Delta00's 2002 Tacoma 4WD

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Technical Chat

Notices

Truck randomly dies on me, help?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-30-2014, 05:29 PM   #1
The Texas Ayatollah
TashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shed
 
TashcomerTexas's Avatar
Name: Dereck
Joined: Apr 2014, #127853
Location: Texshus
Gender: Male
Posts: 2,823
TashcomerTexas's Tacoma Gallery
Truck randomly dies on me, help?

Ok so my 03 just suddenly started dying on me right after start up, happened yesterday and then today. Has never happened before; also just got it maintenanced yesterday at the dealership and could not replicate it or figure out what it was.
Started it yesterday and put it in reverse and then my truck just shut off, it was still in drive and the battery and oil light both lit up. Then I started it again, no problems put it back in park and was able to drive off and the oil and battery light did not show again.
Happened again today going to work, put it in reverse out of my garage and just shut off even after yesterday's maintenance. They changed spark plugs and all those goodies. What I'm worried about is it shutting off as I'm driving on the highway especially...but seems to happen after putting it in reverse.
Any thoughts or insight about this problem?
  Reply With Quote
Old 04-30-2014, 08:34 PM   #3
Yeti Hunter
Bennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shedBennett707 is one of the sharper tools in the shed
 
Bennett707's Avatar
Joined: Apr 2012, #77793
Location: Oregon
Gender: Male
Posts: 10,231
Bennett707's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by TashcomerTexas View Post
Ok no help. Thanks
Dereck, as active as this forum is, you only posted 3 hours ago. depending on time zone, the 3 hours were most likely dinner time or time to put kids to bed.
Keep in mind people may view the thread to see the issue and then leave as they don't have an answer or troubleshoot idea for you.

good luck. here are threads involving truck dieing randomly.

http://www.tacomaworld.com/forum/1st...omly-dies.html
http://www.tacomaworld.com/forum/1st...-randomly.html
http://www.tacomaworld.com/forum/tec...e-driving.html
http://www.tacomaworld.com/forum/1st...-cuts-off.html
http://www.tacomaworld.com/forum/2nd...dies-help.html
http://www.tacomaworld.com/forum/1st...-randomly.html
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:10 PM   #5
The Texas Ayatollah
TashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shed
 
TashcomerTexas's Avatar
Name: Dereck
Joined: Apr 2014, #127853
Location: Texshus
Gender: Male
Posts: 2,823
TashcomerTexas's Tacoma Gallery
Ok so it doesn't do it everyday but seems to occur on hot startups, it will show the battery and oil pressure light and then die on me but easily starts back up and then runs fine. Anyone have any leads or thoughts? Could it be something electrical? A loose wire? I read the other links^ about fuel filter? But I don't think it has anything to do with the gas.
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:15 PM   #6
Senior Member
smmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shed
 
smmarine's Avatar
Name: Sean
Joined: Apr 2013, #101279
Location: Melbourne FL
Age: 20
Gender: Male
Posts: 3,501
smmarine's Tacoma Gallery
Is it an instant shutoff, or a sputter out? The engine is warm when it does it, not cold? What's the rpm? And the battery and oil light are showing before shutoff, or after? If before I would be worried about oil pressure and electrical problem. If after it dies that's normal for the engine when it's not running. The CEL should also be on if after it shuts off
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:16 PM   #7
Pictographer
triplejjj has a spectacular aura abouttriplejjj has a spectacular aura about
 
triplejjj's Avatar
Name: Jerry
Joined: Apr 2013, #101330
Location: Florida
Gender: Male
Posts: 231
triplejjj's Tacoma Gallery
The first thing I would try is a different key assuming you have a programmed one.
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:21 PM   #9
The Texas Ayatollah
TashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shed
 
TashcomerTexas's Avatar
Name: Dereck
Joined: Apr 2014, #127853
Location: Texshus
Gender: Male
Posts: 2,823
TashcomerTexas's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by smmarine View Post
Is it an instant shutoff, or a sputter out? The engine is warm when it does it, not cold? What's the rpm? And the battery and oil light are showing before shutoff, or after? If before I would be worried about oil pressure and electrical problem. If after it dies that's normal for the engine when it's not running. The CEL should also be on if after it shuts off
Like it's hot outside and then I'll start it, throw it in reverse so far no lights on start up and then it's a quiet shut off like I turned the key and shows the lights. It will still be in drive when it shuts off and then I'll throw it in park and turn it back on and no problems.
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:26 PM   #11
Senior Member
smmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shed
 
smmarine's Avatar
Name: Sean
Joined: Apr 2013, #101279
Location: Melbourne FL
Age: 20
Gender: Male
Posts: 3,501
smmarine's Tacoma Gallery
If you could give me the info I asked when it happens it would help me think of culprits. Is the engine cold when it happens, rpm at startup? 30000 miles, thing is just a baby
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:28 PM   #12
Pictographer
triplejjj has a spectacular aura abouttriplejjj has a spectacular aura about
 
triplejjj's Avatar
Name: Jerry
Joined: Apr 2013, #101330
Location: Florida
Gender: Male
Posts: 231
triplejjj's Tacoma Gallery
They do go bad, worth a try. Try your spare or valet key.
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:33 PM   #13
The Texas Ayatollah
TashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shed
 
