Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > 5 Lug

Notices

2012 occasional light vibe at slow speed stopping

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-08-2012, 03:07 PM   #1
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
2012 occasional light vibe at slow speed stopping

anyone expieriencing a slight vibration at low speed as you slow to near stop speed?i only get it a couple times a week.everything seems fine as far as braking. dealer never heard of it but would schedule an appointment.well it only does it occasionally so that would be useless. salesman had an answer and he said might be all the safety functions as far as antilock anti skid etc.like it might be just that way but service guy went to back to talk to mechanic and they had no knowledge of this happening.did since new and now have 5000 miles.anyone?
  Reply With Quote
Old 03-08-2012, 04:32 PM   #2
Senior Member
Adam Baum is on a distinguished road
 
Adam Baum's Avatar
Air Force:
Joined: Jun 2011, #58194
Location: PCS
Gender: Male
Posts: 292
Adam Baum's Tacoma Gallery
I had that. The cause was cupping tires on my truck.
  Reply With Quote
Old 03-08-2012, 06:07 PM   #3
Senior Member
pkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shed
Name: Pete
Joined: Dec 2011, #68794
Location: Phoenix, AZ
Age: 47
Gender: Male
Posts: 963
pkjr's Tacoma Gallery
My '12 with auto has done the same thing only 3 times in the last 5,400 miles. Best I can describe is slowly slowing down from about 25 mph to a near stop, and it seems like the trans doesn't downshift into first, but rather stays in second and lugs causing the vibration? Seems like my normal driving around and stopping doesn't cause it... only the slower stops in neighborhoods at lower speeds. Curious if you find out anything, and hope this helps.
  Reply With Quote
Old 03-09-2012, 08:10 AM   #4
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by pkjr View Post
My '12 with auto has done the same thing only 3 times in the last 5,400 miles. Best I can describe is slowly slowing down from about 25 mph to a near stop, and it seems like the trans doesn't downshift into first, but rather stays in second and lugs causing the vibration? Seems like my normal driving around and stopping doesn't cause it... only the slower stops in neighborhoods at lower speeds. Curious if you find out anything, and hope this helps.
yours sounds just like mine other than i don't know about the downshift part.but mine is exactly as you describe 25 or less a slowing down to stop light and it does not do it to complete stop but more like from 25 to 5 to 10 mph.i get it a few times a week.you and i have same thing i am sure.
  Reply With Quote
Old 03-09-2012, 04:17 PM   #5
Senior Member
pkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shed
Name: Pete
Joined: Dec 2011, #68794
Location: Phoenix, AZ
Age: 47
Gender: Male
Posts: 963
pkjr's Tacoma Gallery
Telephoned Larry Miller Toyota Service Dept in Peoria, AZ and they have not heard of the problem, nor do they have a TSB from Toyota. I was told that if a TSB comes out, it sounds like a software update and just a computer flash would fix the problem. I guess we'll stay tuned for more info at this point.
  Reply With Quote
Old 03-10-2012, 09:24 AM   #6
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by pkjr View Post
Telephoned Larry Miller Toyota Service Dept in Peoria, AZ and they have not heard of the problem, nor do they have a TSB from Toyota. I was told that if a TSB comes out, it sounds like a software update and just a computer flash would fix the problem. I guess we'll stay tuned for more info at this point.
thank you for your time and contact.it does seem like in the old days when had sticks if you left it in too high gear way too long and did not push in clutch would get jumping or vibration.i just never thought of anything like this being auto.nothing radical more like one tenth the feel of a rumble strip .thanks again for checking with your toyota contact and there looking into it.
  Reply With Quote
Old 03-13-2012, 12:51 AM   #7
Senior Member
2011Streaker will become famous soon enough2011Streaker will become famous soon enough
Law Enforcement:
Joined: Jan 2012, #70839
Location: Maine
Gender: Male
Posts: 319
2011Streaker's Tacoma Gallery
I have a 2011 doing this. Gotta make an appt with dealer. It feels like its coming from the rear end. Worse when going down a hill too.

