1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2009 Tacoma won't stay going!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by newfie8, Aug 17, 2010.

  1. Aug 17, 2010 at 7:17 AM
    #1
    newfie8

    newfie8 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Member:
    #14512
    Messages:
    246
    Gender:
    Male
    newfoundland
    Vehicle:
    09 tacoma
    Tinted windows all around. Fog lights. Intermittent wiper switch. Skid plate. Extra D rings. Grillcraft. Color matched grill. Hella 500ff HID behind grillcraft. Rcbs204 Lighting. 5100's up front. 265/75/16 Duratracs.Firestone riderites. Bora Wheel spacers. Tinted tails. De badged. Blacked out rims.
    Just went outside to start the truck and got 4 feet and she cut off! Tried to start her 30 times since and she stays going for about 2 seconds and off she go's. Going to wait another hour and she what happens before i call Toyota.

    This Really sucks seems i was scheduled for billsteins and Duratracs tomorrow morning at the garage:mad:
     
  2. Aug 17, 2010 at 7:21 AM
    #2
    -TRDMAN-

    -TRDMAN- ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

    Joined:
    Dec 18, 2006
    Member:
    #514
    Messages:
    2,201
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Clarion Pa
    Vehicle:
    F-150
    My dad taught me when this stuff happens "out-of-the-blue" to check the most important thing for an engine to run.... air, gas, and spark, and which of the three is failling.....

    Sorry to hear about your truck!
     
  3. Aug 17, 2010 at 7:22 AM
    #3
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,898
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours

    You should go through the fuse boxes quick. It could be that simple.
     
  4. Aug 17, 2010 at 7:23 AM
    #4
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk

    Yep fuel air spark and compression. A little easier to check on a dirtbike tho, Anyway OP did you add any engine mods, oiled air filter, ebay programmers?
     
  5. Aug 17, 2010 at 7:23 AM
    #5
    Pugga

    Pugga Pasti-Dip Free 1983 - 2015... It was a good run

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Member:
    #39131
    Messages:
    30,855
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Massachusetts
    Vehicle:
    '13 Ford F-150 SCREW
    F-150 Mod
    Yeah, start with the simple stuff and go from there. Could be a clogged fuel filter or bad gas. Good luck with your truck!
     
  6. Aug 17, 2010 at 7:23 AM
    #6
    viperstd

    viperstd Tacoma convert

    Joined:
    May 21, 2009
    Member:
    #17487
    Messages:
    378
    Gender:
    Male
    Maryland
    Vehicle:
    09 4x4 TRD SR5 DC LB
    AllPro Front and Rear trail armor & full skid plates, Demello Hybrid Rock Crushers, Old Man Emu suspension, Warn 8000# winch, PIAA SMR fogs, perforated + heated leather seats, in-dash DVD/NAV/Sound, RE subs
    I haven't had this happen on my 09. However, I have a 99 S-10 that does this when the antitheft device decides to be a pain. I can start it and run it for a few seconds then it shuts itself off. Letting it alone for a few hours or pulling the battery cable for 15 minutes clears it up. It always happens if I try to bump start the dime!
     
  7. Aug 17, 2010 at 7:24 AM
    #7
    907taco

    907taco Alaskan Assassin

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34091
    Messages:
    1,358
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bobby
    Alaska
    Vehicle:
    2010 BlackSandPearl 4x4
    ultimate lift kit ( toytec ) ome dakar leaf pack , w/ extended length billies, LR uca's, Pro comp 7089s, KM2's 285 70 17, neoprene seat covers, weather techs, CBI sliders w/kickout, URD ss, cab mount chop, VHT night shade tint>tails,3rd B-light. Debadged. Grillecraft grille, rear diff breather mod. CBI Moab front bumper, warn M8000 winch, HID kragens 7", Hella's micro fogs. retrofit headlights HIDS, LED solutions maps/license! 886 back up light mod,
    maybe you got some bad gas, a bottle of heet would fix that..........
     
  8. Aug 17, 2010 at 7:36 AM
    #8
    Masada

    Masada Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22555
    Messages:
    3,093
    Gender:
    Male
    First Name:
    Taylor
    Laveen, AZ
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 TRD Off Road
    All Pro Steel Plate Front Bumper| All Pro Light Bar| All Pro IFS Skid Plate| All Pro E-locker guard| PIAA 510 Fog Lights| Hella 700FF| Fox 2.5 Coilover| Bilstein 5100 on the rear| BHLM| Grill Craft MX Series insert| Added two D-rings to bed|AVID Off Road sliders| AFE Dry Flow S| Gibson Cat Back| Custom Bedbar with hilift mount| Camburg 1" Uni-Ball UCA's| Hi-Lift 48" Extreme
    What Key are you using? My truck came with a gray key and two black one. The gray is for unlocking and Vallet parking and the other has the chip in it to drive it around. Other than that, follow what others are saying and check full and especially electrical connections.
     
  9. Aug 17, 2010 at 7:36 AM
    #9
    Pugga

    Pugga Pasti-Dip Free 1983 - 2015... It was a good run

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Member:
    #39131
    Messages:
    30,855
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Massachusetts
    Vehicle:
    '13 Ford F-150 SCREW
    F-150 Mod
    When it is running, does it run rough or does it seem to idle fine? If everything seems fine, and nothing on your dash is lit up when it is running, it could be something to do with the electrical or alarm like the other guy said. If it runs rough and seems to stall out, it'll lead you to either fuel or air. I'd start with your intake, it's a lot easier to check then your fuel system.
     
