Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Audio & Video

Notices

Climate Control Lights Went Out w/ New HU

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-18-2013, 07:14 AM   #1
Shaowei [OP] Shaowei is offline
Member
Shaowei is on a distinguished road
Name: Ryan
Joined: Feb 2010, #30483
Location: New Mexico
Gender: Male
Posts: 68
Shaowei's Tacoma Gallery
Climate Control Lights Went Out w/ New HU

Hello All,

I recently installed a Pioneer AVH-P2400BT head unit in my 2005 DC w/ a stock JBL system. I pulled everything from the JBL system and installed new door speakers, amp, sub, wiring, etc... Everything has been working except for the climate control lights.

Shortly after the install was finished, the climate control lights on the right side of the controls (location selector and cabin air recycler) didn't come on with the head lights. Just this morning (about two weeks later) I turned my headlights on and none of the climate control lights work. The controls themselves work fine but the lights don't come on any more. My dash lights are working fine.

Anybody have any ideas for things I can check? I haven't checked the fuse yet but will this evening. Thanks!
  Reply With Quote
Old 03-18-2013, 08:04 AM   #2
It burns when I pee....
ABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shed
 
ABA180's Avatar
Name: Chris
Joined: Oct 2012, #88520
Location: East Bridgewater MA
Age: 40
Gender: Male
Posts: 5,495
ABA180's Tacoma Gallery
Try the fuse, then check the lights. I've not pulled the climate controls apart myself..however, it is possible that it just happened that the bulbs went on their own if your truck is an 05. I'm not sure what else runs on that fuse (if anything), and I'll grant you I'd be likely to suspect something in the HU job but you could just be looking at coincidence too.
  Reply With Quote
Old 03-18-2013, 07:18 PM   #3
t_e t_e is offline
Senior Member
t_e is a name known to allt_e is a name known to allt_e is a name known to allt_e is a name known to allt_e is a name known to allt_e is a name known to all
Name: Erik
Joined: Dec 2009, #27078
Location: miami,fl
Gender: Male
Posts: 548
t_e's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Shaowei View Post
Hello All,

I recently installed a Pioneer AVH-P2400BT head unit in my 2005 DC w/ a stock JBL system. I pulled everything from the JBL system and installed new door speakers, amp, sub, wiring, etc... Everything has been working except for the climate control lights.

Shortly after the install was finished, the climate control lights on the right side of the controls (location selector and cabin air recycler) didn't come on with the head lights. Just this morning (about two weeks later) I turned my headlights on and none of the climate control lights work. The controls themselves work fine but the lights don't come on any more. My dash lights are working fine.

Anybody have any ideas for things I can check? I haven't checked the fuse yet but will this evening. Thanks!
Sounds like the bulbs went out if all your other dash lights work fine. The dash lights fuse has all the lights together.
  Reply With Quote
Old 03-18-2013, 09:20 PM   #4
Senior Member
Rich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shedRich91710 is one of the sharper tools in the shed
 
Rich91710's Avatar
Name: Rich
Joined: Feb 2012, #73470
Location: Los Angeles
Gender: Male
Posts: 16,559
Rich91710's Tacoma Gallery
Yup... especially on an '05.
I have an '08 and had an intermittent problem with one of the lights. Replaced both and it's been fine since.

The AC controls and pushbuttons on the left of the wheel are actual light bulbs. Everything else in the dash is LED.
  Reply With Quote
Old 03-18-2013, 09:22 PM   #5
Senior Member
Riverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shedRiverdog is one of the sharper tools in the shed
 
Riverdog's Avatar
Name: Collin
Joined: Oct 2012, #90152
Location: Portland, OR
Gender: Male
Posts: 663
Riverdog's Tacoma Gallery
I had the same problem with my climate control lights after I installed a new deck. The lights only sporadically didn't come on, and only on the right side like yours started out as.

I found by lightly hitting the right side of climate controls (under the right side vent, but next to the climate controls) it made the lights come back on. Eventually I popped the climate controls out because I figured the wiring harness was loose or something since it was sporadic. Nothing seemed to be loose, but I disconnected the harness and tried to shove the wires further into the harness just in case one wire was barely loose. The lights have come one ever since so I guess one of the wires was barely loose.
  Reply With Quote
Old 03-19-2013, 09:30 AM   #6
It burns when I pee....
ABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shedABA180 is one of the sharper tools in the shed
 
ABA180's Avatar
Name: Chris
Joined: Oct 2012, #88520
Location: East Bridgewater MA
Age: 40
Gender: Male
Posts: 5,495
ABA180's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Rich91710 View Post
Yup... especially on an '05.
I have an '08 and had an intermittent problem with one of the lights. Replaced both and it's been fine since.

The AC controls and pushbuttons on the left of the wheel are actual light bulbs. Everything else in the dash is LED.
Nice, you learned me something here today Rich. I was wondering about the bulb/LED thing.
  Reply With Quote
Old 03-22-2013, 11:16 AM   #7
Shaowei [OP] Shaowei is offline
Member
Shaowei is on a distinguished road
Name: Ryan
Joined: Feb 2010, #30483
Location: New Mexico
Gender: Male
Posts: 68
Shaowei's Tacoma Gallery
Update:

Thanks for all the information guys. I checked the fuse and it was fine (as expected since my dash was working). I ended up buying a new bulb from Toyota and replacing the bad one. All the climate controls now light up as they should. The bad thing was that Toyota charged $11.26 for ONE tiny little bulb!

Did this have anything to do with the new head unit? I can't say, maybe it was coincidence. Either way, everything is back to normal and working correctly. I'll update this thread if anything changes.
  Reply With Quote
Old 12-12-2013, 07:30 AM   #8
Member
Purdue Pete is on a distinguished road
Name: John
Joined: Sep 2013, #112577
Location: Indiana
Gender: Male
Posts: 33
Purdue Pete's Tacoma Gallery
I know this thread is older but I just wanted to add that after I put in my new Kenwood DDX470 headunit last night the same bulb went out for me. It is the knob that selects where the air should be going. Going to check the bulb and wiring when I get home, figured it might help someone else down the road. Doesn't seem like a coincidence to me though.

I hit my climate control a bit and the light came on and off. So something is loose but I couldn't find where. Plan on doing some more investigating shortly because it is driving me nuts. If anyone has thoughts, I'd like to hear them. None of the wires appeared to be loose in the connectors and seem to have solid connections.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Climate Control Lights Out tomcat91783 Lighting 4 10-23-2013 01:27 PM
Climate control lights. Barry J 2nd Gen. Tacomas 5 05-19-2011 05:10 PM
shift indicator lights, and climate control lights coming on when brakes are applied? dubbedSinner Lighting 11 11-06-2010 09:48 PM
Climate control lights blk01toyota Technical Chat 0 10-16-2009 11:48 AM
Climate control switch lights Steve Zak 2nd Gen. Tacomas 6 06-30-2009 10:51 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.