1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

08 Dodge Avenger trouble

Discussion in 'General Automotive' started by BRUIN8124, Nov 2, 2012.

  1. Nov 2, 2012 at 4:16 AM
    #1
    BRUIN8124

    BRUIN8124 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71811
    Messages:
    445
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    VACATIONLAND
    Vehicle:
    03 4runner Sport Edition 4WD
    Hey,

    This seemed to stump the guys on an Avenger forum so I thought I would run this by you guys as well...

    My wife and I have an 08 Avenger[​IMG] SXT with the 2.4. Auto transmission.

    She told me the other day that the car did something strange and tried to describe it to me. I will do my best to describe it to you all.

    She said that when on the way to work, she was making a turn at a low speed, the steering wheel seemed to "lock up" and the red oil light came on. She said it was very quick then the oil light went off and the steering and everything seemed normal. Her drive home from work was fine as well.

    I am unsure if the steering "locked" or if it just became difficult due to the power steering having a problem. Of course, I am concerned about this because it could be a safety issue if the steering is actually locking while the car is in motion.

    I am no mechanic but i checked the oil and all other fluids, they are at the right levels and clean. No visible leaks either. I tried driving the vehicle and could not duplicate the problem.

    Any guesses? I plan to take it to get looked at but I like to go in to the shop with some kind of clue as to what the problem may be.

    The engine stalling or coming close to it was a thought I had.

    As for the codes and alternator, I do not have a reader or meter. Battery is in good shape and clean as far as I can tell. It is not corroded or anything like that. The belt tension is fine and the belt itself is in good condition. And the idle is smooth as silk. I m not sure off hand where the RPM's are when idling, I will have to check but it idles like new.

    I will do some more research. It has not happened since that one time. Maybe it was a fluke, who knows... Either way, it has me a bit uneasy about the safety. And the oil light is never good news. I told her if it happened again, she is not driving it until it gets checked out. However, she insists because she does not like my truck[​IMG]. WTF!

    F'n Dodge.. Anyways, thanks again for the help! I will keep you posted...


    Thanks for all of your help!

    Mark
     
  2. Nov 2, 2012 at 4:20 AM
    #2
    Kelson

    Kelson My Truck is Cuter than Yours

    Joined:
    May 13, 2008
    Member:
    #6597
    Messages:
    4,630
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelson
    Honolulu, Hawaii
    Vehicle:
    08 5-Lug Reg. Cab SR5
    SR5 Exterior/Interior (Color matched Front Bumper, Chrome Grille Surround and Chrome Rear Bumper/Silver Scoshe Dash Kit, A/C Bezel, A/C Vent Surround) LED license plate and white interior lights, Wet Okole Seat Covers, iPad in-Dash, JL CL-RLC, JL 13TW5 sub, JL 500/1 Slash V1 amp, JL XR 6.5 Components, Rockford Fosgate 6X9s in Boxes Front XRunner Coils, DJM Control Arms and Rear 4X4 Leafs, Custom 2" Angled Streetacos.com Blocks Front XR Bilstien Struts and Rear XR Bilstien Shocks, CravenSpeen Antennae, RX-8 Rims w/ Fronts:235/40-R18 Sumitomo HTR Rears:245/40-R18 Goodyear Eagle GT, 35% Tint front windows, OEM Sliding Privacy Glass w/ 5% Ceramic Tint, Flowmaster Super 44 dumped before the axle, URD Short Throw Shifter, Door Sill Protectors, Door Edge Guards, OEM Sport Pedals,The Retrofit Source Morimoto Mini D2S Stage III 35W 5K HID Headlights, OEM Fog Lights w/ piss yellow bulbs, OEM Cruise Control, Porsche 944 Bucket Seats, BeefedTaco Skid Plate, Whale
    sell it. or burn it. it's only gonna get worse.

    sounds like more of an electrical/ECU thing than any sort of mechanical issue.
     
  3. Nov 2, 2012 at 4:33 AM
    #3
    ohsixtaco

    ohsixtaco Active Member

    Joined:
    Oct 23, 2012
    Member:
    #89658
    Messages:
    34
    Gender:
    Male
    First Name:
    Aaron
    Rock Hill, SC
    Vehicle:
    13' Nautical Blue Metallic DCLB TRD sport 4x4
    none....yet
    I had my old rx 8 do that to me! the battery wire was loose did it three times before I noticed it. not saying this is your problem but that was mine.
     
To Top