1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2007 Taco with basic radio

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by flavalk, Oct 1, 2010.

  1. Oct 1, 2010 at 8:47 AM
    #1
    flavalk

    flavalk [OP] 2-Broke 2-Care

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Member:
    #729
    Messages:
    148
    Orlando, Florida via Huntsville, Alabama
    Vehicle:
    '07 PreRunner SR5 Double Cab 2WD - Short Bed - Automatic- Silver Mica
    Not much. Toyota bed mat, Toyota step bars, tinted windows, Toyota seat covers, Toyota all-weather mats, quart of Wild Turkey in the glove box, KelTec PT3AT in the center console, backseat full of old speeding tickets
    I have the basic radio with single disc player in my truck and like several members here, I get an occasional BOOM from my speakers. When it happens, the sound level decreases but will eventuly return to normal. I usually just turn it off and back on again and it's fine. It might do it 3x today and then it won't happen again for a week...very unpredictable. But when it does occur, it scares the CRAP out of me :eek: :mad:

    Does anyone know it the newer Tacos use the same radio or did Toyoto go with another supplier. I understand that mine is made by Delphi? If so, I would like to get mine replaced with a newer one

    Any help would be appreciated.
     
  2. Oct 1, 2010 at 12:12 PM
    #2
    TACOMA TRD

    TACOMA TRD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34897
    Messages:
    2,207
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    PA
    Vehicle:
    2011 MGM SPORT DC 4x4
    Alpine HU, Apline 6.5 3 way Speakers, Access Cover.
    wow...never heard of the stock radio doing that. I can tell you that they are crap though, as well as the speakers. I just did the alpine install on mine, and put 4 nice eclipse speakers in. Sounds much better.

    Might be a good excuse for you to upgrade.
     
  3. Oct 1, 2010 at 12:17 PM
    #3
    Pugga

    Pugga Pasti-Dip Free 1983 - 2015... It was a good run

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Member:
    #39131
    Messages:
    30,848
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Massachusetts
    Vehicle:
    '13 Ford F-150 SCREW
    F-150 Mod
    When you did the speaker swap, did you replace the cables as well or are the existing cables sufficient?
     
  4. Oct 1, 2010 at 12:27 PM
    #4
    TACOMA TRD

    TACOMA TRD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34897
    Messages:
    2,207
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    PA
    Vehicle:
    2011 MGM SPORT DC 4x4
    Alpine HU, Apline 6.5 3 way Speakers, Access Cover.
    existing are sufficient. Go through crutchfield, they give all the necessary stuff to do the install. Such as the speaker adapters, and the factory radio wire adapters. Free too.
     
  5. Oct 1, 2010 at 12:27 PM
    #5
    TACOMA TRD

    TACOMA TRD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34897
    Messages:
    2,207
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    PA
    Vehicle:
    2011 MGM SPORT DC 4x4
    Alpine HU, Apline 6.5 3 way Speakers, Access Cover.
    PS...some great DIY on the radio installs on this site, its how I did mine.
     
  6. Oct 1, 2010 at 12:38 PM
    #6
    Pugga

    Pugga Pasti-Dip Free 1983 - 2015... It was a good run

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Member:
    #39131
    Messages:
    30,848
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Massachusetts
    Vehicle:
    '13 Ford F-150 SCREW
    F-150 Mod
    OP, I've got a 2007 stock also, no issues in 3 years. I have the SR5, non-JBL so I'm assuming we have the same head unit. You may have a skinned wire somewhere and when it touches the metal body, makes the loud noise.

    Thanks for the advice TACOMA TRD. I would use Crutchfield if I did anything, I've had great luck with them in the past. I don't want anything crazy, but after 3 years the speakers aren't as crisp as I'd like them to be.
     
  7. Oct 1, 2010 at 12:42 PM
    #7
    flavalk

    flavalk [OP] 2-Broke 2-Care

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Member:
    #729
    Messages:
    148
    Orlando, Florida via Huntsville, Alabama
    Vehicle:
    '07 PreRunner SR5 Double Cab 2WD - Short Bed - Automatic- Silver Mica
    Not much. Toyota bed mat, Toyota step bars, tinted windows, Toyota seat covers, Toyota all-weather mats, quart of Wild Turkey in the glove box, KelTec PT3AT in the center console, backseat full of old speeding tickets
    I've read several posts here where the owners radio totally dies or just the display craps out. I've only read one other post where the guy said his radio goes "BOOM" just like mine. If the radios in the '09 or '10 trucks were different, I'd just pick one up on Ebay.

    How well does the Alpine fit? Any pics? I wouldnt mine going after market if the unit looks like it "fits"
     
  8. Oct 1, 2010 at 12:44 PM
    #8
    flavalk

    flavalk [OP] 2-Broke 2-Care

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Member:
    #729
    Messages:
    148
    Orlando, Florida via Huntsville, Alabama
    Vehicle:
    '07 PreRunner SR5 Double Cab 2WD - Short Bed - Automatic- Silver Mica
    Not much. Toyota bed mat, Toyota step bars, tinted windows, Toyota seat covers, Toyota all-weather mats, quart of Wild Turkey in the glove box, KelTec PT3AT in the center console, backseat full of old speeding tickets
    Yup, sounds as though we have the same unit. Mine worked fine until one month after the warranty ran out :mad:
     
  9. Oct 1, 2010 at 12:46 PM
    #9
    JanBoothius

    JanBoothius Well-Known Member

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Member:
    #40965
    Messages:
    475
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jan (Pronounced Yon)
    Salt Lake City, UT/Upstate New York
    Vehicle:
    '10 TRD Off Road Access Cab, 6 speed
    OME lift, 886 coils, Dakars w/AAL ARB front bumper Leer 180CC cap etc etc
    That sounds like some sort of a voltage/amp spike to me.
    I'm no expert though, not by a long shot.
     
To Top