Tacoma World Forums

Tacoma World Forums (http://www.tacomaworld.com/forum/)
-   Suspension (http://www.tacomaworld.com/forum/suspension/)
-   -   steering shaking after adding 3" lift (http://www.tacomaworld.com/forum/suspension/52826-steering-shaking-after-adding-3-lift.html)

tstreet 09-18-2009 03:12 PM

steering shaking after adding 3" lift
 
After adding a 3' sup. lift kit to my 2008 tomoca, Im having alot of steering shaking at speeds between 40-55 mph. Wheels have been rebalanced, new BF Goodrich all terrian tires. 33x11.5. still shakes. Anyone know a fix for this ?

Colton 09-18-2009 03:13 PM

What kit do you have?

azTRD 09-18-2009 03:20 PM

You mentioned the wheels being balanced... but did you have an alignment done after your lift?

azTRD 09-18-2009 03:25 PM

A number of trucks will get drive line vibrations after lifting their trucks... are you sure it's coming from the front end (steering) or could it be coming from the drive line? I'm just trying to narrow down what the possible cause might be.

TicTacOma 09-18-2009 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by tstreet (Post 945815)
After adding a 3' sup. lift kit to my 2008 tomoca, Im having alot of steering shaking at speeds between 40-55 mph. Wheels have been rebalanced, new BF Goodrich all terrian tires. 33x11.5. still shakes. Anyone know a fix for this ?

]After adding a 3' sup. lift kit to my 2008 TACOMA, <---fixed it for you, unless it is a one of a kind....then I apologize.

Janster 09-18-2009 03:33 PM

Rotate your tires....put the front tires in the rear and rear tires in the front.

Drive it and see what happens.

If the steering wheel doesn't shake, then you have a problem with one or both of the wheels/tires that are currently installed in the rear.

Let us know what you find out.

Tsenekos 09-18-2009 09:41 PM

mine seems to do that too after I did a 3" lift arounf those speeds too its not really bad but it wiggles back and forth I rechecked my tire psi etc still has it

dabighi 09-20-2009 10:28 PM

not exactly sure what kit you have on there..but did you replace the uca's?? it may be that your alignment is off and you just seem to notice the "shaking" more at those speeds.

Crom 09-21-2009 01:04 PM

Have your drive shaft checked and balanced.

Canadianboy 09-21-2009 02:09 PM

If you still have your stock tires and rims, put them back on and take it for a spin. If it still shakes, then you have eliminated your new tires as the problem.

Padilla1880 09-21-2009 02:19 PM

Did you have an alignment after your lift install? Get your wheels Road Force Balanced. Just enter your location and it will find the closets Road Force Balancer near you.

tstreet 09-21-2009 07:12 PM

Quote:

Originally Posted by tstreet (Post 945815)
After adding a 3' sup. lift kit to my 2008 tomoca, Im having alot of steering shaking at speeds between 40-55 mph. Wheels have been rebalanced, new BF Goodrich all terrian tires. 33x11.5. still shakes. Anyone know a fix for this ?

Forgot to mention that i also had the front end re aligned after ballancing. tires were switched from front to back. It made it a little better ,but not much.

tstreet 09-21-2009 07:15 PM

Quote:

Originally Posted by azTRD (Post 945832)
You mentioned the wheels being balanced... but did you have an alignment done after your lift?

Had alignment done also, everything checked out fine.

tstreet 09-21-2009 07:21 PM

Quote:

Originally Posted by azTRD (Post 945848)
A number of trucks will get drive line vibrations after lifting their trucks... are you sure it's coming from the front end (steering) or could it be coming from the drive line? I'm just trying to narrow down what the possible cause might be.

Not sure where its coming from! Switched front to back tires, made slight differance, but not much. Is it possible these guys sold me a bad tire? Reaction from truck seems to change as the weather changes.

tstreet 09-21-2009 07:26 PM

Quote:

Originally Posted by dabighi (Post 952344)
not exactly sure what kit you have on there..but did you replace the uca's?? it may be that your alignment is off and you just seem to notice the "shaking" more at those speeds.

toyota ready lift installed 3" 600 dollor lift. All the rest is factory .

tstreet 09-21-2009 07:28 PM

Quote:

Originally Posted by Tsenekos (Post 947240)
mine seems to do that too after I did a 3" lift arounf those speeds too its not really bad but it wiggles back and forth I rechecked my tire psi etc still has it

Same here brother.

tstreet 09-21-2009 07:33 PM

Quote:

Originally Posted by dabighi (Post 952344)
not exactly sure what kit you have on there..but did you replace the uca's?? it may be that your alignment is off and you just seem to notice the "shaking" more at those speeds.

Did not replace the uca's . Replaced with 3" ready lift . They said that was all I NEEDED.Maby I got taken for a ride!

tstreet 09-21-2009 07:34 PM

Quote:

Originally Posted by Canadianboy (Post 953753)
If you still have your stock tires and rims, put them back on and take it for a spin. If it still shakes, then you have eliminated your new tires as the problem.

Good idea I'll try this.

cgilbane 09-21-2009 10:54 PM

what came in this Toyota ready kit?

cgilbane 09-21-2009 10:56 PM

is this the kit you got?
http://www.readylift.com/c-104-tacom...75-30f10r.aspx


All times are GMT -7. The time now is 07:38 PM.