Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Audio & Video

Notices

Alpine INE-Z928HD New Radio Install

Reply
 
Referenced Products Thread Tools Search this Thread
Old 05-22-2013, 02:55 PM   #41
Junior Member
hudsonstrong is a splendid one to beholdhudsonstrong is a splendid one to beholdhudsonstrong is a splendid one to beholdhudsonstrong is a splendid one to beholdhudsonstrong is a splendid one to beholdhudsonstrong is a splendid one to beholdhudsonstrong is a splendid one to behold
Army: Master Gunner Delta Compnay Army National Guard Warrior Training Center
Name: Jonathan
Joined: Oct 2012, #88485
Location: Columbus, GA
Gender: Male
Posts: 24
hudsonstrong's Tacoma Gallery
SUB'D
  Reply With Quote
Old 05-23-2013, 08:06 AM   #42
fletch97 [OP] fletch97 is offline
Professional Window Licker
fletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to behold
 
fletch97's Avatar
Name: Steve
Joined: Oct 2012, #89248
Location: NJ
Age: 35
Gender: Male
Posts: 255
fletch97's Tacoma Gallery
I did not retain the aux port since I have no need for it. I believe I remember reading how others have made it work but I can't be certain.

Let me know what you find.

Thanks!

Quote:
Originally Posted by JustAddMud View Post
OP, I am about 30 minutes from pulling the trigger on purchasing that exact head unit. Your piece was very informative about the hidden costs, mainly from additional cables required to maintain as close to a 'factory' look. My question to you is since the install of your Alpine INE-Z928HD, do you retain the functionality of the AUX port located directly below the factory USB port? It really isn't important now, but further down the line, who knows. I will continue to search for a definitive answer and update this post as required.

v/r

-J
  Reply With Quote
Old 05-23-2013, 08:35 AM   #43
fletch97 [OP] fletch97 is offline
Professional Window Licker
fletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to behold
 
fletch97's Avatar
Name: Steve
Joined: Oct 2012, #89248
Location: NJ
Age: 35
Gender: Male
Posts: 255
fletch97's Tacoma Gallery
BTW......just as an update (5-23-13)....

I am still very pleased with the radio, or course the recent addition of some new speakers and a sub have certainly helped! The radio itself has been problem free. Nav works great, my only issues is that cancelling the route is a pain and changing the route type is a hassle. (i.e. Fastest, shortest, etc..)

The USB drive works and I have played music from a USB stick without issue. It's also the only input that actually displays album art right now.

CD works great, no issues there other then the lack of album art. (I am currently looking into burning new cd's with it. Although I am not making much headway.)

Sirius Xm works great and I have no signal issues with the antenna mounted on the roof. Only on the heaviest overcast and trees or long bridge will it cut out, but it comes back quickly. I like the direct input on channel feature! My only disappointment is that the station art doesn't display. I have made calls to both Sirius and Alpine on this issue and got nowhere. Sirius was much more friendly and helpful but we both felt that the problem was related to the unit itself and Alpine. Alpine support wasn't the friendliest and tried everything to get me off the phone as quick as possible. They ended it by saying they would speak to their engineers and call me back. (Never happened!)

The Bluetooth calling works good as well with one exception, when someone calls it doesn't display the name from the phone book, only the phone number. My phone book downloaded onto the radio so it should work. Again, Alpine support had no answer for me and never returned my call.

BT Pandora doesn't work for the iPhone, that's only meant to be used with Android phones. (Per Alpine support's comments.) Us iPhone'rs have to use the BT Audio function to stream, which loses the ability of the thumbs up/down feature in Pandora. (Not the end of the world but still disappointing.) It does stream well though, no issues other then what I stated above.

The actually radio and HD radio do work, although I barely listen to it.

I never played a DVD, so no comment.

I've never used the aux input, not hooked up.

Again, all the issues above are minor in the big scheme of things. It could be a lot worse! The 8 inch screen is awesome though and I very happy with this unit. The perfect fit kit that Alpine offers made the installation a lot easier and the steering wheel controls work great!

