LSC15's 95 Tacoma 4x4

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Technical Chat

Notices

1999 Tacoma 3.4l Idle issue

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-24-2010, 11:23 AM   #1
8982tacoma [OP] 8982tacoma is offline
Junior Member
8982tacoma is on a distinguished road
Joined: Mar 2010, #33864
Location: Jackson, Ms.
Gender: Male
Posts: 2
8982tacoma's Tacoma Gallery
1999 Tacoma 3.4l Idle issue

I have 1999 Tacoma with 3.4l Auto trans with idle issue. I have replace Plugs, wires(the three of them), cleaned throttle body, changed air filter, replaced Idle Air Control valve(had trash in it), checked for vacuum leaks,etc. and still cannot get it to idle below 2100-2200 rpms. Truck runs great other than it will not idle down. I got it to idle down to 1100 rpms last Saturday after adjust idle screw and checking for loose vacuuum lines,etc. Two days later idle is back up to 2100-2200 rpms.
Anyone got any ideas where to start with this issue. I've never run into anything quite like this before. Thanks in advance for help.
Ronnie
  Reply With Quote
Old 04-06-2010, 02:20 PM   #2
8982tacoma [OP] 8982tacoma is offline
Junior Member
8982tacoma is on a distinguished road
Joined: Mar 2010, #33864
Location: Jackson, Ms.
Gender: Male
Posts: 2
8982tacoma's Tacoma Gallery
Wow, posted this almost two weeks ago and still no response. Any techs out there with ideas on what direction to go on this? Thanks in advance for any help.
Ronnie
  Reply With Quote
Old 02-26-2013, 05:41 PM   #3
Junior Member
mltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of light
Name: Steven
Joined: Nov 2009, #25960
Location: New Orleans, La
Gender: Male
Posts: 25
mltitlntd's Tacoma Gallery
Me too

except that the problem with mine is that the engine idles rough, stumbling and sometimes even stalling. I'm going to check the IACV tomorrow. One person told me to check the EGR valve, but I don't think we have one on the 3.4
  Reply With Quote
Old 02-27-2013, 07:10 PM   #4
Senior Member
Vstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shed
Joined: Dec 2012, #92484
Location: Midwest
Gender: Male
Posts: 211
Vstrom30's Tacoma Gallery
Have you checked the throttle opener mechanism? It is the small round dash-pot looking part on the throttle body with a vacuum line leading to it. It may have a broken diaphragm, which could cause the rod to extend and bump up the idle. See if it is extended and pushing the throttle open. Then try disconnecting the rubber vacuum hose and then connecting it to a vacuum gun to see if you can get it to retract. Basically, if you were to pinch off or plug this vacuum line to the throttle opener, the idle should raise up to anywhere between 900 and 2000 rpm which could be right on par with your complaint. I don't think this is sold separately from the throttle body, so if it is broken, you will need to visit a junk yard or buy a new throttle body.
  Reply With Quote
Old 02-27-2013, 07:14 PM   #5
Senior Member
Vstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shed
Joined: Dec 2012, #92484
Location: Midwest
Gender: Male
Posts: 211
Vstrom30's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by mltitlntd View Post
except that the problem with mine is that the engine idles rough, stumbling and sometimes even stalling. I'm going to check the IACV tomorrow. One person told me to check the EGR valve, but I don't think we have one on the 3.4
You do have an EGR, and it can cause this issue if it is sticking open.

I didn't realize this thread was so old.
  Reply With Quote
Old 02-28-2013, 10:08 AM   #6
Junior Member
mltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of lightmltitlntd is a glorious beacon of light
Name: Steven
Joined: Nov 2009, #25960
Location: New Orleans, La
Gender: Male
Posts: 25
mltitlntd's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by Vstrom30 View Post
You do have an EGR, and it can cause this issue if it is sticking open.

I didn't realize this thread was so old.
Guess I resurrected it :-) gotta find that EGR valve. So many places for a vacuum leak....
  Reply With Quote
Old 02-28-2013, 07:42 PM   #7
Senior Member
Vstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shedVstrom30 is one of the sharper tools in the shed
Joined: Dec 2012, #92484
Location: Midwest
Gender: Male
Posts: 211
Vstrom30's Tacoma Gallery
Vacuum is required to open the valve. If your EGR is the culprit, it will most likely be sticking open. A vacuum leak for this mechanism would likely cause it to not work at all, and you should be getting a code for EGR insufficient flow because the EGR temp sensor will not see an increase. Also, if it is constantly stuck open, you can get an excessive flow code. If it just sticks open for short periods and causes the truck to sputter, it may not be long enough for the ecm to set a code.
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 3.4L Warm Start issue and code P0171 707eric Technical Chat 1 10-20-2011 11:30 AM
1999 tacoma 3.4l v6 with auto transmission 55,000 orig kilometers! $1600 obo yummytaco Buy / Sell / Trade 1 04-28-2010 11:56 AM
First Tacoma... 1999 Extended 2wd 2.4L stick SR5... couple of questions.... splice35mm 1st Gen. Tacomas 6 03-03-2010 09:33 PM
***SOLD*** 1999 3.4L V6 Tacoma PreRunner XTra Cab very clean! humanoid Buy / Sell / Trade 21 11-12-2008 06:15 AM
need cat back for a 2.4L 1999 4x4 Tahdi 1st Gen. Tacomas 7 11-09-2007 11:02 AM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.