Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Technical Chat

Notices

Engine sputter HELP!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-15-2013, 08:54 AM   #1
Senior Member
Pnicholas1019 is on a distinguished road
 
Pnicholas1019's Avatar
Navy: Aircrew (AWF)
Name: Parker
Joined: Oct 2011, #65004
Location: surprise
Gender: Male
Posts: 190
Pnicholas1019's Tacoma Gallery
Exclamation Engine sputter HELP!

Ok so after days and hours of trying to get her to run right i have failed.
I was about to wire some new KC lights up and had it all connected. Lights didn't work so i started testing wires to see if they even had power and all of a sudden my truck turns off. BTW it ran amazing before this. So I tried to crank her back over and it would turn but not fire. Finally after replacing the spark plugs she fired. Ran pretty rough tho almost like a cylinder wasnt firing. So i replaced Distributer cap and rotar and made sure my wires were good. No it still sputters and idles funny. If i step on the gas it goes no problem. but if i cruz at about 15mph it sputters and sounds as if it wants to die. Please help. Any suggestions? Tips? what should i check next? Thanks for the time!
  Reply With Quote
Old 03-16-2013, 01:12 AM   #2
Senior Member
Pnicholas1019 is on a distinguished road
 
Pnicholas1019's Avatar
Navy: Aircrew (AWF)
Name: Parker
Joined: Oct 2011, #65004
Location: surprise
Gender: Male
Posts: 190
Pnicholas1019's Tacoma Gallery
anyone??
  Reply With Quote
Old 03-16-2013, 09:02 PM   #3
ASE Master Tech
BamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shed
 
BamaToy1997's Avatar
Marines: M1A2 hull/turret technician, 4th Maint Btn. 4th FSSG.
Name: Bill
Joined: Jan 2012, #71846
Location: Marion, AL
Age: 45
Gender: Male
Posts: 7,559
BamaToy1997's Tacoma Gallery
If I am understanding you correctly, you had no problems until you installed the lights? I am thinking you should check all of your fuses to be sure you didn't accidentally blow one. Then we can go from there.
  Reply With Quote
Old 03-17-2013, 07:22 AM   #4
Senior Member
Pnicholas1019 is on a distinguished road
 
Pnicholas1019's Avatar
Navy: Aircrew (AWF)
Name: Parker
Joined: Oct 2011, #65004
Location: surprise
Gender: Male
Posts: 190
Pnicholas1019's Tacoma Gallery
Well its wouldnt fire till i put the new spark plugs in. I have checked all the fuses and none ore blown. I took the entire light bar off and now it runs with the sputtter.
  Reply With Quote
Old 03-17-2013, 05:58 PM   #5
ASE Master Tech
BamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shed
 
BamaToy1997's Avatar
Marines: M1A2 hull/turret technician, 4th Maint Btn. 4th FSSG.
Name: Bill
Joined: Jan 2012, #71846
Location: Marion, AL
Age: 45
Gender: Male
Posts: 7,559
BamaToy1997's Tacoma Gallery
Sorry, but still a bit confused. Please clarify. Did the truck run fine before you touched it, or was it running bad, and you installed a lightbar and new plugs anyway?
  Reply With Quote
Old 03-18-2013, 08:40 AM   #6
Senior Member
Pnicholas1019 is on a distinguished road
 
Pnicholas1019's Avatar
Navy: Aircrew (AWF)
Name: Parker
Joined: Oct 2011, #65004
Location: surprise
Gender: Male
Posts: 190
Pnicholas1019's Tacoma Gallery
it was running fine. I hooked up the lightbar and it died. Then would not turn over. So i replaced the plugs and then it fired. Now it runs and has an off sputter to it. so its not back to how it was.
  Reply With Quote
Old 03-18-2013, 09:30 AM   #7
ASE Master Tech
BamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shed
 
BamaToy1997's Avatar
Marines: M1A2 hull/turret technician, 4th Maint Btn. 4th FSSG.
Name: Bill
Joined: Jan 2012, #71846
Location: Marion, AL
Age: 45
Gender: Male
Posts: 7,559
BamaToy1997's Tacoma Gallery
I would think that something got burned or shorted. Have you checked all fuses in all of the fuse boxes? (I think there are 2 on that year, but may be wrong) After that look at anywhere where you had the light bar connected. Look for burn spots or melted wires.
  Reply With Quote
Old 03-19-2013, 07:42 AM   #8
Senior Member
Pnicholas1019 is on a distinguished road
 
Pnicholas1019's Avatar
Navy: Aircrew (AWF)
Name: Parker
Joined: Oct 2011, #65004
Location: surprise
Gender: Male
Posts: 190
Pnicholas1019's Tacoma Gallery
yess i check both under hood and driver inside panel. i did find a crack in my plug wire and i electrical taped it. or do i need all new wires?
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sputter Hambone155 1st Gen. Tacomas 9 09-22-2013 09:17 PM
sputter Hambone155 1st Gen. Tacomas 0 01-16-2012 10:10 PM
4cyl engine sputter dustinclm 4 Cylinder 6 07-18-2010 12:57 PM
4cyl engine sputter dustinclm Performance and Tuning 1 06-30-2010 08:54 PM
4cyl engine sputter dustinclm Technical Chat 0 06-30-2010 07:09 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.