Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Discussion > Toyota Trucks & SUVs

Notices

Has anyone else had this problem?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-29-2011, 07:39 AM   #1
Junior Member
ARFireFighter22 is on a distinguished road
Firefighter:
Joined: Jan 2011, #50131
Location: Arkansas
Gender: Male
Posts: 6
ARFireFighter22's Tacoma Gallery
Has anyone else had this problem?

It happened again this morning. I have a 2010, 4x4 tacoma with a 3" lift. EVERYTIME I wash it AND it's cold outside, the next morning it will not shift. Let me take that back, it will shift but the truck will not move. It's almost like the axle or gears are frozen. When it does finally come "undone" (usually after many revs of the engine & warming up) it makes an awful "pop" This can't be good. I live in Arkansas & I think it got down to about 40 last night maybe. I have no idea why this happens. Anyone have any suggestions? Thank you....
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 07:43 AM   #2
Vivid Illumination
memario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shed
 
memario1214's Avatar
Name: Colton
Joined: Oct 2009, #23628
Location: MT recently relocated to Willmar, MN
Age: 24
Gender: Male
Posts: 12,892
memario1214's Tacoma Gallery
Eh... I have no idea. Where I live, we get MUCH colder than that and I have never had a shifting issue up to this point. Does it happen every time it gets cold?
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 07:44 AM   #3
Carolina Alliance Southwest Region Ambassador
jandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shedjandrews is one of the sharper tools in the shed
 
jandrews's Avatar
Joined: Jun 2009, #18122
Gender: Guy
Posts: 12,264
jandrews's Tacoma Gallery
Had this happen one time. Think it was my p-brake freezing.
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 07:45 AM   #4
Senior Member
brow has much to be proud ofbrow has much to be proud ofbrow has much to be proud ofbrow has much to be proud ofbrow has much to be proud ofbrow has much to be proud ofbrow has much to be proud ofbrow has much to be proud of
 
brow's Avatar
Name: Andy
Joined: Apr 2010, #34580
Location: Minnesota
Gender: Male
Posts: 343
brow's Tacoma Gallery
yeah, something else is going on there, not really sure what. I have been starting my truck in -15 deg. this winter with no issues, the clutch moves a little slower, but it doesn't have any actual problems with shifting the gears.
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 07:51 AM   #5
Junior Member
ARFireFighter22 is on a distinguished road
Firefighter:
Joined: Jan 2011, #50131
Location: Arkansas
Gender: Male
Posts: 6
ARFireFighter22's Tacoma Gallery
It only happens after I wash it and it's cold outside. So that's why I thought something maybe freezing. This morning it took almost 20 minutes for it to move. I spun my back tires several times with no luck. This is probably the 3rd time this has happened in only a year & a half.
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 07:54 AM   #6
Vivid Illumination
memario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shedmemario1214 is one of the sharper tools in the shed
 
memario1214's Avatar
Name: Colton
Joined: Oct 2009, #23628
Location: MT recently relocated to Willmar, MN
Age: 24
Gender: Male
Posts: 12,892
memario1214's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ARFireFighter22 View Post
It only happens after I wash it and it's cold outside. So that's why I thought something maybe freezing. This morning it took almost 20 minutes for it to move. I spun my back tires several times with no luck. This is probably the 3rd time this has happened in only a year & a half.
Oh!!!! My best guess is that it is probably your rear brakes freezing. I have heard of a couple people this has happened to. Though I am probably of no help as I don't have any personal experience with this issue though.

Who washes their truck in the middle of winter anyway!? lol
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 07:57 AM   #7
BIG DADDY
brutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shedbrutalguyracing is one of the sharper tools in the shed
 
brutalguyracing's Avatar
Joined: Jun 2009, #19000
Location: F.U> GUYZ
Age: 84
Gender: Male
Posts: 31,052
brutalguyracing's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ARFireFighter22 View Post
It only happens after I wash it and it's cold outside. So that's why I thought something maybe freezing. This morning it took almost 20 minutes for it to move. I spun my back tires several times with no luck. This is probably the 3rd time this has happened in only a year & a half.
stop washing her when its cold out.....lol
she no likey that
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 08:06 AM   #8
Senior Member
toyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shedtoyotatacomaTRD is one of the sharper tools in the shed
 
toyotatacomaTRD's Avatar
Name: Rob
Joined: Sep 2010, #43379
Location: Pacific Northwest
Gender: Male
Posts: 1,175
toyotatacomaTRD's Tacoma Gallery
It is the brakes... It happens to mine almost every time I wash my truck in the winter.

2 weeks ago, I washed my truck and left it for 3 days, when I went to back up, I had to actually give it gas for it to even move.
  Reply With Quote
Old 01-29-2011, 08:33 AM   #9
Junior Member
ARFireFighter22 is on a distinguished road
Firefighter:
Joined: Jan 2011, #50131
Location: Arkansas
Gender: Male
Posts: 6
ARFireFighter22's Tacoma Gallery
OK thanks everyone... the brakes are the likely culprit! That sounds like what it may be. It was 62 here yesterday! Took the one & only nice day to get all the salt & grim off of her! I appreciate the help.....
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
transmission problem.......fluid adding problem tacomaman06 1st Gen. Tacomas 16 02-05-2012 11:56 AM
Possible A/C problem? cab4you26 1st Gen. Tacomas 0 07-31-2011 07:41 PM
Electrical problem, ECM or DLC problem akp357 Technical Chat 0 02-04-2010 03:14 PM
Hey guys, new member with an oil tank problem and motor problem hnrajah 1st Gen. Tacomas 5 12-17-2009 02:55 PM
2001 4cyl AT shift problem problem springfield59 4 Cylinder 5 09-29-2009 02:11 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.