Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Audio & Video

Notices

Amp Whine

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-15-2013, 05:38 PM   #1
hpeeler [OP] hpeeler is offline
Junior Member
hpeeler is on a distinguished road
Joined: Oct 2012, #89324
Gender: Male
Posts: 29
hpeeler's Tacoma Gallery
Amp Whine - UPDATED

I added a 4channel amp to my factory head unit. When I turn the key 1 click it has no feedback and sounds good. When I turn it to ACC or ignition on it has a whine. It's not alternator, but a constant whine. It does it when I turn off the head unit but it will stop if I unplug both sets of RCA cables from the amp. The amp is under the passenger seat with the power wire running under the drivers seat and under the console. The RCA cables and speaker wires are run down the passenger side. I did put in a line out converter. Any help from the bank of knowledge? Thanks

Ok, I isolated where the noise is coming from. The line out converter is causing the noise but only when it is against the wiring harness running behind the head unit. When I take out the HU and lay the converter in top of it while its out it doesn't whine. I tried separating the converter from the harness with aluminum foil with no luck. Where do I go from here?
  Reply With Quote
Old 05-15-2013, 06:19 PM   #2
Member
chrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant futurechrispy has a brilliant future
Joined: Aug 2012, #84204
Location: Winnipeg, Manitoba
Gender: Male
Posts: 87
chrispy's Tacoma Gallery
Hey, from what i've read here it could be either bad rca cables, or a bad ground. Just finished my set up with my factory head unit and also have feedback/hiss when the radio is set to zero or off, i've switched out the rcas but no luck and people have pointed out that i need to get a better ground which might fix the problem.

Do you have pictures of your set up? that could help alot for suggestions.
  Reply With Quote
Old 05-15-2013, 07:48 PM   #3
Senior Member
550kawirider is on a distinguished road
 
550kawirider's Avatar
Name: Bryceson
Joined: Dec 2010, #47899
Location: Fremont, Ca
Age: 28
Gender: Male
Posts: 159
550kawirider's Tacoma Gallery
I just installed a 4-channel amp for my mids and highs and had a whine with the ACC and ignition on. It drove me nutz. I originally though it was the RCA's and purchased high quality Kicker ones but it wasn't it If you have another set of RCA's, plug them in without tucking the wires away (head unit to the amp) and see if the whine is still there. I had ran the RCA's under the glove compartment, down the passenger door sill's to the amp and they were picking up some interference some where. I ended up running the RCA's down the center, under the center console. Ground points are important as well. Do you have a second amp in your system?
  Reply With Quote
Old 05-15-2013, 07:50 PM   #4
Senior Member
550kawirider is on a distinguished road
 
550kawirider's Avatar
Name: Bryceson
Joined: Dec 2010, #47899
Location: Fremont, Ca
Age: 28
Gender: Male
Posts: 159
550kawirider's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by chrispy View Post
Hey, from what i've read here it could be either bad rca cables, or a bad ground. Just finished my set up with my factory head unit and also have feedback/hiss when the radio is set to zero or off, i've switched out the rcas but no luck and people have pointed out that i need to get a better ground which might fix the problem.

Do you have pictures of your set up? that could help alot for suggestions.
Sounds like your gain levels are a bit high.
  Reply With Quote
Old 05-16-2013, 10:58 AM   #5
That one guy
Aw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shedAw9d is one of the sharper tools in the shed
 
Aw9d's Avatar
Name: Colby
Joined: Nov 2011, #66635
Location: Az
Posts: 8,616
Aw9d's Tacoma Gallery
Whine typically comes from a bad ground. I've seen RCA's from a dollar store whine, but anything decent won't cause this normally.

As for the hiss, gain levels are too high.

Make sure your ground follows these rules:
1. Same size wire as the power cable
2. The grounding spot is good solid metal (not sheet metal). Seat belt mounts are good.
3. There is no paint on the terminal, screw/bolt, and metal spot on the truck.
  Reply With Quote
Old 05-16-2013, 12:51 PM   #6
AKA ::1
127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed127.0.0.1 is one of the sharper tools in the shed
 
127.0.0.1's Avatar
Air Force: 12th TIS
Joined: Dec 2012, #93641
Location: /etc/hosts
Gender: Male
Posts: 1,008
127.0.0.1's Tacoma Gallery
^^

1) make sure the ground is super-beef

2) Make sure all stock vehicle ground straps are intact and no corrosion

3) make sure cables are beef (don't spend ungodly money, but don't
get the cheap chinese crap that usually comes with aftermarket units)
  Reply With Quote
Old 05-18-2013, 04:53 PM   #7
hpeeler [OP] hpeeler is offline
Junior Member
hpeeler is on a distinguished road
Joined: Oct 2012, #89324
Gender: Male
Posts: 29
hpeeler's Tacoma Gallery
Updated original post
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4Lo Whine Graph 2nd Gen. Tacomas 7 01-01-2014 06:56 PM
Buying a Used Man. Trans Whine 1st & 2nd jarnold 1st Gen. Tacomas 10 01-21-2013 11:47 AM
Why not whine a little... gusher Buy / Sell / Trade 0 10-19-2011 06:38 PM
Whine tacovic 1st Gen. Tacomas 32 06-24-2011 05:35 AM
whine in audio tntacoma Audio & Video 4 01-07-2010 06:12 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.