1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2010 Tacoma 4.0 - is this the "Tacoma Tick?"

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by DubVeeTaco, Mar 2, 2010.

  1. Mar 2, 2010 at 7:55 AM
    #1
    DubVeeTaco

    DubVeeTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Member:
    #32140
    Messages:
    53
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Morgantown, WV
    Vehicle:
    '10 Off Road, 4x4, V-6, M/T
    Bed Mat, WV Hitch Cover, 265/75 R16 Cooper Discoverer ATR's, XM, Rear leaf TSB, front 5100's at 1.75..
    Hi everyone,

    I am new to the forum, but I'm glad to be here. What a great resource for Tacoma owners, and yes, the forum is kind of addictive!

    I just bought a '10 Black Sand Pearl access cab, 4.0, 4x4, Auto, Sport Tacoma. I love the truck, but I've noticed a ticking sound coming from what sounds like the driver's side of the engine under load from 1,500 r.p.m. to around 2,500. It reminds me of the sound of a slightly leaking exhaust header that I used to get on my old Corvette...

    It's not too loud, and I can't hear it at highway speeds because of wind noise, but I wonder if this is the "Tacoma Tick" that I've read so much about on the forum.

    I've ordered a cascade theromo-acoustic hoodliner to install, which I hope will take care of the problem. (Found a nice link: http://www.toyotanation.com/forum/t199547.html)

    So, is this the "tacoma tick" that I keep reading about? (Or at least one of the "ticks" that I've read about -- I realize that there's one at idle as well..) Also, if I install the hoodliner, will this void my warranty?

    Thanks, and I'll post pix of my new ride once the road's cleaned up and I can wash her for the first time..been kinda snowy in West Virginia...
     
  2. Mar 2, 2010 at 8:29 AM
    #2
    Canadian Max

    Canadian Max Yamaha

    Joined:
    Oct 30, 2009
    Member:
    #25156
    Messages:
    205
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    In the Garage
    Vehicle:
    2010 TRD 4X4
    2010 TRD Sport 4 door Speedway Blue 4" Nerf Bars Vent visors Weathertechs Mats Hella 500 HID Mod Bull Bar Devil Horns Eclipse AVN 726E Energy Speakers
    By the way you describe it, Yes my engine sounds the same, especially noticeable at fast food drive threw :rolleyes:
     
  3. Mar 2, 2010 at 8:30 AM
    #3
    paintdiddy

    paintdiddy Machine gun shits

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Member:
    #9924
    Messages:
    10,307
    Gender:
    Male
    First Name:
    shithead
    nj and not from "the jersey shore"
    Vehicle:
    silver bullet
    they all sound like that.
     
  4. Mar 2, 2010 at 8:31 AM
    #4
    godofspeed

    godofspeed Washington State.

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Member:
    #30416
    Messages:
    346
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Skagit Valley
    Vehicle:
    2010 4x4 TRD OR DC
    Body Armor front bumper Body Armor rear bumper Procomp 7089 16x8 285/75/16 BF MT Camburg LT Fox coilover All Pro 11 pack leaf Fox rear shock with DSC Allpro frame slider Smittybuilt 9500 winch Cobra CB w/firestick antenna. Hi-lift Smittybuilt air compressor
    Isn't there a MOD out that fixed the ticking problem? My 2010 does it too, but I just live with it.
     
  5. Mar 2, 2010 at 8:36 AM
    #5
    DubVeeTaco

    DubVeeTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Member:
    #32140
    Messages:
    53
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Morgantown, WV
    Vehicle:
    '10 Off Road, 4x4, V-6, M/T
    Bed Mat, WV Hitch Cover, 265/75 R16 Cooper Discoverer ATR's, XM, Rear leaf TSB, front 5100's at 1.75..
    Yes - there's this mod: http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/43632-ticking-engine-one-fix.html

    I'm going to do this too -- hoping that both this mod and the hoodliner will fix/muffle the sound.

    Is it just me, or does anyone think that the old 3.4 V-6 sounded so much better than the new 4.0? I love the new Tacoma, but that engine in my '97 never ticked, had plenty of power, and kind of sounded like a "baby V-8"...
     
  6. Mar 2, 2010 at 10:22 AM
    #6
    bucksnort06

    bucksnort06 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21174
    Messages:
    85
    Gender:
    Male
    First Name:
    pete
    cape cod
    Vehicle:
    09 TRD
    4 leaf TSB, 5100's all four, eibach 1.6" coils, ARE cx cap, yakima racks, weathertech floor mats/rain guard/hood guard.
    Its not just you.. My 2000 was was better sounding.. I think my 09 4.0 sounds horrible.. Not too impressed, but I guess if its normal I can live with it.
     
  7. Mar 2, 2010 at 10:24 AM
    #7
    Kyouto42

    Kyouto42 Iron Beard

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8614
    Messages:
    9,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Ahwatukee, AZ
    Vehicle:
    BSP '10 4x4 TRD Off-Road DC
    See build thread in signature
    Sounds like the tick. TBH though, I don't think it sounds all that bad... at WOT. With the drop in k&n and TRD cat-back.... she sounds pretty good for a v6 I must say :D The ticking is about the same as my G35 was... guess I'm just used to it.
     
  8. Jan 27, 2014 at 6:56 AM
    #8
    arkhomer

    arkhomer Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Member:
    #121131
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    First Name:
    TYLER
    ARKANSAS
    Know I am rehashing a old thread here but just bought a 2010 double cab 4x4 2 weeks ago and I am also hearing this ticking. However, mine is different than most have described on here due to the fact that mine only does it every once in a while.

    I would say ever 20 start ups. I heard it when I left the house and it was still there at low rpm when I got to work. Coming from driver side area. The odd thing is is that I can turn the engine off and start right back up and the ticking goes away??

    I would think if it was a rubber washer/rubbing issue that I would hear it all the time. Thanks for any insight someone may have.
     
  9. Jul 29, 2014 at 3:04 PM
    #9
    BAMATAC10

    BAMATAC10 Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Member:
    #30440
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    Birmingham,AL
    Vehicle:
    PreRunner V6 SR5 Access Cab
    Yup
     
To Top