Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Audio & Video

Notices

HELP!! ERROR 5 WITH USB IPOD

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-22-2012, 11:31 PM   #1
SoCalTacos [OP] SoCalTacos is online now
Penis Bird
SoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shed
 
SoCalTacos's Avatar
Joined: Nov 2011, #66543
Location: socal
Gender: Male
Posts: 3,238
SoCalTacos's Tacoma Gallery
HELP!! ERROR 5 WITH USB IPOD

guys, i keep getting error code 5 on certain playlists and certain songs with my stock head unit. i have my ipod plugged to the usb port.
recently, i changed my itunes account and realized that the ipod itself wont play the songs.
even on my computer it wouldn't play those songs until i authorized it with my old account name and pasword.
now my computer plays em but the ipod does not.
so i guess i need to know if theres a way to authorize my ipod to play them as well?
thanks in advance!
  Reply With Quote
Old 03-27-2012, 04:50 PM   #2
Senior Member
CantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shed
 
CantSitStill's Avatar
Name: FTR
Joined: Feb 2012, #73601
Location: CNY
Gender: Dude
Posts: 1,028
CantSitStill's Tacoma Gallery
Subbed. Had the same error code. No clue why.
  Reply With Quote
Old 03-27-2012, 04:52 PM   #3
Senior Member
drubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant futuredrubacca117 has a brilliant future
 
drubacca117's Avatar
Air Force: Avionics Craftsman, 33 AMXS, 33 Fighter Wing
Name: Brad
Joined: Mar 2012, #75253
Location: Eglin AFB, Florida
Gender: Dude
Posts: 348
drubacca117's Tacoma Gallery
Are these songs you bought off of iTunes? I know the DRM on those can be picky at times when you mess with accounts and such...
  Reply With Quote
Old 03-27-2012, 04:58 PM   #4
SoCalTacos [OP] SoCalTacos is online now
Penis Bird
SoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shed
 
SoCalTacos's Avatar
Joined: Nov 2011, #66543
Location: socal
Gender: Male
Posts: 3,238
SoCalTacos's Tacoma Gallery
hey guys, figured out what was up. apparenty when i switched computers my songs hadnt downloaded to my new computer. so when i synced they would show on my ipod but wouldn't be authorized to play. went to the apple store, downloaded all the songs off my ipod to the new computer itunes account and they work fine now.
  Reply With Quote
Old 03-27-2012, 05:14 PM   #5
Senior Member
CantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shedCantSitStill is one of the sharper tools in the shed
 
CantSitStill's Avatar
Name: FTR
Joined: Feb 2012, #73601
Location: CNY
Gender: Dude
Posts: 1,028
CantSitStill's Tacoma Gallery
Nice
  Reply With Quote
Old 10-19-2012, 09:03 AM   #6
Senior Member
Gotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to behold
 
Gotcha88's Avatar
Joined: May 2012, #79223
Location: CA
Age: 26
Gender: Dude
Posts: 467
Gotcha88's Tacoma Gallery
Want to revisit this.. See if anybody else has had the problem.

I get Error 5 all the time. Using iPod music, Pandora, SoundCloud, the new Podcast app, etc. Happens with iPhone 4, 4S and now my 5. No rhyme or reason, just happens. I thought it may have been working better with BT turned off on the phone, but I have since found this doesn't matter.

Anybody else have similar problems? A solution?
  Reply With Quote
Old 10-20-2012, 11:14 AM   #7
Senior Member
yellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud of
 
yellowrubiu's Avatar
Joined: Dec 2011, #69678
Location: Empire State
Gender: Male
Posts: 254
yellowrubiu's Tacoma Gallery
I'm getting the same error. I jut got an iPhone 5 this week. When I plug it into the USB port and try to access it through my non-entune OEM radio it starts flashing error 5 after about 10 seconds.
  Reply With Quote
Old 10-20-2012, 11:18 AM   #8
SoCalTacos [OP] SoCalTacos is online now
Penis Bird
SoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shedSoCalTacos is one of the sharper tools in the shed
 
SoCalTacos's Avatar
Joined: Nov 2011, #66543
Location: socal
Gender: Male
Posts: 3,238
SoCalTacos's Tacoma Gallery
There's an "authorization" process that needs to be done with your new iphone/ipod. I don't know what it is but that's what my problem was. Only a few songs were not authorized and the entire playlists suffered.
  Reply With Quote
Old 10-20-2012, 11:30 AM   #9
Senior Member
yellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud of
 
yellowrubiu's Avatar
Joined: Dec 2011, #69678
Location: Empire State
Gender: Male
Posts: 254
yellowrubiu's Tacoma Gallery
Well apparently that ^ wasn't the problem for me. I suspect my issue had something to do with Pandora. I had not hooked up the iPhone via USB to the head unit until today. I had only been using the bluetooth connection and streaming Pandora or my music library over bluetooth.