TashcomerTexas's Avatar
Name: Dereck
Joined: Apr 2014, #127853
Location: Texshus
Gender: Male
Posts: 2,823
TashcomerTexas's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by smmarine View Post
If you could give me the info I asked when it happens it would help me think of culprits. Is the engine cold when it happens, rpm at startup? 30000 miles, thing is just a baby
Haha nah the routine maintenance(I freaking wish I had that many) Sorry if I'm not being clear right now.
Ok so I'm at 172k miles, just got spark plugs and all that stuff replaced couple of days ago. I haven't checked the engine temp before I start it but I'm in Texas and it's hot outside therefore one would think that at start up the engine would already be kind of warm or hot. But that's the thing when I start it up it runs fine but after putting it in reverse for like 5 secs it will kill the engine and show the lights(this doesn't happen every single time nor everyday) just happened again today though. Could it be a sensor or something loose?
It runs fine after I start it back up so I don't think it's anything major
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:54 PM   #14
Senior Member
smmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shed
 
smmarine's Avatar
Name: Sean
Joined: Apr 2013, #101279
Location: Melbourne FL
Age: 20
Gender: Male
Posts: 3,501
smmarine's Tacoma Gallery
Outside air isn't hot enough for an engine. If the engine is still cold, it should rev to around 1250 rpm when you start it. It sounds like it may be a fuel problem and it's stalling out
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 04:57 PM   #15
The Texas Ayatollah
TashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shed
 
TashcomerTexas's Avatar
Name: Dereck
Joined: Apr 2014, #127853
Location: Texshus
Gender: Male
Posts: 2,823
TashcomerTexas's Tacoma Gallery
Appreciate your insight man, if it's a fuel problem would it be the fuel filter? But why does it start back up again, no lights no problems and then runs just fine?
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 05:06 PM   #16
Senior Member
smmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shed
 
smmarine's Avatar
Name: Sean
Joined: Apr 2013, #101279
Location: Melbourne FL
Age: 20
Gender: Male
Posts: 3,501
smmarine's Tacoma Gallery
Sounds like it's getting fuel to idle but not enough fuel to put a load on it. Something is wrong, not sure if it's the fuel filter. If you are saying it's just a silent instant dead it may be a spark issue, usually a fuel problem sputters out and misfires a bit. You would definitely notice that. Try maybe letting it idle for a little bit before you shift, see if that helps till you fix it. This is one of those things that are hard to diagnose over the web
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 05:13 PM   #17
Pictographer
triplejjj has a spectacular aura abouttriplejjj has a spectacular aura about
 
triplejjj's Avatar
Name: Jerry
Joined: Apr 2013, #101330
Location: Florida
Gender: Male
Posts: 231
triplejjj's Tacoma Gallery
It wouldn't die instantly from a fuel problem. It's not cause it's hot out either. Only when you try driving it that it quits. That tells me engine immobilizer. If you don't try the key thing then not much I can help you with.
You have to back track and the key is the starting point, it's the first thing you need to start it. May not make sense to you but I've seen it happen with other vehicles. Good Luck
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 05:15 PM   #18
Senior Member
smmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shedsmmarine is one of the sharper tools in the shed
 
smmarine's Avatar
Name: Sean
Joined: Apr 2013, #101279
Location: Melbourne FL
Age: 20
Gender: Male
Posts: 3,501
smmarine's Tacoma Gallery
Try the key first. They do die, I've seen it as well. I make them at my Ace Hardare
  Reply With Quote
Old 05-03-2014, 06:31 PM   #19
The Texas Ayatollah
TashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shedTashcomerTexas is one of the sharper tools in the shed
 
TashcomerTexas's Avatar
Name: Dereck
Joined: Apr 2014, #127853
Location: Texshus
Gender: Male
Posts: 2,823
TashcomerTexas's Tacoma Gallery
Thanks guys. Alright I just ran into a another problem and think it might be the source. I live on a hill so I use my emergency brake constantly and when I push it all the way back in lots of times the brake light will stay on the dash and now the light is starting to dim and has never done that before. Could this be the case? Most times I have to repeatedly push the thing in until the light goes away I guess it gets stuck or something and now when I put it in park the light goes on and is a dim light
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine randomly dies??? ToyHawk 1st Gen. Tacomas 6 04-04-2014 08:46 AM
Engine randomly dies while driving??? ToyHawk Technical Chat 4 04-02-2014 07:21 AM
Truck randomly sluggish at times... RubberTank 2nd Gen. Tacomas 5 08-07-2013 10:15 PM
Engine randomly dies... HELP ?!? BudTRD 2nd Gen. Tacomas 4 02-01-2013 02:47 PM
Help! Truck dies randomly! MiikeyD 1st Gen. Tacomas 5 08-11-2009 01:12 AM


Copyright © 2015 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.