1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

1st Gen Computer Problem

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by MikePutnam, Aug 26, 2009.

  1. Aug 26, 2009 at 1:04 PM
    #1
    MikePutnam

    MikePutnam [OP] New Member

    Joined:
    Aug 26, 2009
    Member:
    #21813
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Vehicle:
    02 Prerunner SR5 2.7 2x4
    I have a 2002 Tacome Prerunner with 167k mikes on the original 2.7 liter engine. Cylinder #2 is not firing. A master mechanic told me he thinks its the computer. Anyone ever come across this problem? Anyone know where I can buy a computer?
     
  2. Aug 26, 2009 at 1:14 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,839
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Welcome to TW. First, don't listen to him. There are several things that could go wrong well BEFORE the computer.

    We are going to need some more information first.

    What have you or the master mechaninc done to the motor for trouble shooting?

    Have you replace the plugs?

    Have you swapped out the coil pack with another one?

    Have you done a compression test?

    Have you change any plug wires?

    Is there a CEL (Check Engine Light)?
     
  3. Aug 26, 2009 at 1:21 PM
    #3
    97Blk_one

    97Blk_one Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5970
    Messages:
    731
    Gender:
    Male
    Memfrica
    Vehicle:
    not so low
    A whole lot,But not satify
    yeah,what Ben said .
     
  4. Aug 26, 2009 at 3:25 PM
    #4
    MikePutnam

    MikePutnam [OP] New Member

    Joined:
    Aug 26, 2009
    Member:
    #21813
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Vehicle:
    02 Prerunner SR5 2.7 2x4
    The mechanic replaced spark plug, swapped coil, did the compression test, changed wires. CEL light comes on intemittently, but doesn't give a code to what the problem is. The mechanic figured try replacing the computer and see what happens.
     
  5. Aug 26, 2009 at 3:29 PM
    #5
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,839
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    I have yet to see a computer go bad. When he swapped the coil, did he just test it then swap it back? Or did he leave them swapped?
     
  6. Aug 26, 2009 at 3:37 PM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,839
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    What are the code(s)? If number 2 is missing, you should have a P0302. There could be others.
     
  7. Sep 1, 2009 at 6:26 PM
    #7
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,839
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Update???
     
To Top