Just as an FYI....my wife wants a new radio and she's been eying the recently released Kenwood DNN990HD. It looks cool and seems to have a lot of cool features. It will be interesting to compare!
  Reply With Quote
Old 05-23-2013, 02:15 PM   #44
Professional Grease Monkey
JustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shed
 
JustAddMud's Avatar
Air Force: Aerospace Maintenance
Name: J
Joined: Aug 2012, #85169
Location: Texas
Gender: Dude
Posts: 97
JustAddMud's Tacoma Gallery
Update to the AUX issue. I couldnt dig up a concrete answer so I looked for a workaround. It should be fairly easy to piece together a hybrid USB male to AUX female from scrounge parts or a trip to your local electronics store. The breakdown on crutchfield states that Auxiliary input isnt handled. Not really a game breaker in my opinion, but still kinda bummed that Ill have an empty port. Im anxious to get mine next week

-J
  Reply With Quote
Old 05-23-2013, 05:10 PM   #45
Taco Driver Since '07
MetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to behold
 
MetallicTaco's Avatar
Joined: Feb 2013, #97175
Location: San Diego
Gender: Dude
Posts: 66
MetallicTaco's Tacoma Gallery
My review, 3 months later

I can give an update on my Alpine as I think Fletch and I have had it about the same amount of time.
The Nav functionality should be a little more friendly to use. Pioneer's UI is much more simple, but Alpines does get the job done.
iPod connection works really well with the latest 160 gb ipod. Flips through songs very fast and the ipod video function plays well on the big 8" screen (not when driving of course! )
I've used the DVD player function as well, works with burned DVD's, audio/video alike, works fine.
HD radio works, don't listen to it much as I hate commercials
BT works great, I've changed Android phones a few times and had small issues with my Samsung S3 but nothing major. I now have an LG Optimus G Pro and this phone works really nicely with the HU. Streaming, Pandora, Phone calls, all work well. I also have the issues of not seeing whom is calling and the album art work is only displayed for the ipod songs. Not a deal breaker for me, actually I really don't care
As for the sound, well I replaced the front speakers in my DC SB, added a amp and sub, and some sound deading so its much different from stock. One thing I can comment on, is the MX or Media Expander. I really don't care for this thing and turned it off. It made my door speakers way too bright!
Sat radio works great, all be it no album art, see above comment...
In the end I would do it again, I love the display, its bright and vivid. The Nav could be easier, and I rarely use the favorites option. I don't see how this unit is even usable without the bypass, a total must have.
  Reply With Quote
Old 05-29-2013, 01:53 PM   #46
fletch97 [OP] fletch97 is offline
Professional Window Licker
fletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to behold
 
fletch97's Avatar
Name: Steve
Joined: Oct 2012, #89248
Location: NJ
Age: 35
Gender: Male
Posts: 255
fletch97's Tacoma Gallery
This comment never registered when you made it but I finally came across the video you were speaking of. And it works!....I get full Pandora tools and album art when hooking up like they said in the video! Here's the video if anyone is interested.....

http://www.youtube.com/watch?v=clNY-jebAs0


Quote:
Originally Posted by rsj78 View Post
Not sure of the Pandora Bluetooth, but when watching one of Alpine's YouTube videos the rep used Pandora by connecting the iPhone to the unit via the cable.
  Reply With Quote
Old 05-30-2013, 07:52 PM   #47
Member
rsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to behold
 
rsj78's Avatar
Joined: Mar 2012, #75626
Location: Virginia
Gender: Male
Posts: 87
rsj78's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by JustAddMud View Post
Update to the AUX issue. I couldnt dig up a concrete answer so I looked for a workaround. It should be fairly easy to piece together a hybrid USB male to AUX female from scrounge parts or a trip to your local electronics store. The breakdown on crutchfield states that Auxiliary input isnt handled. Not really a game breaker in my opinion, but still kinda bummed that Ill have an empty port. Im anxious to get mine next week

-J
I have seen where others have used Axxess AX-TOYUSB to retain the factory USB location, but I don't know if it allows the AUX port to still be used.
  Reply With Quote
Old 05-30-2013, 07:55 PM   #48
Member
rsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to behold
 
rsj78's Avatar
Joined: Mar 2012, #75626
Location: Virginia
Gender: Male
Posts: 87
rsj78's Tacoma Gallery
[QUOTE=fletch97;6955790]This comment never registered when you made it but I finally came across the video you were speaking of. And it works!....I get full Pandora tools and album art when hooking up like they said in the video! Here's the video if anyone is interested.....