  10. Aug 17, 2010 at 8:14 AM
    #10
    newfie8

    newfie8 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Member:
    #14512
    Messages:
    246
    Gender:
    Male
    newfoundland
    Vehicle:
    09 tacoma
    Tinted windows all around. Fog lights. Intermittent wiper switch. Skid plate. Extra D rings. Grillcraft. Color matched grill. Hella 500ff HID behind grillcraft. Rcbs204 Lighting. 5100's up front. 265/75/16 Duratracs.Firestone riderites. Bora Wheel spacers. Tinted tails. De badged. Blacked out rims.
    Just went out and tried again and everything seems to be fine now. Before all this happened i was working in the backyard with the windows down and music up loud in the truck for about an hour and that's when it happened after that. The battery was fine but could of i had the key to far ahead were the fuel system was engaged i don't know i hope it don't happen again because i don't want to start not trusting my truck!
     
  11. Aug 17, 2010 at 8:20 AM
    #11
    Cogge89

    Cogge89 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Member:
    #23390
    Messages:
    426
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Saint John, NB
    Vehicle:
    09 Tacoma TRD Sport
    Pioneer AVH-P4100DVD, Kicker ZX400.1 Amp, Kicker CVT 10" Sub. Light Racing UCAs, Front OME Shocks with 885x Coils, Rear OME Shocks with Dakar Leaf Pack, Engine Cover Paint Job, 265/70/17 Duratracs.
    My 09 did this same thing last fall. In a fit of rage I called the dealership and freaked out. But within like 30mins it was working fine, and havnt had any trouble with it. Must have been bad gas?
     
  12. Aug 17, 2010 at 9:18 AM
    #12
    myname150

    myname150 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 5, 2010
    Member:
    #39827
    Messages:
    1,351
    Gender:
    Male
    Yeah maybe you had it in the ON position and not the ACC position...i could swear the manual says never to leave it in the ON position for extended periods of time with out the engine running.
     
  13. Aug 17, 2010 at 7:39 PM
    #13
    newfie8

    newfie8 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Member:
    #14512
    Messages:
    246
    Gender:
    Male
    newfoundland
    Vehicle:
    09 tacoma
    Tinted windows all around. Fog lights. Intermittent wiper switch. Skid plate. Extra D rings. Grillcraft. Color matched grill. Hella 500ff HID behind grillcraft. Rcbs204 Lighting. 5100's up front. 265/75/16 Duratracs.Firestone riderites. Bora Wheel spacers. Tinted tails. De badged. Blacked out rims.
    Whatever it was it still feels confronting knowing that all you guys got my back so thanks to all that replied to me on this!
     
  14. Aug 17, 2010 at 7:45 PM
    #14
    megillet

    megillet Resident Badass

    Joined:
    May 20, 2010
    Member:
    #37521
    Messages:
    321
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Atlanta, GA
    Vehicle:
    2010 4x4 TRD Sport DCSB MGM 6sp
    I can start and drive my truck with my gray valet key. I wonder if it has the chip in it...
     
  15. Aug 17, 2010 at 8:06 PM
    #15
    T0LLPHR33

    T0LLPHR33 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Member:
    #2817
    Messages:
    1,596
    Gender:
    Male
    S1N C1TY...(from Hilo, HI)...
    Vehicle:
    BSP TRD Off-Road
    APR X-1 | TRD CAI w/Clear Cover | TRD Short Shifter w/ TRD "RED" Shift Knob | SGII w/Blendmount| Snugtop SL w/KeyLess Entry | 5% Tint | Pop-n-Lock | Bosch Icon WB | S2K Antenna | HRM | LS 8K Projectors w/BSP HLM & 8K Fogs w/FLM | Debadged |Tinted Tails | Black Weathertechs | MX RGM & RBM | Optima Red Top 35 | Gatorback Belt |
    even the spares go the chip in them...:cool:

    that's why any extra keys you buy they need to get programmed to the ECU by toyota...
     
  16. Aug 17, 2010 at 8:55 PM
    #16
    hawkeye12

    hawkeye12 Go Pack Go!

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Member:
    #39991
    Messages:
    415
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryce
    Raleigh, NC
    Vehicle:
    10 Black DC SB Tacoma TRD Sport
    Smittybilt nerf bars
    The valet key from what I understand does everything a normal key will do, but will not lock/unlock the passenger side console.
     
  17. Aug 17, 2010 at 9:04 PM
    #17
    tbturner47

    tbturner47 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35484
    Messages:
    1,130
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    Lenoir, NC
    Vehicle:
    '07 Indigo Ink Off Road
    Supercharger
    My console doesn't even have a lock. I have been using my Valet key since day 1 just so I wouldn't lose one of my two originals if I misplaced it:eek:
     
  18. Aug 17, 2010 at 9:05 PM
    #18
    hawkeye12

    hawkeye12 Go Pack Go!

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Member:
    #39991
    Messages:
    415
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryce
    Raleigh, NC
    Vehicle:
    10 Black DC SB Tacoma TRD Sport
    Smittybilt nerf bars
    Interesting. Wanna just take my console lock and we can forget about that $50? :D
     
  19. Aug 17, 2010 at 9:06 PM
    #19
    tbturner47

    tbturner47 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35484
    Messages:
    1,130
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    Lenoir, NC
    Vehicle:
    '07 Indigo Ink Off Road
    Supercharger

    Haha, sorry I don't really need the lock:)
     
  20. Aug 17, 2010 at 9:08 PM
    #20
    hawkeye12

    hawkeye12 Go Pack Go!

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Member:
    #39991
    Messages:
    415
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryce
    Raleigh, NC
    Vehicle:
    10 Black DC SB Tacoma TRD Sport
    Smittybilt nerf bars
    Haha. Dont worry, I wouldnt sell it anyways. :D

    Those pesky po-pos cant go through a locked console without a warrant!

    :cool:
     
To Top