edit: i dont thinks its trans as ive done this in neutral, even tried it with the truck off in neutral. still does it.
  Reply With Quote
Old 03-13-2012, 08:15 AM   #8
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
streaker, i was wondering if yours is also only at the low speed slowing and quits before the stop.
  Reply With Quote
Old 03-13-2012, 08:40 AM   #9
Senior Member
Mr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shedMr Salty is one of the sharper tools in the shed
 
Mr Salty's Avatar
Name: Hermmy
Joined: Jan 2011, #50297
Location: So Cal
Gender: Male
Posts: 1,313
Mr Salty's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 2011Streaker View Post
I have a 2011 doing this. Gotta make an appt with dealer. It feels like its coming from the rear end. Worse when going down a hill too.

edit: i dont thinks its trans as ive done this in neutral, even tried it with the truck off in neutral. still does it.
Started getting this around 15,000 on my 2011. In my case itís probably the crapy factory rotors, I anticipate they are slightly warped. Anytime I've had this issue in the past with other vehicles I've owned, the minute I got rid of the crapy factory rotors the vibes went away. Its real bad in my truck now and it got a lot worse the last time I had my 400 in the bed on my way to go riding. I'm guessing I got those brakes a bit too hot braking at high speeds; I was in a hurry to get there.

I've also pulled my single axel trailer a few times over the course of the year which also added to the problem.

Just throwing this out there, but it may just be the rotors. Can always swap them out for cheapies (I usually don't resurface) to see if the vibes go away. Down the road spend some money and get a decent set and call it done.
  Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:29 AM   #10
Senior Member
pkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shed
Name: Pete
Joined: Dec 2011, #68794
Location: Phoenix, AZ
Age: 47
Gender: Male
Posts: 963
pkjr's Tacoma Gallery
Thanks, Streaker. Good info, I haven't had the chance to test mine in neutral to see if the vibes are still there.

With that though, I really don't think my rotors are the problem. My '12 only has 5,400 miles and I've only felt the vibes 3 times since new. All three times were slow speed slowing. I have had bad rotors on other vehicles and felt those vibes from the front during high speed hard braking.

But, your input makes me think that maybe there is a fault with the ABS system, falsely applying rear brakes causing the vibes through the drivetrain.

Interesting, and will stay tuned until a resolution is found.
  Reply With Quote
Old 03-13-2012, 11:18 AM   #11
Senior Member
2011Streaker will become famous soon enough2011Streaker will become famous soon enough
Law Enforcement:
Joined: Jan 2012, #70839
Location: Maine
Gender: Male
Posts: 319
2011Streaker's Tacoma Gallery
Yes, exactly. between 30-15 its the worst. definitely not rotors. Rotor vibration gets worse as they heat up and warp more. this isnt like that all.

Quote:
Originally Posted by hammerman View Post
streaker, i was wondering if yours is also only at the low speed slowing and quits before the stop.
  Reply With Quote
Old 03-13-2012, 08:44 PM   #12
Member
Blackcat10 is a splendid one to beholdBlackcat10 is a splendid one to beholdBlackcat10 is a splendid one to beholdBlackcat10 is a splendid one to beholdBlackcat10 is a splendid one to beholdBlackcat10 is a splendid one to beholdBlackcat10 is a splendid one to behold
Army:
Joined: Mar 2011, #53069
Gender: Male
Posts: 86
Blackcat10's Tacoma Gallery
2012 occasional light vibe at slow speed stopping

