1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

08 tacomas having start problems

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by deadbolt, Nov 12, 2008.

  1. Nov 12, 2008 at 8:30 PM
    #1
    deadbolt

    deadbolt [OP] do w3rk!

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5289
    Messages:
    2,978
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    08 Dbl Cab 6spd 4x4 TRD Off Road
    Black Headlights, HIDs, Tinted Fogs, Powdercoated Black Wheels, 5100s @ 2.5", Diff drop, AFE Exhaust, AFE Stage 2 Intake, Black Emblems/Grille, LED Tail lights, 265/75/16s Good Year Duratracs
    I was just wondering if there are any other 2008 tacomas out there that have had start up issues. Excessive cranking, car dying Immediately after start up or needing to turn the key twice before it firing up. I ask this because i was denied the TSB for "Intermittent no start up condition" due to it being only for the 05-07 tacomas. I hope I am not alone.
     
  2. Nov 12, 2008 at 8:33 PM
    #2
    Khaos

    Khaos Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,506
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    Got a link for the TSB? I have noticed my truck on occasion will act like its gonna start but right before it cranks it dies. Its done it three times this month. Pretty annoying.
     
  3. Nov 12, 2008 at 8:38 PM
    #3
    deadbolt

    deadbolt [OP] do w3rk!

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5289
    Messages:
    2,978
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    08 Dbl Cab 6spd 4x4 TRD Off Road
    Black Headlights, HIDs, Tinted Fogs, Powdercoated Black Wheels, 5100s @ 2.5", Diff drop, AFE Exhaust, AFE Stage 2 Intake, Black Emblems/Grille, LED Tail lights, 265/75/16s Good Year Duratracs
  4. Nov 12, 2008 at 9:23 PM
    #4
    deadbolt

    deadbolt [OP] do w3rk!

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5289
    Messages:
    2,978
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    08 Dbl Cab 6spd 4x4 TRD Off Road
    Black Headlights, HIDs, Tinted Fogs, Powdercoated Black Wheels, 5100s @ 2.5", Diff drop, AFE Exhaust, AFE Stage 2 Intake, Black Emblems/Grille, LED Tail lights, 265/75/16s Good Year Duratracs
    any 08s experiencing this?
     
  5. Nov 12, 2008 at 9:35 PM
    #5
    derekabraham

    derekabraham Living vicariously through everybody

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Member:
    #7822
    Messages:
    29,135
    Gender:
    Male
    First Name:
    TW'S Hippy Liberal
    Portland, OR
    Vehicle:
    2002 4x4 4Runner
    Stick on hood scoop from Autozone.
    Once for me.
     
  6. Nov 13, 2008 at 6:09 AM
    #6
    ImpulseRed008

    ImpulseRed008 Gone But Not Forgotten

    Joined:
    Sep 9, 2008
    Member:
    #9104
    Messages:
    39,597
    Gender:
    Female
    First Name:
    Susan
    SC
    Vehicle:
    08 PreRunner SR5 V6 w/tow pkg
    OEM SS tube steps, Access LE tonneau cover, pop n'lock, AVS in-channel vent visors, stubby antenna, Wet Okole seat covers, bed mat, rear diff breather mod, 4 extra d rings in bed, K&N air filter.
    Haven't had that problem (knock on wood).
     
  7. Nov 13, 2008 at 9:22 AM
    #7
    deadbolt

    deadbolt [OP] do w3rk!

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5289
    Messages:
    2,978
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    08 Dbl Cab 6spd 4x4 TRD Off Road
    Black Headlights, HIDs, Tinted Fogs, Powdercoated Black Wheels, 5100s @ 2.5", Diff drop, AFE Exhaust, AFE Stage 2 Intake, Black Emblems/Grille, LED Tail lights, 265/75/16s Good Year Duratracs
    Luckyy ;)
     
  8. Nov 13, 2008 at 9:27 AM
    #8
    Motorshooter

    Motorshooter Motorshooter

    Joined:
    Oct 16, 2008
    Member:
    #10009
    Messages:
    373
    Gender:
    Male
    VA-Northern VA
    Vehicle:
    07 double cab PreRunner SR5 India Ink Pearl
    Front and rear susp TSB-upgrade Bed lid/Tail gate lock Defiant light bar Hella 500’s (2) fresh coat of wax
    Twice in the 18 months I'v owned the blue mule:eek:
     
  9. Nov 13, 2008 at 9:44 AM
    #9
    blake2035

    blake2035 Member

    Joined:
    Sep 17, 2008
    Member:
    #9288
    Messages:
    12
    Richmond, VA
    Vehicle:
    SR5 TRD Off Road Package
    I have a brand new 08 and mine has not had this issue at all and I pray that it does not. Not too sure what could be causing it since yours is a new truck.....
     
  10. Nov 13, 2008 at 9:49 AM
    #10
    deadbolt

    deadbolt [OP] do w3rk!

