LSC15's 95 Tacoma 4x4

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Technical Chat

Notices

05 Taco wont fire

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-03-2013, 10:09 AM   #1
Junior Member
telliottosceola is on a distinguished road
Joined: Jun 2013, #105494
Gender: Male
Posts: 4
telliottosceola's Tacoma Gallery
05 Taco wont fire

Hey guys. Long time reader first time poster here. I have an 05 tacoma reg cab 4 cyl man trans that just wont fire. I posted a video here on youtube so you can see what Im seeing. Any ideas?

http://www.youtube.com/watch?v=4yd-wW2Jhaw

Thanks guys,
Travis
  Reply With Quote
Old 06-04-2013, 06:34 PM   #2
Member
YotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shed
Name: Matt
Joined: Jun 2013, #105556
Location: Moncton, NB
Gender: Male
Posts: 33
YotatechMatt's Tacoma Gallery
Do you have access to a diagnostic scanner and retrieve codes if any?
Does the security light go off as soon as you insert your key in the ignition?
Let me know I'll get back to you

FYI: A fully charged battery has a voltage of 12.6 volts, anything over that is considered a surface charge, turning on your headlights will remove that excess charge. (For battery testing purposes)
  Reply With Quote
Old 06-05-2013, 05:57 AM   #3
Junior Member
telliottosceola is on a distinguished road
Joined: Jun 2013, #105494
Gender: Male
Posts: 4
telliottosceola's Tacoma Gallery
Hey guys thanks for the replies. Found a friend with a fault checker. Ill borough it today and see what it says.
The check engine light has been on for a while so I cant go by that. Had it checked at autozone and it was somethin about the gas cap. Hopefully there will be a new useful error.
  Reply With Quote
Old 06-05-2013, 06:10 AM   #4
Senior Member
maykevin5 is on a distinguished road
 
maykevin5's Avatar
Name: Kevin
Joined: Mar 2012, #74205
Location: Carbondale Illinois
Gender: Male
Posts: 169
maykevin5's Tacoma Gallery
try with the gas pedal pressed to the floor, Most likely a crankshaft positioning sensor or another sensor.
  Reply With Quote
Old 06-05-2013, 06:14 AM   #5
Member
YotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shed
Name: Matt
Joined: Jun 2013, #105556
Location: Moncton, NB
Gender: Male
Posts: 33
YotatechMatt's Tacoma Gallery
The gas cap would throw an evap code, that shouldn't affect the vehicle starting
  Reply With Quote
Old 06-08-2013, 04:00 AM   #6
Member
YotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shed
Name: Matt
Joined: Jun 2013, #105556
Location: Moncton, NB
Gender: Male
Posts: 33
YotatechMatt's Tacoma Gallery
Did you get a chance to try out a scanner?
  Reply With Quote
Old 06-09-2013, 07:31 AM   #7
Junior Member
telliottosceola is on a distinguished road
Joined: Jun 2013, #105494
Gender: Male
Posts: 4
telliottosceola's Tacoma Gallery
Latest news is I attached the scaner and there were no codes. I sprayed some ether in the intake and the truck fired up. I kept trying to start it and keep it going but eventually it just died. So I figured it was the fuel filter and went looking for that. Well turns out its in the tank, so I pulled the truck bed which wasnt bad(6 bolts and remove the rear tail lights). Got the whole pump assembly out which consisted of the pump, float, and filter in a canister. I removed the filter but it still wouldt run so its gotta be the pump not putting out enough pressure. Got one on order and it should be here this week. Ill try to do a video on the installation.
  Reply With Quote
Old 06-10-2013, 08:51 AM   #8
Member
YotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shedYotatechMatt is one of the sharper tools in the shed
Name: Matt
Joined: Jun 2013, #105556
Location: Moncton, NB
Gender: Male
Posts: 33
YotatechMatt's Tacoma Gallery
Keep us posted
  Reply With Quote
Old 06-10-2013, 10:55 AM   #9
ASE Master Tech
BamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shedBamaToy1997 is one of the sharper tools in the shed
 
BamaToy1997's Avatar
Marines: M1A2 hull/turret technician, 4th Maint Btn. 4th FSSG.
Name: Bill
Joined: Jan 2012, #71846
Location: Marion, AL
Age: 45
Gender: Male
Posts: 6,774
BamaToy1997's Tacoma Gallery
Just a little bit of information for you from watching the video.

First: Anyone who has trouble starting a car, or having a noise should do what you did, and that is post a video of what is going on.

Sorry that I took so long to find this posting. When you went to crank the truck and it caught a couple of times and then sputtered, I would have immediately told you to replace the fuel pump. What is happening is the pump is weak, and while it runs, it is not supplying enough fuel flow/pressure to run the truck. One thing though that I will mention that I saw on your video: Your ground cable on the battery is upside down. It is important to have it the correct way because the battery posts are tapered, and an upside down terminal will reduce the surface contact area for the ground. This causes the battery cable to get hot since lower contact area is the same thing as using a thinner gauge wire. I suggest you turn that cable terminal over and reinstall it, or if it has been damaged by being inverted, to replace it.
  Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:12 AM   #10
Junior Member
telliottosceola is on a distinguished road
Joined: Jun 2013, #105494
Gender: Male
Posts: 4
telliottosceola's Tacoma Gallery
Hey guys.

Just wanted to post an update. I got the new fuel pump, dropped it in there and we are up and running. Didnt think to check fuel gauge before putting the bed back on though and its not reading right, stuck full, probably jammed the float between the pump and wall of the tank or something, a fix for later.

Hopefully this will help someone diagnose and fix this in the future. On that note I want to say that I called every retail auto parts store(Autozone, Orielly's, Napa, Toyota, etc). The cheapest I found the pump from them was $550. However, I did a little looking online and found it for $317 at partsgeek.com Heres a link(its really long for some reason):

http://www.partsgeek.com/gbproducts/...FUJlMgodBw4ASw

Service was good and I had the part in 5 days free ground shipping.

Thanks for all the posts guys.
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trans wont shift and turn signals wont work and gear lights wont work Hunter423 2nd Gen. Tacomas 10 05-20-2013 08:53 PM
Have fuel fire compression but my taco wont run MSD2ndGen 1st Gen. Tacomas 2 07-21-2012 12:26 PM
Throwable fire extinguisher offers instant solution to small fire emergencies surfsupl Garage / Workshop 24 04-08-2011 04:42 PM
Taco runs even when on fire! mudpuppy 1st Gen. Tacomas 32 04-01-2011 10:51 PM
05 cranks but wont fire LjHarp 2nd Gen. Tacomas 7 01-06-2011 05:37 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.