I have the same vibe in my 08 Access that hammerman described. Like real slow over rumble strips. Definately in drive train. Not brake rotors. Mine started at about 20,000 miles
  Reply With Quote
Old 03-14-2012, 02:52 PM   #13
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
surprised when hear did not start until 20000 m iles.mine since near new (maybe had a few miles before i felt it but no more than 500 miles)i now have 5200 miles.my salesman who really does not know any real info did suggest maybe it was all the braking and safety features causing some light adjustment in braking.maybe he has something there.no doubt not rotors.actually i can't say for certain if foot has to be on brake or not? think so but can"t say.
  Reply With Quote
Old 03-15-2012, 08:54 AM   #14
Senior Member
2011Streaker will become famous soon enough2011Streaker will become famous soon enough
Law Enforcement:
Joined: Jan 2012, #70839
Location: Maine
Gender: Male
Posts: 319
2011Streaker's Tacoma Gallery
Mine def goes away when i let off brake
  Reply With Quote
Old 03-16-2012, 08:58 AM   #15
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 2011Streaker View Post
Mine def goes away when i let off brake
i'll have to try to remember to let off brake and see.
  Reply With Quote
Old 03-16-2012, 11:59 AM   #16
Senior Member
2011Streaker will become famous soon enough2011Streaker will become famous soon enough
Law Enforcement:
Joined: Jan 2012, #70839
Location: Maine
Gender: Male
Posts: 319
2011Streaker's Tacoma Gallery
brought her in. They say it's the rear drums. We shall see. parts ordered, will be in next week. I'll update then.
  Reply With Quote
Old 03-23-2012, 03:26 PM   #17
Senior Member
2011Streaker will become famous soon enough2011Streaker will become famous soon enough
Law Enforcement:
Joined: Jan 2012, #70839
Location: Maine
Gender: Male
Posts: 319
2011Streaker's Tacoma Gallery
vibration much better but still present. must be normal. kinda disappointing. i wish they would address the issue!!!!!!!!!

Quote:
Originally Posted by 2011Streaker View Post
brought her in. They say it's the rear drums. We shall see. parts ordered, will be in next week. I'll update then.
  Reply With Quote
Old 03-24-2012, 07:18 AM   #18
hammerman [OP] hammerman is offline
Member
hammerman is on a distinguished road
Joined: Jun 2011, #58906
Location: ohio
Gender: Male
Posts: 78
hammerman's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by 2011Streaker View Post
vibration much better but still present. must be normal. kinda disappointing. i wish they would address the issue!!!!!!!!!
kinda wondering how many miles on your 2011 and if it was doing it basically from new?pkjr and i have had issue since new and only 5000 miles on them now.only way they would be the same would be if yours was doing from new and there is defect from new on the drums.mine is not a wear issue since from new.thanks
  Reply With Quote
Old 03-25-2012, 08:13 PM   #19
Senior Member
pkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shedpkjr is one of the sharper tools in the shed
Name: Pete
Joined: Dec 2011, #68794
Location: Phoenix, AZ
Age: 47
Gender: Male
Posts: 963
pkjr's Tacoma Gallery
Thanks for the update, Streaker. Glad things are better on your truck, but wish they were completely resolved for you.

I'm at 6,200 miles now and not another incident since my original 3 times I previously mentioned. I 'might' have a chance to swing by the dealership this week, and if so, I'll report any findings after an in-person meeting with a service manager.
  Reply With Quote
Old 03-26-2012, 09:46 AM   #20
Senior Member
2011Streaker will become famous soon enough2011Streaker will become famous soon enough
Law Enforcement:
Joined: Jan 2012, #70839
Location: Maine
Gender: Male
Posts: 319
2011Streaker's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by hammerman View Post
kinda wondering how many miles on your 2011 and if it was doing it basically from new?pkjr and i have had issue since new and only 5000 miles on them now.only way they would be the same would be if yours was doing from new and there is defect from new on the drums.mine is not a wear issue since from new.thanks
7300 miles and yes its done it since new. i thought it was road imperfections at first but eventually figured out it wasnt.

clearly something toyota needs to address in a TSB because its so annoying! do you guys find it worse when youre going down a hill and braking?
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow speed vibration jmcnair327 2nd Gen. Tacomas 2 03-08-2012 07:57 AM
My Taco is slow to giving speed? why? yarro 2nd Gen. Tacomas 7 01-17-2012 11:47 AM
For 2011 / 2012 Owners: Outside Mirror Vibe Rossi396 2nd Gen. Tacomas 31 12-15-2011 06:14 AM
Occasional light vibration/noise???? cnote 1st Gen. Tacomas 5 05-22-2011 02:21 PM
Slow speed vibe... Maybe front brakes maybe not. zgraphic Suspension 5 07-23-2009 07:57 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.