I went back to the truck after my previous post, killed all the apps running, including Pandora, and voilà no more error 5 and full iPod controls
  Reply With Quote
Old 10-21-2012, 02:05 AM   #10
Senior Member
Gotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to behold
 
Gotcha88's Avatar
Joined: May 2012, #79223
Location: CA
Age: 26
Gender: Dude
Posts: 467
Gotcha88's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by yellowrubiu View Post
Well apparently that ^ wasn't the problem for me. I suspect my issue had something to do with Pandora. I had not hooked up the iPhone via USB to the head unit until today. I had only been using the bluetooth connection and streaming Pandora or my music library over bluetooth.

I went back to the truck after my previous post, killed all the apps running, including Pandora, and voilà no more error 5 and full iPod controls

FML I tried that and it still isn't working..

Pandora on a friend's phone the other day would only work for about 10 secs.

iPod on mine works 95% of the time. SoundCloud gives Error 5 at the end of each song, and I have pretty good luck with Pandora. Gotta take her in for 10k service next weekend, I'll ask those guys and report back..
  Reply With Quote
Old 10-21-2012, 02:36 AM   #11
.45%er
the.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shedthe.sight.picture is one of the sharper tools in the shed
 
the.sight.picture's Avatar
Army:
Name: Nick
Joined: Jan 2012, #71180
Location: VA
Gender: Dude
Posts: 3,130
the.sight.picture's Tacoma Gallery
WD40, Then ducktape, then hammer. Solves all.



I really dont know, but it is nice to read about. BUMP
  Reply With Quote
Old 11-04-2012, 09:59 AM   #12
Member
flyingpostman is on a distinguished road
Name: Richard
Joined: Jan 2012, #70383
Location: Caledon, Ontario
Gender: Male
Posts: 54
flyingpostman's Tacoma Gallery
Happens to me all the time. I mostly listen to podcasts, so I can't vouch for Pandora, etc. The problem seems to be when the deck downloads the list of songs/podcasts/books, etc. from the phone. Only happens when I first plug in the phone, again, this doesn't happen all the time. It seems to happen more with the iPhone 5 than it did with my 4S, however, the update from iOS 5 to 6 happened around the same time I got an iPhone 5. When my 4S had an earlier iOS when I first bought it the 'Error 5' problem happened a lot less.

Sometimes a simple replugging of the phone fixes the issue, when this doesn't work (sometimes it won't), reboot the phone. This will fix the Error 5 problem when you plug the phone back into the truck again. The Error 5 problem will come back again at some point when you replug the phone (it seems pretty random, maybe not the next 1 or 2 times, but it will happen again).

BTW, once I tried playing some audio from the non-default music app and it was a disaster of Error 5's. I couldn't fix that one.

BTW, having Bluetooth audio connected with the phone AND also connected with USB was a complete disaster when I first bought the truck. The deck seemed to get confused. Disable bluetooth audio (but keep bluetooth phone connection)

Interestingly my wife doesn't have these issues with her 2012 Venza, which has basically the same deck, just looks slightly different.

Another solution may be to connect your phone via Bluetooth audio and charge it separately via a USB cigarrette lighter adaptor. Haven't tried this though.

If all else fails, I suppose you can use the AUX mini-jack input and control the phone from the phone itself. Charge it via above method if you need to.
  Reply With Quote
Old 11-06-2012, 04:40 PM   #13
Senior Member
yellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud of
 
yellowrubiu's Avatar
Joined: Dec 2011, #69678
Location: Empire State
Gender: Male
Posts: 254
yellowrubiu's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by flyingpostman View Post
Another solution may be to connect your phone via Bluetooth audio and charge it separately via a USB cigarrette lighter adaptor. Haven't tried this though.
^this is exactly what I'm going with because....

Quote:
Originally Posted by flyingpostman View Post
... having Bluetooth audio connected with the phone AND also connected with USB was a complete disaster
I ordered one of these on Monday. I just want to power and charge the phone. I don't mind using the phone to control the music and bluetooth to stream the audio. The response to the iPod/iPhone controls through the stock head unit are so slow anyway that it becomes frustrating anyway.

  Reply With Quote
Old 12-27-2012, 11:51 AM   #14
Senior Member
Gotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to beholdGotcha88 is a splendid one to behold
 
Gotcha88's Avatar
Joined: May 2012, #79223
Location: CA
Age: 26
Gender: Dude
Posts: 467
Gotcha88's Tacoma Gallery
BUMP. Anybody have any luck? Are there people with 2012 non-Entune that DON'T have this problem?

