1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

1997 Tacoma 4x4 Problems

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by ctm907, Feb 24, 2012.

  1. Feb 24, 2012 at 7:45 PM
    #1
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    My 1997 Toyota Tacoma will not engage in 4x4. when i press the button the 4x4 light does not go on but it does make the clicking sound. I can here the actuator make a noise too. i took one of the vacuum hoses off of the actuator and there is no suction coming to or from the actuator. Do I need a new actuator? Please help
     
  2. Feb 25, 2012 at 10:05 AM
    #2
    Supra TT

    Supra TT Solid Axle FTMFW!!

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Member:
    #48645
    Messages:
    5,977
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Lafayette, Indiana
    Vehicle:
    2000 SAS D60 F/R
    SAS.. Need I say more.
    Can you hear the transfer case sound like it shifted? I don't think it's an actuator problem...
     
  3. Feb 25, 2012 at 1:39 PM
    #3
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    No I cant hear the transfer case make any noise. Only actuator when the button is pushed.
     
  4. Feb 25, 2012 at 1:48 PM
    #4
    IDtrucks

    IDtrucks Just out for a rip are ya bud?

    Joined:
    Jun 2, 2010
    Member:
    #38254
    Messages:
    20,541
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Boise ID
    Vehicle:
    96' X-Cab 4x4 TRD Off Road Clusterfuck
    JVC Deck, 10" sub mountd in rear seat cubby, 2 LED off road lights mounted in grille, amber raptor style grille lights, LED rock lights, square led bed light, custom made fuse block tray, 12 blade Blue Sea fuse block, 100a marine circuit breaker, black plasti dipped full grille, tinted tail lights + third, Uniden 520 with 4' firestik, Bilstein 5100s with 620lb Eibach coils, Diff drop, Chevy 63 leaf swap, TG creeper joints, 14" triangulated biletein 5125s, 8" extended steel braided brake line, TG Rock Sliders, CBI Moab 1.0 front bumper, custom fabbed bed rack, full TRD E-Locker axle swap and matching re-gear with custom stand alone wiring circuit, 29 spline pinion flange from an 06 wishbone runner, tubbed for 35x12.5" general grabbers on Ultra type 181 wheels, crush sleeve eliminator, Mini ARB compressor, front ARB locker, garage fab aluminum front skid plate, custom built high clearence rear bumper, removable mothafuckin doors
    im going to say that it is going to be pretty hard to diagnose your problem on a complicated system like the 4wd train over the internet unless you provide a whole lot of specific details and trouble shoot scenarios
     
  5. Feb 25, 2012 at 1:57 PM
    #5
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    well how much more detail? the 4x4 does not work what so ever. No 4 lo or hi. the actuator seems to work becuase it makes a noise. I never opened up the differential.
     
  6. Feb 26, 2012 at 8:22 AM
    #6
    goomba

    goomba It is a Fluid Situation

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Member:
    #42666
    Messages:
    1,216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    San Antonio Fl
    Vehicle:
    96 White Ex. Cab Tacoma TRD 4X4
    3" lift Up front(Donahoe Racing ext. travel coil overs, Camburg UCA's), 1.5-2" lift in the back(aal and some billy 10" stroke short bodies), Bushwhacker Cut-Out fender flairs, 16"x10" Procomp Street locks, and 305/70 Procomp X-Terrains.
    There is a actuator on your front diff to the passenger side of the diff's nose. You have to be looking from the back of the truck to the front. Make sure everything is connected. When my 4x4 did not work there was a vacuum hose was disconnected.
     
  7. Feb 26, 2012 at 1:31 PM
    #7
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    I just checked and all hoses are connected.
     
  8. Feb 26, 2012 at 2:12 PM
    #8
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    I have the sr5 which has the push button 4x4 knob with auto locking hubs
     
  9. Feb 26, 2012 at 2:44 PM
    #9
    ffirg

    ffirg Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Member:
    #57975
    Messages:
    4,566
    Gender:
    Male
    First Name:
    mike
    Anchorage, Alaska
    Vehicle:
    2002 Tacoma SR5 TRD 4X4
    $$$
    I have nothing to add to this conversation, but I just wanted to say hi from Anchorage. Always nice to see a fellow Alaskan on the forum :)

    Good luck with your issue.
     
  10. Feb 26, 2012 at 3:07 PM
    #10
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    Yes
    [​IMG]
     
  11. Feb 26, 2012 at 3:12 PM
    #11
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    I also removed the vacuum hose to the actuator and engaged the 4x4 and it makes the same exact sound when i engage the 4x4 with the hose on the actuator. I dont know if this helps or not.
     
