1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

08 4cyl, 4WD, Sounds like a exhaust leak?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by wawireguy, Oct 7, 2008.

  1. Oct 7, 2008 at 10:42 AM
    #1
    wawireguy

    wawireguy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Member:
    #6686
    Messages:
    189
    Does anyone else who has a 4cyl, 4wd think their truck has a exhaust leak? Under acceleration it often sounds like it has one.

    Before I go in and have the Toyota mechs "try" to drive my truck I'd like to hear if anyone else has this issue. Try since the last one killed it while trying to drive the manual transmission. Can't be good for the tranny.. Might just be how the vehicle sounds...
     
  2. Oct 7, 2008 at 1:03 PM
    #2
    ricepow

    ricepow Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Member:
    #7331
    Messages:
    65
    Vegas
    Vehicle:
    08 4x4 TRD Sport
    Could be. My old 06 Titan had one at about 30K. I was also surprised. Seemed very premature.
     
  3. Oct 7, 2008 at 1:13 PM
    #3
    tacoskim

    tacoskim Tuned By Gadget

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5252
    Messages:
    2,396
    Gender:
    Male
    Los Angeles, CA
    Vehicle:
    09 TRD 4x4 Pyrite Mica
    Stock
    it might be the regular engine tick. try running some higher octane and if the tick is still really noticeable then it could be a leak
     
  4. Oct 7, 2008 at 1:48 PM
    #4
    wawireguy

    wawireguy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Member:
    #6686
    Messages:
    189
    It's not a tick. It sounds like a exhaust leak under acceleration. Was just wondering if anyone else heard the same kinda noise.
     
  5. Oct 7, 2008 at 4:15 PM
    #5
    spp

    spp Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Member:
    #442
    Messages:
    975
    Gender:
    Male
    I know what you mean. My 07 sounds like that. Was going to change the muffler but got used to it eventually. Really let's you know you didn't spring for the V-6.:D
     
  6. Oct 7, 2008 at 4:25 PM
    #6
    wawireguy

    wawireguy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Member:
    #6686
    Messages:
    189
    So the same noise? It really sounds like a leak. If you've got the same thing I won't run it in then. No reason to.
     
  7. Oct 7, 2008 at 4:36 PM
    #7
    spp

    spp Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Member:
    #442
    Messages:
    975
    Gender:
    Male
    Just a wimpy hissing sound when you hit go.;)
     
  8. Oct 7, 2008 at 4:52 PM
    #8
    Who Dat Popcorn

    Who Dat Popcorn Dafuq

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4992
    Messages:
    1,472
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ricky
    Richmond, VA
    Vehicle:
    Sold :/
    SOLD
    Does it sound like a rattle? When you accelerate does it gets worse around the 2000-2500 RPM range? If so, I had the same problem. I went to the dealership, and tested out three other tacos...All of them did the same thing.
     
  9. Oct 7, 2008 at 5:26 PM
    #9
    1-3-2-4

    1-3-2-4 Squirrel Mincer

    Joined:
    Apr 13, 2008
    Member:
    #5944
    Messages:
    170
    Gender:
    Male
    Ithaca, NY
    Vehicle:
    06 Titan King Cab
    A.R.E. tonneau cover
    Mine has the same sound. It changed a bit when I removed the intake resonator in the fender, but I'm attributing most of it to the quiet stock exhaust. Maybe a better muffler will eliminate it.
     
  10. Oct 7, 2008 at 7:54 PM
    #10
    mclapperton

    mclapperton Active Member

    Joined:
    Jun 1, 2008
    Member:
    #7028
    Messages:
    43
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Rocklin, CA
    Vehicle:
    2008 prerunner sr5
    5100s
    My '08 2.7l has the exhaust leak like sound also. I just chock it up to normal. My '98 did it also.
     
  11. Oct 7, 2008 at 9:09 PM
    #11
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    8,278
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    My 06 DC 4WD sounds that way. It has 22k & I have had it since new but the leak hasn't been there since new if you follow me.

    Mine is really really noticeable at cold start and hasn't warmed up. More so now that we have had a couple of 30 degree a.m.'s. In the summer, it would go away, but now its cold, it doesn't seem to be going away. It sounds like pipe rumble as in a harley kinda sorta. Not a tick. Haven't taken it in yet, too much going on. Supposedly there is an Exhaust tsb but not sure if this it or not?
     
  12. Aug 3, 2009 at 7:18 PM
    #12
    Isthatahemi

    Isthatahemi Well-Known Member

    Joined:
    Apr 29, 2009
    Member:
    #16582
    Messages:
    1,160
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    TRD OFF ROAD
    BFG AT's, Weathertechs, Hoppy's brake controller.
    Mine has the same sound. It's loud enough that when I'm next to something, it really sounds like a beater! I will be looking into it on my own, as the dealer says it's normal.
     
  13. Dec 21, 2009 at 1:01 PM
    #13
    Lyter011

    Lyter011 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Member:
    #27932
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Florence, KY
    Vehicle:
    2010 4WD Access Cab SR5
    I hate to use my first post to revive an old thread, but has anyone succeeded in identifying this problem?

    I just bought a 2010 4WD Access Cab 2.7L and love everything about it except the hissing sound I hear coming from the exhaust (sounds like it's coming from the tail pipe behind me and not the engine in front of me) during acceleration. I took it to the dealer and after driving with the mechanic for 20 minutes he said he had no idea and that it just sounded like air turbulence through the exhaust pipes and that it was probably normal. He also put it up on a lift and checked for leaks or loose hoses and found nothing.

    After reading through tons of threads on here it seems others have the same type of issue and agree it may be normal. I've read suggestions to fix other annoying sounds (pretty sure this isn't the infamous "tick") but not really any for the "leaking sound." Being a 2010 I don't think the tsb for manifolds applies.

    Thanks for the help.
     
  14. Mar 22, 2010 at 6:00 PM
    #14
    Giants

    Giants Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Member:
    #30773
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    john
    new jersey
    Vehicle:
    2010 Tacoma Doublecab Longbed
    i have same noise/problem and it is driving me crazy. When weather warms up will try and find it...if that is possible.
     
  15. Jul 29, 2010 at 9:45 AM
    #15
    Lyter011

    Lyter011 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Member:
    #27932
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Florence, KY
    Vehicle:
    2010 4WD Access Cab SR5
    Has anyone ever found a solution to this noise?
     
  16. Jul 29, 2010 at 11:12 AM
    #16
    CEaton

    CEaton Member

    Joined:
    Jun 18, 2009
    Member:
    #18606
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Frederick, MD.
    Vehicle:
    07 Tacoma 4x4 Access Cab 2.7 SR5
    2007 access cab 4x4 4cyl here, been doing it since the day I bought it.
     
To Top