Quote:
Originally Posted by flyingpostman View Post
Another solution may be to connect your phone via Bluetooth audio and charge it separately via a USB cigarrette lighter adaptor. Haven't tried this though.
I like this idea, but the audio quality is sh*t on BT compared to having it plugged.
  Reply With Quote
Old 12-28-2012, 04:12 AM   #15
Senior Member
Airdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shedAirdog is one of the sharper tools in the shed
 
Airdog's Avatar
Navy: AD3 86-89 VX-5 China Lake
Name: Tom
Joined: Dec 2012, #93790
Location: SoCal
Age: 47
Gender: Male
Posts: 1,873
Airdog's Tacoma Gallery
I get this problem with the iPhone 5. Seems to happen if I start out using the USB then switch to bluetooth when i switch back to USB i get the error 5. If I disconnect the cable from the phone and then plug it back in it fixes the problem. Going to try turning off BT audio today and see if that solves the problem.
  Reply With Quote
Old 12-28-2012, 05:55 AM   #16
Senior Member
yellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud ofyellowrubiu has much to be proud of
 
yellowrubiu's Avatar
Joined: Dec 2011, #69678
Location: Empire State
Gender: Male
Posts: 254
yellowrubiu's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Airdog View Post
I get this problem with the iPhone 5. Seems to happen if I start out using the USB then switch to bluetooth when i switch back to USB i get the error 5. If I disconnect the cable from the phone and then plug it back in it fixes the problem. Going to try turning off BT audio today and see if that solves the problem.
IMHO, unless you're an audiophile, which I'm not, you can't tell the difference.
  Reply With Quote
Old 04-17-2013, 12:00 PM   #19
Junior Member
losshack is on a distinguished road
Name: Los
Joined: Apr 2013, #102271
Location: Broken Arrow, OK
Gender: Male
Posts: 1
losshack's Tacoma Gallery
Any Luck with Error 5?

I just purchased a 2012 Venza and my Iphone 5 plays about 2-3 songs then goes to Error 5. I haven't tried closing the apps but all I use is Spotify. Let me know if you guys figured anything new. I've tried the Lightning Connector using the old USB cable and still no luck. As far as I'm aware of, I haven't connected to the Bluetooth. Thanks

Los
  Reply With Quote
Old 11-11-2013, 01:00 PM   #20
Junior Member
wvbugman is on a distinguished road
Joined: Nov 2013, #116363
Gender: Male
Posts: 1
wvbugman's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by flyingpostman View Post
Happens to me all the time. I mostly listen to podcasts, so I can't vouch for Pandora, etc. The problem seems to be when the deck downloads the list of songs/podcasts/books, etc. from the phone. Only happens when I first plug in the phone, again, this doesn't happen all the time. It seems to happen more with the iPhone 5 than it did with my 4S, however, the update from iOS 5 to 6 happened around the same time I got an iPhone 5. When my 4S had an earlier iOS when I first bought it the 'Error 5' problem happened a lot less.

Sometimes a simple replugging of the phone fixes the issue, when this doesn't work (sometimes it won't), reboot the phone. This will fix the Error 5 problem when you plug the phone back into the truck again. The Error 5 problem will come back again at some point when you replug the phone (it seems pretty random, maybe not the next 1 or 2 times, but it will happen again).

BTW, once I tried playing some audio from the non-default music app and it was a disaster of Error 5's. I couldn't fix that one.

BTW, having Bluetooth audio connected with the phone AND also connected with USB was a complete disaster when I first bought the truck. The deck seemed to get confused. Disable bluetooth audio (but keep bluetooth phone connection)

Interestingly my wife doesn't have these issues with her 2012 Venza, which has basically the same deck, just looks slightly different.

Another solution may be to connect your phone via Bluetooth audio and charge it separately via a USB cigarrette lighter adaptor. Haven't tried this though.

If all else fails, I suppose you can use the AUX mini-jack input and control the phone from the phone itself. Charge it via above method if you need to.
I've noticed mine getting worse with each iphone update . It got worse with the September 2012 update and horribly worse with the September 2013 updates . Maybe the radio needs updated to work with the newer ios7?
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2012 Tacoma iPod USB Battery Charge tacomatrix Audio & Video 0 03-13-2012 08:23 AM
FS: Grom Audio USB MP3 car kit: USB/AUX/IPOD lbridges Buy / Sell / Trade 11 07-06-2011 09:29 AM
Best iPod/USB hookup? huckyourmeat 2nd Gen. Tacomas 12 03-12-2011 09:48 AM
Installed the GROM USB/IPod kit....seems finicky Priddle 2nd Gen. Tacomas 1 02-12-2011 05:05 PM
Ipod intergration or USB? Twony 2nd Gen. Tacomas 2 08-18-2010 06:59 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.