1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

1984 tacoma 22r surging

Discussion in '4 Cylinder' started by johnnyjack1, Jul 5, 2011.

  1. Jul 5, 2011 at 5:45 PM
    #1
    johnnyjack1

    johnnyjack1 [OP] New Member

    Joined:
    May 19, 2011
    Member:
    #56898
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    First Name:
    jack
    los angeles
    Vehicle:
    99 4x4 xcab tacoma
    Hi everybody, I am new here, on vacation using an android device ( viewsonic 10 inch ) and cant use search on it. Don't know why. So if this posted, sorry I cant search. The truck surges at any speed and every grear. So, if I am in second, holding speed at 15mph, the truck speed will drop and speed back up about every second or second and a half. There is also a loss of power at any speed, ( not good in a 4 banger ) I am looking for a vacuum leak now but I don't really think that is the cause. I am thinking it is a carb problem. Any help by you guys would help. Thanks
     
  2. Jul 6, 2011 at 7:21 AM
    #2
    petyanca

    petyanca Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2009
    Member:
    #17682
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    bay area
    Vehicle:
    09 AC 4cyl 4x4 5spd
    I doubt there is a carburetor, rather fuel injector, and I would use a bottle of injector cleaner in your next tank and see if it solves it.
     
  3. Jul 6, 2011 at 8:11 AM
    #3
    johnnyjack1

    johnnyjack1 [OP] New Member

    Joined:
    May 19, 2011
    Member:
    #56898
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    First Name:
    jack
    los angeles
    Vehicle:
    99 4x4 xcab tacoma
    Hi Petyanca, it does have a carb. And I put carb cleaner in the tant and used carb cleaner on the carb. I cant find any vacuum leaks.
     
  4. Jul 6, 2011 at 8:17 AM
    #4
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    efi came in toyotas in 85 iirc, as mentions check for vac leaks, then check to see if anything is restrictin air fuel or spark
     
  5. Jul 6, 2011 at 8:26 AM
    #5
    KBToyota

    KBToyota Well-Known Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Member:
    #53765
    Messages:
    393
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kurt
    Spotsy, Virginia
    Vehicle:
    96 Tacoma V6 4X4
    OME 883, 5100 all around, Wheelers 3 leaf progressive aal
    Check the egr mske sure it holds vacum.
    Probabaly doesnt have a TPS does it? That is a common problem on the 22RE
     
  6. Jul 6, 2011 at 4:57 PM
    #6
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,903
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    205k+ miles, 265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    Also check for leaks in the intake system (intake manifold/intake tube/etc)
     
  7. Jul 7, 2011 at 7:59 AM
    #7
    Collins

    Collins Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Member:
    #24013
    Messages:
    218
    Gender:
    Male
    North Carolina
    Vehicle:
    09' Tacoma, 2.7L, 4x4
    Could be the rubber diaphragm in the carb.
    They dry rot and will not keep proper pressure...so the engine
    will run rough.

    Buy a carb rebuild kit and the rubber diaphragm is included...

    pretty easy to replace.

    Good luck.
     
  8. Jul 7, 2011 at 9:21 AM
    #8
    petyanca

    petyanca Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2009
    Member:
    #17682
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    bay area
    Vehicle:
    09 AC 4cyl 4x4 5spd
    oops sorry I thought you were talking about truck in your profile.
    Yeah i think a rebuild kit should help, and may be clean all the passages with carb cleaner.
     
  9. Jul 12, 2011 at 5:36 PM
    #9
    johnnyjack1

    johnnyjack1 [OP] New Member

    Joined:
    May 19, 2011
    Member:
    #56898
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    First Name:
    jack
    los angeles
    Vehicle:
    99 4x4 xcab tacoma
    Thanks guys, I am in the Oregon hills and don't have internet. I found a leak under the carb, so i made a gasket and it runs somewhat better. The serge now is fast just like if you were tapping the gas petal, but only under a slow load. I think I will rebuild the carb next. Thanks again.
     
To Top