1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

07 Auto Trans Not Shifting Smoothly 4th>5th

Discussion in 'Technical Chat' started by jds0912, Jan 23, 2013.

  1. Jan 23, 2013 at 6:10 AM
    #1
    jds0912

    jds0912 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49488
    Messages:
    463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Baltimore, MD
    Vehicle:
    2007 Tacoma TRD Off Road
    Some shit I got on craigslist
    Hello there. I have had my 07 TRD OR for a few years now and noticed a problem shifting about 9 months ago and it is getting worse. I find that when shifting from 4th to 5th (auto trans) the truck seems to hang out in 4th gear until around 2500+ RPM before reluctantly dropping into 5th. I found that if I knock the shifter to the left and then back into D it will immediately change gears. Problem happens mostly on slight inclines, like merging onto the highway, and getting into highway speeds. Seems to lessen after driving for a period of time.

    This problem is probably contributing to my bad gas mileage (275 mi/tank) and is potentially effected by some codes I've thrown for a little while as well. My check engine light came on not too long ago and when I ran the codes I got 1-2 bus 02 sensor problems. Since then I have cleaned the MAF and throttle body, changed the plugs and the battery, but still get the check engine light.

    Do you think that the 02 sensors are bad and are contributing to my shifting problems (trying to warm up the engine by staying in OD)? Or are the two problems unrelated. Either way, I'd love to figure this out soon. Thanks for reading through this.

    /disclaimer: I have not been as proactive about this as I should have been, and the problem is likely getting worse due to my negligence.
     
  2. Jan 23, 2013 at 6:19 AM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    How many miles on the truck?
     
  3. Jan 23, 2013 at 6:24 AM
    #3
    Spoonman

    Spoonman Granite Guru

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Member:
    #63328
    Messages:
    7,819
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Calgary
    Vehicle:
    2006 Campster Mobile
    My truck is MAGIC
    Lifted? Big tires? I've driven two tacomas with stock gears and 35s that don't like shifting into 5th unless on a flat road.
     
  4. Jan 23, 2013 at 6:35 AM
    #4
    Alby9999

    Alby9999 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Member:
    #40406
    Messages:
    168
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alby
    NNJ
    Vehicle:
    07 AC TRD OR Impulse Red
    TRD Cat back exhaust 3" FR lift-AAL CAI-Ram air D rings Tail gate theft mod 4x4 illumination switch mod Redline hood struts Fogs on any time mod diff breather relocation mod 886 reverse light mod Wet Okole Avid weld on sliders LR UCAs Locker mod 115 in cab outlet 400w anytime
    I have the exact same problem. I did a tranny flush at 60,000 but still have the issue.I can go over 3,000 rpm let off and still will not shift until I bounce back to 4th and then into overdrive. Shifts immediately. I thought I was the only one.
     
  5. Jan 23, 2013 at 11:07 AM
    #5
    jds0912

    jds0912 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49488
    Messages:
    463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Baltimore, MD
    Vehicle:
    2007 Tacoma TRD Off Road
    Some shit I got on craigslist
    I have like 72K or something. Not many, definitely <80K

    Im have 5100's and 255/75 BFG muds. I'm pretty sure I had the problem though before I threw the bigger tires on, just not as bad. Seems to be getting worse as time goes on.

    Yeah dude. Exactly the same as me.
     
  6. Jan 23, 2013 at 11:16 AM
    #6
    jds0912

    jds0912 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49488
    Messages:
    463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Baltimore, MD
    Vehicle:
    2007 Tacoma TRD Off Road
    Some shit I got on craigslist
    Doing a tranny flush was going to be my next step, guess it doesnt help though, eh? Do you flash any codes? Check engine?
     
  7. Jan 24, 2013 at 5:21 AM
    #7
    jds0912

    jds0912 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49488
    Messages:
    463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Baltimore, MD
    Vehicle:
    2007 Tacoma TRD Off Road
    Some shit I got on craigslist
    Bumping with tits
    [​IMG]
     
  8. Jan 24, 2013 at 5:26 AM
    #8
    Alby9999

    Alby9999 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Member:
    #40406
    Messages:
    168
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alby
    NNJ
    Vehicle:
    07 AC TRD OR Impulse Red
    TRD Cat back exhaust 3" FR lift-AAL CAI-Ram air D rings Tail gate theft mod 4x4 illumination switch mod Redline hood struts Fogs on any time mod diff breather relocation mod 886 reverse light mod Wet Okole Avid weld on sliders LR UCAs Locker mod 115 in cab outlet 400w anytime
    I have the ultra gauge and until last night(go figure) no codes. Last night I got a pending code P0705 which is Transmission range sensor. I cleared it and nothing since. I think this means a break in communications from the shifter to the TCU. But that is the first and only time I got that. It was also a pending code and did not turn on the CEL. It's about 5 degrees out so that may have something to do with the code. Like the OP, the longer you drive the less it happens.
    Weird.
     
  9. Jan 24, 2013 at 5:33 AM
    #9
    Alby9999

    Alby9999 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Member:
    #40406
    Messages:
    168
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alby
    NNJ
    Vehicle:
    07 AC TRD OR Impulse Red
    TRD Cat back exhaust 3" FR lift-AAL CAI-Ram air D rings Tail gate theft mod 4x4 illumination switch mod Redline hood struts Fogs on any time mod diff breather relocation mod 886 reverse light mod Wet Okole Avid weld on sliders LR UCAs Locker mod 115 in cab outlet 400w anytime
    Nice bumps
     
  10. Jan 24, 2013 at 5:48 AM
    #10
    hillbillynwv

    hillbillynwv Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7555
    Messages:
    1,065
    Gender:
    Male
    Fairmont, WV
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4 TRD V6 SR5
    Rear Leaf Spring TSB, Front Bilstein 5100's set to 1.75, Goodyear Wrangler DuraTrac 265/75/R16 tires, Black WeatherTech Floor Liners, aFe Pro Dry S air filter, lighted 4x4 switch......
    I came here for the tits.
     