  12. Feb 26, 2012 at 3:17 PM
    #12
    Robertgeejr1

    Robertgeejr1 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Member:
    #69167
    Messages:
    774
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robert
    Aorora, Ill, yeah!
    Vehicle:
    1996 Toyota Tacoma SR5 4x4
    I have done all the hi-pro mods for a life time, since I got this truck at a great price, I will be happy with showroom new.
    Well I wish I could help you with this, but I even double checked my VIN, (I had a stroke and have memory problems) but my 96 is sr5 and it had electronic 4wd, but it is manual, from what i had read, i did not think they added the push button several years later. 4wd systems are nothing to mess around with unless you really know what you are doing. Toyota's are very reliable, even with half/ass care, I would check with a shop.
     
  13. Feb 26, 2012 at 3:19 PM
    #13
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    Yeah I think its only on the sr5. All of my friends who dont have the sr5 dont have the push button autolocking hubs and sun roof. i have power mirrors, locks, and windows as well.
     
  14. Feb 26, 2012 at 4:43 PM
    #14
    goomba

    goomba It is a Fluid Situation

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Member:
    #42666
    Messages:
    1,216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    San Antonio Fl
    Vehicle:
    96 White Ex. Cab Tacoma TRD 4X4
    3" lift Up front(Donahoe Racing ext. travel coil overs, Camburg UCA's), 1.5-2" lift in the back(aal and some billy 10" stroke short bodies), Bushwhacker Cut-Out fender flairs, 16"x10" Procomp Street locks, and 305/70 Procomp X-Terrains.
    I have a 96 mt with a push button nob. Hey your 4x4 light can burn out. Have you tested ur 4x4 in any other way?
     
  15. Feb 26, 2012 at 5:09 PM
    #15
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    Yeah on ice in a parking lot. only the rear tires spin. i need to get a running start if i go up a hill with snow/ice. I have been driving all winter in 2wd since it hasn't worked for me. I just put sand bags in the back but i would really like to do some off roading during the summer and i need 4x4 for that
     
  16. Feb 26, 2012 at 5:13 PM
    #16
    goomba

    goomba It is a Fluid Situation

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Member:
    #42666
    Messages:
    1,216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    San Antonio Fl
    Vehicle:
    96 White Ex. Cab Tacoma TRD 4X4
    3" lift Up front(Donahoe Racing ext. travel coil overs, Camburg UCA's), 1.5-2" lift in the back(aal and some billy 10" stroke short bodies), Bushwhacker Cut-Out fender flairs, 16"x10" Procomp Street locks, and 305/70 Procomp X-Terrains.
    Ya i hear ya. If I am guessing that you have gone in reverse trying toengage it. Have you checked the fuses? The 4x4 system is both electric and vacuum activated.
     
  17. Feb 26, 2012 at 5:29 PM
    #17
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    Yeah I both checked the fuses and tried putting 4x4 while in reverse and no luck still
     
  18. Feb 26, 2012 at 5:31 PM
    #18
    goomba

    goomba It is a Fluid Situation

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Member:
    #42666
    Messages:
    1,216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    San Antonio Fl
    Vehicle:
    96 White Ex. Cab Tacoma TRD 4X4
    3" lift Up front(Donahoe Racing ext. travel coil overs, Camburg UCA's), 1.5-2" lift in the back(aal and some billy 10" stroke short bodies), Bushwhacker Cut-Out fender flairs, 16"x10" Procomp Street locks, and 305/70 Procomp X-Terrains.
    ok I am looking in my haynes manual trying to find something.
     
  19. Feb 26, 2012 at 5:48 PM
    #19
    ctm907

    ctm907 [OP] Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Member:
    #73545
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Connor
    Kodiak Alaska
    Lifted 2 in, After Market Exhaust, 2 Kenwood 12's, 31 in tires
    Okay thanks. keep me updated
     
  20. Feb 26, 2012 at 6:22 PM
    #20
    goomba

    goomba It is a Fluid Situation

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Member:
    #42666
    Messages:
    1,216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    San Antonio Fl
    Vehicle:
    96 White Ex. Cab Tacoma TRD 4X4
    3" lift Up front(Donahoe Racing ext. travel coil overs, Camburg UCA's), 1.5-2" lift in the back(aal and some billy 10" stroke short bodies), Bushwhacker Cut-Out fender flairs, 16"x10" Procomp Street locks, and 305/70 Procomp X-Terrains.
    First it has u making sure all vacuum lines are connected, then It has you checking the resistance of the front actuator and the ADD solenoids(37-44ohms).
    Replace if needed. Sorry not much help, but i can take pictures of take video of the section if needed.
     
To Top