LSC15's 95 Tacoma 4x4

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Technical Chat

Notices

undercarriage noise question

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-10-2009, 10:08 AM   #1
what_ever [OP] what_ever is offline
Junior Member
what_ever is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15919
Location: SF, CA
Gender: Male
Posts: 5
what_ever's Tacoma Gallery
undercarriage noise question

Hi,

Newb (and mechanically challenged) with a 2009 SR5 Crew Cab, 6500 miles.

Last week, the truck started making a popping noise which sounds to be coming from underneath the truck, in the area of the right front wheel, but the noise sometimes seems to travel toward the rear of the vehicle.

Most of my driving is on the freeway, and the noise so far has only occurred on straightaways, at speeds greater than 35 mph. It doesn't happen whilst turning or going over bumps in the road.

It's usually just a single "pop" sound, but sometimes occurs in clusters of three or four.

I've crawled underneath, looking for something loose or obvious, but everything seems to be as it should.

I read some of the posts in this thread: http://www.tacomaworld.com/forum/sus...ing-noise.html but I'm not sure the advice there would apply, since my noise does not occur while turning.

Any ideas?
  Reply With Quote
Old 09-10-2009, 10:08 AM   #2
go shit in your hat
brianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shedbrianr is one of the sharper tools in the shed
Joined: Oct 2008, #10289
Age: 28
Gender: Dude
Posts: 10,090
brianr's Tacoma Gallery
mudflaps bending and coming back into place.
  Reply With Quote
Old 09-10-2009, 10:38 AM   #4
what_ever [OP] what_ever is offline
Junior Member
what_ever is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15919
Location: SF, CA
Gender: Male
Posts: 5
what_ever's Tacoma Gallery
So is this a pretty common problem? And, is there a solution? Better, after-market mudflaps? If so, any recommendations?

Thanks!
  Reply With Quote
Old 09-10-2009, 10:39 AM   #5
what_ever [OP] what_ever is offline
Junior Member
what_ever is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15919
Location: SF, CA
Gender: Male
Posts: 5
what_ever's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by longbow View Post
good call brian, it would be easy to check if thats the issue. Just pop them off for a little drive and see if thats it. Maybe a easy quick fix.
Thanks for the tip! I'll try that tonight when I get off work, and post results.
  Reply With Quote
Old 09-10-2009, 10:46 AM   #6
I see you now..................
longbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shedlongbow is one of the sharper tools in the shed
 
longbow's Avatar
Name: Bill
Joined: Jun 2008, #7586
Location: Indiana
Gender: Male
Posts: 4,098
longbow's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by what_ever View Post
So is this a pretty common problem? And, is there a solution? Better, after-market mudflaps? If so, any recommendations?

Thanks!
Real fix, hum.......can cut them down or remove them. I would do the cut down first that is unless you plan on running bigger rubber (lift) then remove.
I had close to the same issue, but I found the the inner fender well wasn't in correctly and the flap made it move a little.
  Reply With Quote
Old 09-19-2009, 02:20 PM   #7
what_ever [OP] what_ever is offline
Junior Member
what_ever is on a distinguished road
Joined: Apr 2009, #15919
Location: SF, CA
Gender: Male
Posts: 5
what_ever's Tacoma Gallery
not the mudflaps...

So I finally got around to removing the mudflaps. As soon as I hit the freeway - actually, the onramp - pop-pop-pop-pop in rapid succession.

While I was replacing the mudflaps, I noticed that the right front fender was loose; there was a little bit of wiggle if you grasped it and pulled. So I tightened the three bolts I could find, and no more wiggle.

Back into the vehicle and onto the highway, and...no change. pop! pop-pop-pop! three seconds of blissful silence, and pop-pop.

Any other ideas?
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
undercarriage pics NicNac22 1st Gen. Tacomas 7 06-11-2011 10:26 PM
Undercarriage Rust - What to do? BarkSlayer Detailing 2 10-07-2010 07:02 PM
Undercarriage Line X ? ? ? FARNORCAL 2nd Gen. Tacomas 6 11-15-2009 04:24 AM
WaterProofing Undercarriage??? Wing 2nd Gen. Tacomas 0 09-08-2009 02:49 PM
Cleaning the Undercarriage.. supremetaco2 1st Gen. Tacomas 9 09-03-2009 01:41 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.