  11. Jan 24, 2013 at 8:05 AM
    #11
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    I'll help, but please provide a bit more details in your post. Engine model, transmission model, stock wheel and tires? stock gears? any performance mods? What are the CURRENT codes in the PCM?
     
  12. Jan 24, 2013 at 9:16 AM
    #12
    jds0912

    jds0912 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49488
    Messages:
    463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Baltimore, MD
    Vehicle:
    2007 Tacoma TRD Off Road
    Some shit I got on craigslist
    It's a TRD, so it comes with the 4.0l engine, not sure about the trans (auto) in an earlier post I specified that I have bilstein 5100's and 255/75 tires; stock gears. Only perf mods are the magnaflow muffler. I'll run the codes again but I'm pretty sure was flashing P0130, P0133. I'll run them again this weekend. I dont have a guage, so I have to go to vato-zone.
     
  13. Jan 24, 2013 at 2:44 PM
    #13
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    OK. I will check back to see the codes for sure when you get back from Vato
     
  14. Jan 24, 2013 at 3:17 PM
    #14
    gearcruncher

    gearcruncher Well-Known Member

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Member:
    #90305
    Messages:
    2,251
    Gender:
    Male
    First Name:
    Canadain bumber technician
    Great white North 51.0333° N, 93.8333° W
    Vehicle:
    2010.TRD.SportDCLB4x4Limited leather package
    TRD Sport Rally -5 speed automatic Limited ,Factory heated leather seats ,chrome package,Super white with front windows tinted to 35 % Dick Cepek DC-2 wheels Summer tires - Good year silent armor P265/65R17 Winter tires - Good year P265/65R17 Ultra Ice studded Illuminated 4x4 switch TRD 3rd brake light cover ($20) TRD seat belt shoulder protectors (5). ($50) TRD ...B pillar emblems ($20) TRD rear slider sticker with devil horns ( $6) TRD summer floor matts ($60) TRD steering wheel emblem ($20) TRD floor pedals .($95) TRD shorty antenna ($14) TRD front Windshield emblems ($17) TRD head pillows .($60) TRD head rest protectors TRD door scuff protection $20 TRD floor matt emblems ($40) TRD tow plug emblem . ($40) TRD cigarette lighter with LED.($35) TRD tissue dispenser ($12) TRD front bezel emblems ($9) TRD door emblems ($6) TRD lanyards($9) TRD lisence plates with TRD bolts($50) TRD fender emblems TRD center caps Part Number:PT904-35070-CC ($80) TRD cd
    Sounds to me like the issue is a valve hanging up in the valve body . The problem is temperature sensitive and diminishes as the transmission gets warmer .
    I would suspect a hung spool valve inside the valve body casting that eventually frees up as the alluminum warms up and expands allowing the spool valve stroke .
    http://www.gearsmagazine.com/view.ashx?article=88d3ea95-41d0-4675-96ac-5d863f9133d1
    When was your last transmission service ?
     
  15. Jan 24, 2013 at 3:54 PM
    #15
    bellassaiw10

    bellassaiw10 Formally afroman5015

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Member:
    #39032
    Messages:
    4,838
    Gender:
    Male
    Currituck NC
    Vehicle:
    00 4WD Prerunner
    Did you change your tail lights recently ? I had one led bulb and mine did kind of the same thing
     
  16. Jan 25, 2013 at 5:18 AM
    #16
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    Your taillights caused your transmission to no shift properly?:confused:
     
  17. Jan 25, 2013 at 5:33 AM
    #17
    Alby9999

    Alby9999 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Member:
    #40406
    Messages:
    168
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alby
    NNJ
    Vehicle:
    07 AC TRD OR Impulse Red
    TRD Cat back exhaust 3" FR lift-AAL CAI-Ram air D rings Tail gate theft mod 4x4 illumination switch mod Redline hood struts Fogs on any time mod diff breather relocation mod 886 reverse light mod Wet Okole Avid weld on sliders LR UCAs Locker mod 115 in cab outlet 400w anytime
    Not to hi jack the thread OP but I have the same year and model as the OP and the same problem. Had the tranny flushed about 2,000 miles ago and still have the issue. 61,000 on the truck now.
    TRD Cat back exhaust
    3" FR lift-AAL
    CAI-Ram air
    285/75/R16 BFG KM2s
    Just one code but it was a pending that has not resurfaced P0705.
     
  18. Jan 25, 2013 at 6:21 AM
    #18
    bellassaiw10

    bellassaiw10 Formally afroman5015

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Member:
    #39032
    Messages:
    4,838
    Gender:
    Male
    Currituck NC
    Vehicle:
    00 4WD Prerunner
    Yeah not sure why or it may have just been electronically not letting the transmission shift, it would go bout 800 rpms higher before shifting into 5th then usual
     
  19. Jan 25, 2013 at 8:17 PM
    #19
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    OK, sounds like you just have a strange truck. I can't see anything in the wiring system, fuses , or power/ground distribution that a bad tail light would have any effect on a transmission shifting....sounds like a gremlin you had there.
     
  20. Jan 28, 2013 at 1:37 PM
    #20
    bellassaiw10

    bellassaiw10 Formally afroman5015

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Member:
    #39032
    Messages:
    4,838
    Gender:
    Male
    Currituck NC
    Vehicle:
    00 4WD Prerunner
    Pulled it all out it ended up being the stock wiring with leds in it so just replaced the sockets with led rated ones
     
To Top