http://www.youtube.com/watch?v=clNY-jebAs0[/QUOTE]

That's great!! I didn't even think to actually post the video....DUH!
  Reply With Quote
Old 05-31-2013, 12:20 AM   #49
Professional Grease Monkey
JustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shed
 
JustAddMud's Avatar
Air Force: Aerospace Maintenance
Name: J
Joined: Aug 2012, #85169
Location: Texas
Gender: Dude
Posts: 97
JustAddMud's Tacoma Gallery
I noticed that the TOYUSB specifically states that it is for the 2013 taco. I have the 2012 model so I dont think it should be very dissimilar in how the hookups are concerned. What the heck, its cheap enough to experiment.

-J
  Reply With Quote
Old 06-14-2013, 03:14 AM   #50
          
skygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shedskygear is one of the sharper tools in the shed
 
skygear's Avatar
Joined: Nov 2011, #66558
Gender: Male
Posts: 6,188
skygear's Tacoma Gallery
Updates?
  Reply With Quote
Old 07-05-2013, 05:41 PM   #51
Member
BrianB is on a distinguished road
Joined: Feb 2009, #13414
Location: ABQ
Gender: Male
Posts: 30
BrianB's Tacoma Gallery
Another successful install. I wouldn't even attempt it without the Perfect Fit kit. The TR-7 I got is going back to Amazon. Didn't work. A competent professional here locally was able to set me up with a work around. Very happy so far. Phone book won't load but I'll figure it out (Android).
  Reply With Quote
Old 07-08-2013, 06:04 AM   #52
fletch97 [OP] fletch97 is offline
Professional Window Licker
fletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to behold
 
fletch97's Avatar
Name: Steve
Joined: Oct 2012, #89248
Location: NJ
Age: 35
Gender: Male
Posts: 255
fletch97's Tacoma Gallery
Nice job, you'll have to post pictures when you have some time!


Quote:
Originally Posted by BrianB View Post
Another successful install. I wouldn't even attempt it without the Perfect Fit kit. The TR-7 I got is going back to Amazon. Didn't work. A competent professional here locally was able to set me up with a work around. Very happy so far. Phone book won't load but I'll figure it out (Android).
  Reply With Quote
Old 08-31-2013, 12:33 PM   #54
Member
rsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to behold
 
rsj78's Avatar
Joined: Mar 2012, #75626
Location: Virginia
Gender: Male
Posts: 87
rsj78's Tacoma Gallery
Am I missing something? I am installing mine and don't see the factory connector that plugs into the Alpine's harness for the steering controls to work?

Never mind! I figured it out. Needed to connect the other harness to the back of the unit.
  Reply With Quote
Old 09-01-2013, 03:53 AM   #55
Professional Grease Monkey
JustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shedJustAddMud is one of the sharper tools in the shed
 
JustAddMud's Avatar
Air Force: Aerospace Maintenance
Name: J
Joined: Aug 2012, #85169
Location: Texas
Gender: Dude
Posts: 97
JustAddMud's Tacoma Gallery
Update for me: I'm going to have to go back to my installer to have them check the grounds. My head-unit restarts very sporadically (read: about once every 3 weeks to a month). I'm guessing its a bad ground connection or that the unit is overheating. Its pretty hot here in the summer so that could be an issue. Its more of an annoyance than anything. Still a great head-unit, and it sounds amazing.

-J
  Reply With Quote
Old 09-02-2013, 08:21 AM   #56
Member
rsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to behold
 
rsj78's Avatar
Joined: Mar 2012, #75626
Location: Virginia
Gender: Male
Posts: 87
rsj78's Tacoma Gallery
Got mine installed and love the sound. BIG difference from stock. Amazing how it makes the stock speakers sound so much better.

