc. ended up fixing it, but it's too late to pinpoint it.
  Reply With Quote
Old 04-13-2009, 07:13 PM   #4
Senior Member
wawireguy is on a distinguished road
Joined: May 2008, #6686
Posts: 189
wawireguy's Tacoma Gallery
It's under warranty. Something isn't right. Make em fix it!
  Reply With Quote
Old 04-14-2009, 07:33 AM   #5
Senior Member
06dak will become famous soon enough06dak will become famous soon enough
Joined: Mar 2008, #5122
Location: Central Ohio
Gender: Male
Posts: 259
06dak's Tacoma Gallery
I have a similar thing... almost remided me of an old Ranger I had when the heat shield and U joint went out on it. Mine does it at low RPMs in low gears (it's a manual).

Let us know if you get it fixed what it was...
  Reply With Quote
Old 04-18-2009, 10:16 AM   #6
cj30241 [OP] cj30241 is offline
Junior Member
cj30241 is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15876
Location: Georgia
Gender: Female
Posts: 8
cj30241's Tacoma Gallery
09 Tacoma - Vibration when slowly accelerating

Taking it in to the shop next weekend. I'll post the results.
  Reply With Quote
Old 04-22-2009, 04:47 PM   #8
Junior Member
ldmarcht931 is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15694
Location: Arizona
Gender: Male
Posts: 11
ldmarcht931's Tacoma Gallery
Please let me know what they do to resolve the problem. I'm having a similar issue.

thanks

LM
  Reply With Quote
Old 04-23-2009, 08:35 AM   #10
Junior Member
ldmarcht931 is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15694
Location: Arizona
Gender: Male
Posts: 11
ldmarcht931's Tacoma Gallery
vibration wars

Thanks for advice. the dealer loosened the front and back u joint, gave the whole assemblage a vigorous shaking and tightened every thing back down, which seemed to lessen the symptoms by about 50%.....

I'll keep posting as new things happen.

LM
  Reply With Quote
Old 04-26-2009, 08:09 AM   #11
cj30241 [OP] cj30241 is offline
Junior Member
cj30241 is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15876
Location: Georgia
Gender: Female
Posts: 8
cj30241's Tacoma Gallery
Vibration when accelerating

Quote:
Originally Posted by cj30241 View Post
Taking it in to the shop next weekend. I'll post the results.
2009 Tacoma-Auto 4-cyl
I received a tip that a Service Bulletin is posted on this exact issue. I took the truck to the dealership and told them in great detail what it was doing. At Slow steady acceleration I would feel something reminded me of going over a mild set of those 'slow down' strips in the road. Would happed between 28-30 mph and again @ 38-40. Related to shifting. It's Automatic.

They did my 10,000 service, and were supposed to check this out. Tech came out saing all looks good...that will 54.95 for the service. No mention of the problem!!

I found another tech Manager, went over the whole things with him and told him to look up T-SB 0096-09.
He found the SB, re-checked the truck, couldn't make it replicate the shuddering but wrote it up anyway as if he did so it would be covered under warranty, recalibrated the ECM -engine control module.

I've driven it for 2 days and it seems fine now.
  Reply With Quote
Old 07-23-2009, 05:28 PM   #12
Senior Member
SpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shedSpaceMonkey is one of the sharper tools in the shed
Joined: Apr 2009, #15886
Location: Houston, Tx
Gender: Male
Posts: 601
SpaceMonkey's Tacoma Gallery
Anyone else have this issue? I heard that it's a possible u-bolt issue.

http://www.toyotanation.com/forum/sh...d.php?t=307154
  Reply With Quote
Old 07-24-2009, 09:56 AM   #13
Senior Member
The Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud ofThe Shape has much to be proud of
Joined: Oct 2008, #9746
Location: Forrest City, AR
Gender: Male
Posts: 184
The Shape's Tacoma Gallery
Never noticed this on my '09 acces cab, but now I will be paranoidly checking for it! LOL
  Reply With Quote
Old 07-24-2009, 05:02 PM   #14
Member
Pbucks is on a distinguished road
Joined: Nov 2008, #10975
Location: Montgomery County, Md
Gender: Male
Posts: 58
Pbucks's Tacoma Gallery
I have the same truck and have not experienced any vibration at all. As matter of fact I'm constantly amazed it is a 4-banger I'm driving because it is so responsive and smooth.
Pete
  Reply With Quote
Old 02-21-2014, 07:42 AM   #15
Junior Member
Major8865 is on a distinguished road
Name: Floyd
Joined: Feb 2014, #123620
Location: Nh
Gender: Male
Posts: 7
Major8865's Tacoma Gallery
Did recalibrating the ECM help?
Toyota wants me to fork over 4000.00 for a new transmission
Yah right
Frank
  Reply With Quote
Old 02-26-2014, 04:42 PM   #16
cj30241 [OP] cj30241 is offline
Junior Member
cj30241 is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15876
Location: Georgia
Gender: Female
Posts: 8
cj30241's Tacoma Gallery
Yep, fixed it. Crazy thing is, I now have a new 2014 and a couple of times I think I've felt the same thing but much milder than the '09 & couldn't remember what it was "ECM" until you msg'd me! Since I was able to find a SB on it for the '09 and it was only a few months old at the time, and got a friendly service rep I was able to get it done under warranty. He couldn't replicate the issue, but since I was so convincing that I knew what I was talking about ((due to extensive research)) he wrote up the ticket as if he did experience himself and it didn't cost me anything.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vibration when accelerating robow 2nd Gen. Tacomas 4 09-01-2013 09:09 PM
vibration when accelerating from a stop nighthawk87 2nd Gen. Tacomas 21 03-23-2011 07:42 AM
Hard Vibration/Shaking while Turning Slowly... crazyasu45 1st Gen. Tacomas 21 11-08-2010 07:32 PM
Vibration while accelerating cepheus 2nd Gen. Tacomas 60 01-26-2010 01:32 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.