1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2010 Supercharger "odd" sound?

Discussion in 'Performance and Tuning' started by usmctopgun, Apr 8, 2010.

  1. Apr 8, 2010 at 5:23 PM
    #1
    usmctopgun

    usmctopgun [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Member:
    #30810
    Messages:
    84
    Gender:
    Male
    GA
    Vehicle:
    2010 TRD Sport 4x4 S/C
    TRD Supercharger, TRD CAI, Borla Cat-back, 3" Toytec Ultimate, LR UCAs, 18" ATX Artillery, 285/65/18, Bakflip HD w/ LED lighting, Katzskins 2 Tone Leather, JBL w/ Bluetooth and XM, WeatherTechs, 55w HIDs, 35w Fogs, Redline Tuning Hood Struts, Viair 480c /3 gallon tank OBA setup, Avid Sliders and Light bar
    Anyone had any problems with S/C on their 2010? Mine is making an obnoxious squeaking/squealing sound? Before anyone chimes in and says this is normal, IT IS NOT. Sound wasn't there until after about a month after install. Dealer has had it for several days, but it has them somewhat baffled. It appears to be coming from the big pulley on the lower portion of the engine that drives the S/C. Only starts sounding funny after running for a minute or so, but then it is continuous until shutdown. Ideas?
     
  2. Apr 8, 2010 at 5:34 PM
    #2
    jandrews

    jandrews Carolina Alliance Southwest Region Ambassador

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18122
    Messages:
    12,256
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '09 FourDubDee TRD OR
    A-TRUCK, Fat Kid in the Bed, Custom Pinstriping, Ported and Polished Muffler Bearing, Hi-Performance Bed Mat
    Have they attempted to replace the pulley?
     
  3. Apr 8, 2010 at 5:40 PM
    #3
    TacoSupreem

    TacoSupreem Dirty Trucker

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Member:
    #27935
    Messages:
    2,443
    Gender:
    Male
    First Name:
    Hayden
    Kentucky
    Vehicle:
    2013 MGM DCSB 4x4 Sport
    sounds like a bad pulley to me?
     
  4. Apr 8, 2010 at 5:54 PM
    #4
    rossk35

    rossk35 Do Work Son!

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Member:
    #15197
    Messages:
    913
    Gender:
    Male
    hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Sport Supercharged
    TRD S/C/TRD Intake/TRD Boost Gauge/DT Headers/OEM TL/ZKW retro/Pioneer DVD w/Ipod/Magnaflow/20% Tint/BHLM/JL 10" sub, JL VR components, JL 450/4 amp/Helwig Sway bar/Viper 791/ 18" limited 4runner rims
    The lower pulley they put on has no bearings in it. It has a groove that lines up with the existing crank pulley. If its in fact coming from that they either installed it wrong or its not tight enough. There is a small idler pulley right next to the crank that has a bearing which also could be a problem. Mine on occasion when I start it up makes noise, but goes away after a few seconds.
     
  5. Apr 9, 2010 at 5:00 AM
    #5
    usmctopgun

    usmctopgun [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Member:
    #30810
    Messages:
    84
    Gender:
    Male
    GA
    Vehicle:
    2010 TRD Sport 4x4 S/C
    TRD Supercharger, TRD CAI, Borla Cat-back, 3" Toytec Ultimate, LR UCAs, 18" ATX Artillery, 285/65/18, Bakflip HD w/ LED lighting, Katzskins 2 Tone Leather, JBL w/ Bluetooth and XM, WeatherTechs, 55w HIDs, 35w Fogs, Redline Tuning Hood Struts, Viair 480c /3 gallon tank OBA setup, Avid Sliders and Light bar
    They took off all pulleys, hand spun them, nothing. Sound occurs at idle, worsens w/ acceleration.
     
  6. Apr 9, 2010 at 5:07 AM
    #6
    My68ur8trd

    My68ur8trd Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Member:
    #2961
    Messages:
    1,532
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Williamsburg, VA
    Vehicle:
    2007 TRD OR Dcab 4x4
    URD Catback | TRD CAI | TRD S/C | APR X-1 | DTLT | APR 2.85" Pulley |Fabtech 6" | Icon C/O | Alcan Leafs | 33 Grabber AT2 | 17" XD Addicts
    the bearing wont make any noise unless it is loaded, hand spinning them may not tell you anything unless they are really toast

    I would just change the idlers and see if that fixes it

    there really are not that many components that can be causing your problem

    Justin
     
  7. Apr 9, 2010 at 6:10 AM
    #7
    jandrews

    jandrews Carolina Alliance Southwest Region Ambassador

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18122
    Messages:
    12,256
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '09 FourDubDee TRD OR
    A-TRUCK, Fat Kid in the Bed, Custom Pinstriping, Ported and Polished Muffler Bearing, Hi-Performance Bed Mat

    Agreed, hand spinning doesn't tell you shit about bearing/belt/pulley interaction under load/tension...since it worsens with acceleration/engine load, it sounds either belt or bearing related. Something in there doesn't like to move faster.
     
  8. Apr 9, 2010 at 8:31 AM
    #8
    Jap

    Jap Loving this

    Joined:
    Apr 5, 2010
    Member:
    #34619
    Messages:
    43
    Gender:
    Male
    TRD supercharger, extractors, 7 psi pulley, Interceptor ECU
    Could be a couple of things, i've run into a similar issue on another vehicle.

    1. Could be the tensioner assembly squeaking as the arm moves.

    2. Could be a faulty bearing.

    The sound will be a dead give away.
    Is it a constant 'howling' or 'squealing' sound or does it change in relation to load on the engine?
     
To Top