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5289
    Messages:
    2,978
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    08 Dbl Cab 6spd 4x4 TRD Off Road
    Black Headlights, HIDs, Tinted Fogs, Powdercoated Black Wheels, 5100s @ 2.5", Diff drop, AFE Exhaust, AFE Stage 2 Intake, Black Emblems/Grille, LED Tail lights, 265/75/16s Good Year Duratracs
    Yeah, Im still confused too. Could it be the grade of gas? i read it on some other forum
     
  11. Nov 13, 2008 at 11:12 AM
    #11
    RCBS

    RCBS "Cause I'm mighty proud of that ragged old flag."

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Member:
    #5845
    Messages:
    2,501
    Gender:
    Male
    Appalachia
    Vehicle:
    06 Main Runner OR
    my theory has to do with temperature/atmosphere changes. the two times mine has done it, i remember specificly that the air temp/moisture content had changed drastically from the last time the truck was running. this may be complete BS, but it's all i can come up with. i'm thinking the MAF needs to readjust itself or something to the new air/fuel mixture to match the different air temp/density. maybe i'm turning the key to fast for the computer to adjust fuel/air before it starts to crank. i could just be nuts though...:crazy:
     
  12. Nov 13, 2008 at 11:22 AM
    #12
    LDrider

    LDrider Active Member

    Joined:
    Dec 19, 2007
    Member:
    #3913
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    Maine
    Vehicle:
    Ford F150
    Mine had a <hard start> condition twice, most recently about a week ago. Cranked for awhile but didn't light. Shut off key, and it restarted fine (shrugs).
     
  13. Nov 13, 2008 at 12:44 PM
    #13
    paintdiddy

    paintdiddy Machine gun shits

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Member:
    #9924
    Messages:
    10,327
    Gender:
    Male
    First Name:
    shithead
    nj and not from "the jersey shore"
    Vehicle:
    silver bullet
    it hasnt happened to my 08 but has happened to all my other yotas
     
  14. Nov 13, 2008 at 1:18 PM
    #14
    oldtacomaguy

    oldtacomaguy four forty four

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Member:
    #444
    Messages:
    9,777
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    SE Conn.
    Vehicle:
    08 SR-5 4WD Impulse Red Pearl
    Alpine deck and amp, Polk speakers front and rear, Kenwood subwoofer, windows tinted to 20%, Sockmonkey decals, TSB, Eibach springs and Bilstein 5100's
    Neither have I, must be the color:cool:
     
  15. Nov 13, 2008 at 6:49 PM
    #15
    deadbolt

    deadbolt [OP] do w3rk!

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5289
    Messages:
    2,978
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    08 Dbl Cab 6spd 4x4 TRD Off Road
    Black Headlights, HIDs, Tinted Fogs, Powdercoated Black Wheels, 5100s @ 2.5", Diff drop, AFE Exhaust, AFE Stage 2 Intake, Black Emblems/Grille, LED Tail lights, 265/75/16s Good Year Duratracs
    Thanks for your guys' inputs. Glad to hear im not alone. But for you guys that dont have the problem, more power to you. :D
     
  16. Nov 14, 2008 at 5:52 AM
    #16
    Kyouto42

    Kyouto42 Iron Beard

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8614
    Messages:
    9,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Ahwatukee, AZ
    Vehicle:
    BSP '10 4x4 TRD Off-Road DC
    See build thread in signature
    mine does it all the time, always has. I suspected it was just a crappy battery and eventually swapp'n to a redtop would fix it... but maybe there is more to it. (08 bought a few months ago new, figured it was sitting around and has killed the batt a bit)
     
  17. Nov 14, 2008 at 6:29 AM
    #17
    muliefever

    muliefever Muliefever

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Member:
    #10090
    Messages:
    259
    Gender:
    Male
    Tillamook, Oregon
    Vehicle:
    96' Taco. 2.7. 4x4
    leveled. LCE Header. More to come
    I have.. I was leaving work and I just got done bragging about my sweet new taco... I get in my truck to leave and it cranked forever! I was like what!
     
  18. Nov 14, 2008 at 7:33 AM
    #18
    nocarsallowed

    nocarsallowed Well-Known Member

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Member:
    #9416
    Messages:
    128
    Vehicle:
    09 TRD Off Road 4X4 - Access Cab
    NO MODS YET! 20" Enkeis with NT420 performance tires coming soon...inspired by genxer36.
    What I don't get about these TSB's is that they have been consistent since 2005. Why haven't toyota fixed these things in the later models?
    For example the rear leaf spring problem started since 05' models and continued for four years into the 08 models. WTF?
    Are we going to have the same thing for 09's?
     
  19. Nov 14, 2008 at 7:38 AM
    #19
    SocalMan22

    SocalMan22 Founder Socaltacomas.com Staff Member

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1146
    Messages:
    8,133
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve-0
    So*Cal
    Vehicle:
    06 PreRunner Dbl Cab
    What Mods!
    09's are already getting the tsb's sad but i agree with you.
     
  20. Nov 14, 2008 at 8:06 AM
    #20
    papabear050

    papabear050 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 30, 2008
    Member:
    #9594
    Messages:
    333
    Vehicle:
    11 dc 4x4 TRD OR Auto
    Its one of those things where if people don't complain and it functions decent, then leave it. 90% of people just don't know so Toyo saves alot of $$ that way.

    Don't agree with it but that's the way I see it.
     
To Top