Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Audio & Video

Notices

Static In Speakers With Volume At Zero? (Recent Amp Add)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-05-2010, 04:19 PM   #1
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Static In Speakers With Volume At Zero? (Recent Amp Add)

Just got back today from having my amps and sub built-installed, and one thing I wasnt prepared for was the static in the speakers when you turn the deck to zero volume. Normally I am used to it being silent, but there is a noticeable...hiss? Nothing outrageous but its there. They told me its normal from the gain from the amps.

Truth?

Not a big deal, just something I never heard mentioned so totally wasnt prepared for.

EDI: The noise is there no matter where I set the gain.
Here is a video I made just this morning...

http://www.youtube.com/watch?v=XoDqvseSbIY
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 05:37 PM   #3
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by CAMZTRD View Post
Its coming from the RCA 's
So, is that normal? Can it be changed?
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 05:51 PM   #4
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Found this thread...

http://www.tacomaworld.com/forum/aud...-speakers.html

Ill have to play with the gain on the amp in the morning when I have better light.
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 05:55 PM   #5
Sounds Gooooood
ItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shed
 
ItalynStylion's Avatar
Name: Steven
Joined: Jun 2009, #18467
Location: DFW, Tx.
Gender: Male
Posts: 4,352
ItalynStylion's Tacoma Gallery
It's definitely the gain setting. It's likely too high. What equipment do you have?
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 06:05 PM   #6
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Alpine CDA-105 HU
Alpine SPS-600c Components
Polk PA250.2 amp

Pioneer 10" Shallow Mount
Alpine MRP-M500 amp

Cant wait to take pictures tomorrow. These guys did a fantastic job on the install. Looks simple and awesome.
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 06:18 PM   #7
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Well...dont think its the gain. I dialed the gain all the way to zero and the fuzz was still there.
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 11:13 PM   #8
Sounds Gooooood
ItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shed
 
ItalynStylion's Avatar
Name: Steven
Joined: Jun 2009, #18467
Location: DFW, Tx.
Gender: Male
Posts: 4,352
ItalynStylion's Tacoma Gallery
Does the hiss increase when the volume is turned up? Try putting on a track that has some silence in it and work the volume really quickly to see if the hiss changes.
  Reply With Quote
Old 02-05-2010, 11:21 PM   #10
Thread Jacker
schiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shedschiz94 is one of the sharper tools in the shed
 
schiz94's Avatar
Name: Caleb
Joined: May 2009, #17674
Location: Bellingham,WA
Gender: Male
Posts: 4,617
schiz94's Tacoma Gallery
its dead people trying to talk to you
  Reply With Quote
Old 02-06-2010, 05:57 AM   #11
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ItalynStylion View Post
Does the hiss increase when the volume is turned up? Try putting on a track that has some silence in it and work the volume really quickly to see if the hiss changes.
No the volume of the static is constant no matter what the stereo is doing.

http://www.youtube.com/watch?v=XoDqvseSbIY
  Reply With Quote
Old 02-06-2010, 07:42 AM   #12
Sounds Gooooood
ItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shed
 
ItalynStylion's Avatar
Name: Steven
Joined: Jun 2009, #18467
Location: DFW, Tx.
Gender: Male
Posts: 4,352
ItalynStylion's Tacoma Gallery
Sounds like gain hiss but you said it was all the way down so no dice.

Check your ground like others have said and then other than that I don't know what to tell you. That amp doesn't have the greatest signal to noise ratio but it shouldn't be an issue.
  Reply With Quote
Old 02-06-2010, 09:54 AM   #13
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Ive been troubleshooting. I disconnected both RCAs going into the amp and the sound continued. Not sure if that helps anyone or not.

I took the truck back to the shop this morning and the techs arent back in until monday morning.
  Reply With Quote
Old 02-06-2010, 11:03 AM   #14
Sounds Gooooood
ItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shed
 
ItalynStylion's Avatar
Name: Steven
Joined: Jun 2009, #18467
Location: DFW, Tx.
Gender: Male
Posts: 4,352
ItalynStylion's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by IrishPilot View Post
Ive been troubleshooting. I disconnected both RCAs going into the amp and the sound continued. Not sure if that helps anyone or not.
Actually that was going to be the next thing I'd say you do. That lets us know it's the amp and not the RCA's inducing noise. That amp is either connected wrong or it's just crappy. Get them to fix it.
  Reply With Quote
Old 02-06-2010, 11:25 AM   #15
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ItalynStylion View Post
Actually that was going to be the next thing I'd say you do. That lets us know it's the amp and not the RCA's inducing noise. That amp is either connected wrong or it's just crappy. Get them to fix it.
Man I hope thats correct. I cant even begin to tell you how much piece of mind it gives me to have this narrowed down. Cant thank you enough for sticking with the thread and contributing insight. I knew that couldnt be normal for amp'ed speakers. I look forward to having this resolved.
  Reply With Quote
Old 02-08-2010, 09:32 AM   #16
IrishPilot [OP] IrishPilot is offline
Senior Member
IrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to beholdIrishPilot is a splendid one to behold
 
IrishPilot's Avatar
Joined: Jun 2009, #19104
Location: MN
Age: 34
Gender: Male
Posts: 807
IrishPilot's Tacoma Gallery
SOLVED!!!

And thank God. It WAS the amp. Replaced and not only has the HISS gone away, but the output from the speakers sounds MUCH more full as well.

Now I just have to get the steering wheel controls figured out. They stopped working after the install. I mentioned it to the guys and they claimed they amp install wouldnt have done anything to the steering wheel controls as nothing was disconnected etc. They referred me back to another shop that did the HU/Steering Wheel Controls install.

Almost there. Ugh.
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speakers crackling at high volume tacoapw Audio & Video 9 08-28-2011 11:20 AM
Engine Static through the speakers WhosUrBaghdaddy? Technical Chat 18 05-07-2011 07:52 PM
static'y type sound from speakers tacomaman06 Audio & Video 10 01-04-2010 04:01 PM
Hiss/Static out of my new speakers futonpimp Audio & Video 30 11-30-2009 03:35 PM
Want to change speakers & add a Amp on my 2009 Double Cab Tacoma killerken Audio & Video 18 09-26-2008 07:36 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.