Quick question though, did the top portion of the trim panel on any of yours have a slight gap on the right side instead of sitting completely flush to the dash pad?
You can hardly notice unless looking from above.
  Reply With Quote
Old 09-03-2013, 12:23 PM   #57
fletch97 [OP] fletch97 is offline
Professional Window Licker
fletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to beholdfletch97 is a splendid one to behold
 
fletch97's Avatar
Name: Steve
Joined: Oct 2012, #89248
Location: NJ
Age: 35
Gender: Male
Posts: 255
fletch97's Tacoma Gallery
I have the same issue, there is just the slightest gap on the top portion of the panel. My gap is equal from left to right, but you can't see it...it's so minor. I wasn't sure if it's due to the fact that there is so many wires back behind the radio and such little room that it doesn't go back all the way. I took it off and tried several times to tuck wires to the side but kept getting that slight gap. It's not a big deal to me, you really can't see it, you can only feel it.


Quote:
Originally Posted by rsj78 View Post
Got mine installed and love the sound. BIG difference from stock. Amazing how it makes the stock speakers sound so much better.

Quick question though, did the top portion of the trim panel on any of yours have a slight gap on the right side instead of sitting completely flush to the dash pad?
You can hardly notice unless looking from above.
  Reply With Quote
Old 09-03-2013, 12:48 PM   #58
Member
rsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to beholdrsj78 is a splendid one to behold
 
rsj78's Avatar
Joined: Mar 2012, #75626
Location: Virginia
Gender: Male
Posts: 87
rsj78's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by fletch97 View Post
I have the same issue, there is just the slightest gap on the top portion of the panel. My gap is equal from left to right, but you can't see it...it's so minor. I wasn't sure if it's due to the fact that there is so many wires back behind the radio and such little room that it doesn't go back all the way. I took it off and tried several times to tuck wires to the side but kept getting that slight gap. It's not a big deal to me, you really can't see it, you can only feel it.
Yeah, I did the exact same things thinking it was the wires or something I didn't have right; because it is called "Perfect Fit." It does make me feel better knowing that its not just me and must be in the manufacturing. But like you said, its not really that big of a deal.
  Reply With Quote
Old 10-08-2013, 09:46 PM   #59
Taco Driver Since '07
MetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to behold
 
MetallicTaco's Avatar
Joined: Feb 2013, #97175
Location: San Diego
Gender: Dude
Posts: 66
MetallicTaco's Tacoma Gallery
Wanted to update this thread. Seems I am having an issue with my steering wheel controls. Specifically the up arrow, or the track advance button. It does not function right, it's doing the opposite of what its supposed to do. Instead of advancing to the next track, its actually replaying the track, or playing the previous one. There must be some issue with the pulse logic that is getting interpreted as the down arrow even though I am pressing the up arrow. Its really annoying. It does not happen all the time and seems to be cleaned up when I restart my truck, but its seriously annoying when it happens. I might reset the whole system by removing the neg battery terminal or reset the HU. Anyone else have this issue yet?
BTW this just started happening and worked great before then.
  Reply With Quote
Old 10-09-2013, 10:52 AM   #60
Taco Driver Since '07
MetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to beholdMetallicTaco is a splendid one to behold
 
MetallicTaco's Avatar
Joined: Feb 2013, #97175
Location: San Diego
Gender: Dude
Posts: 66
MetallicTaco's Tacoma Gallery
Reset the HU, and of course its still not working.
Sent a message to PAC's for technical support, but I have no confidence in that bearing fruit.
On to killing cancer by removing the neg battery terminal for a true reset. If that does not work, I'll have to crack it open and have some 1:1 time with that module.
  Reply With Quote
Reply

Products Discussed in this Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2012 Taco Double Din, Alpine Perfect Fit, INE-Z928HD Atomac Audio & Video 53 10-09-2014 06:11 AM
Alpine ine-928HD head unit Egstewa 2nd Gen Tacoma Marketplace 5 10-10-2012 01:39 AM
Fitting the new Alpine INE-Z928HD in my 02 sirsaechao Audio & Video 3 09-01-2012 05:58 PM
Alpine INE-Z928H or Pioneer AVH-P8400BH killerken 2nd Gen. Tacomas 1 03-19-2012 12:20 PM
satelite radio install with stock radio? 07DblRunner Audio & Video 4 04-02-2010 03:52 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.