Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > 4 Cylinder

Notices

LTFT is high except at idle and WOT

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-25-2015, 06:35 PM   #1
mytoy04 [OP] mytoy04 is offline
Member
mytoy04 is on a distinguished road
Army:
Name: Tim
Joined: Jun 2009, #18933
Location: Liberty, MO
Gender: Male
Posts: 44
mytoy04's Tacoma Gallery
LTFT is high except at idle and WOT

Ok I have a 4Runner with the 2.7 5sp 4x4. I got a scan tool for Christmas and have been studying fuel trims and how to use these readings for diagnosis. So what I've noticed on the scan gauge is my LTFT at idle is a solid 3.9. But as soon as I push on the accelerator they jump up to 14% while the STFT is right around 0 going between + and - 1-2%. I let off the accelerator and the long term drops right back to 3.9. And while on the highway I'd floor it and the LTFT would correct back to the 3.9%. Very weird I believe. So my research tells me that is a fuel delivery issue instead of a vacuum leak. Not sure how to check the fuel pressure cause there is no test port for my fuel pressure gauge. Also, no CEL and no codes stored. I've cleaned the MAF, and the o2 is fairly new as is the catalytic converter. Any guesses as to why that's new? Haha, jerk cat thieves. So, any help in the direction I should go would be great. Thanks.
Oh yea, I did a smoke test to just rule out the vacuum leak and noticed smoke from the egr vacuum modulator, not the egr valve but the green modulator above it. Kinda suspicious of that, could that be the problem?
  Reply With Quote
Old 01-25-2015, 07:23 PM   #2
Member
vstrom is on a distinguished road
Joined: Dec 2010, #47569
Location: Thompson Manitoba
Gender: Male
Posts: 88
vstrom's Tacoma Gallery
Man I have no idea.. I'm just subbing onto this thread because I'm just starting to research fuel trims as well.

Question though.. on the scangauge are you reading LTFT on just bank 1 or did you plug them all in? If you plugged them all in could it narrow down the problem?
  Reply With Quote
Old 01-25-2015, 07:32 PM   #3
mytoy04 [OP] mytoy04 is offline
Member
mytoy04 is on a distinguished road
Army:
Name: Tim
Joined: Jun 2009, #18933
Location: Liberty, MO
Gender: Male
Posts: 44
mytoy04's Tacoma Gallery
Well my understanding is on 4cyls there is only one bank. Not sure about the scangauge you speak of. I have an Actron scan tool. On v6 and v8 motors you'll have banks 1&2. You mite be reading cylinders, so again not sure of the scangauge and what it reads.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High idle, now no idle? strega51 1st Gen. Tacomas 2 03-19-2013 07:49 PM
High Idle Draveling 1st Gen. Tacomas 1 10-04-2012 10:45 PM
fixed high idle now ac wont work at idle KenC 1st Gen. Tacomas 3 07-06-2012 04:47 PM
High Idle atapia22 1st Gen. Tacomas 0 08-17-2011 12:53 AM
High Idle crzylee 1st Gen. Tacomas 7 07-21-2009 09:26 PM


Copyright © 2015 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.