1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2011 2.7l occasional backfire on startup??

Discussion in '4 Cylinder' started by TacomaBuzz, May 15, 2011.

  1. May 15, 2011 at 12:07 PM
    #1
    TacomaBuzz

    TacomaBuzz [OP] Manual Transmission Enthusiast

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Member:
    #32764
    Messages:
    1,179
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Connecticut
    Vehicle:
    2011 RegCab Manual 5 lug
    Hose clamp mod, Bench>Buckets swap,6-Speed center console,Secondary air filter removed,AFE pro dry s,Weathertech mats,TRD seat covers,Sirius,Pop N Lock, Bed Mat,Int Wiper switch, Bugflector,Yellow Fog lights,Ventvisors,back-rack.
    Does anyone experience a backfire on the 2.7l sometimes on startup?? I just bought this truck and it a has under 2,000 mi. Every once in awhile I get a backfire on startup. I came from a 4.0 v6 taco and never experienced this before.
     
  2. May 15, 2011 at 12:16 PM
    #2
    fletch aka

    fletch aka www.BeLikeBrit.org

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Member:
    #12223
    Messages:
    7,154
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Left Coast
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray TRD OffRoad
    TRD cat back exhaust, TRD Cold Air Intake, differential breather mod' Hellwig rear sway bar, 16x8 TRD Ivan Stewart's, Michelin LTX A/T2, DTRL Stealth Mode Mod, custom "Texas Edition" shift knob, Sock's "Classic" bedside decals, MetalMiller custom grill emblem, 20% front tinted windows, tinted taillights, Viper alarm, ScanGauge II, Flyzeye Designs V2W Tacoma Interior LED lighting, de-mud flapped, de-badged, extra D-rings under bed bolts, WeatherTech ED floor mats, G4 Elite Fold a Cover ,Toyota bed mat, tailgate theft deterrent device and absolutely no plasti-dip!
    That can't be good, back to the dealer. :notsure:
     
  3. May 15, 2011 at 12:30 PM
    #3
    TacomaBuzz

    TacomaBuzz [OP] Manual Transmission Enthusiast

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Member:
    #32764
    Messages:
    1,179
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Connecticut
    Vehicle:
    2011 RegCab Manual 5 lug
    Hose clamp mod, Bench>Buckets swap,6-Speed center console,Secondary air filter removed,AFE pro dry s,Weathertech mats,TRD seat covers,Sirius,Pop N Lock, Bed Mat,Int Wiper switch, Bugflector,Yellow Fog lights,Ventvisors,back-rack.
    it's a very slight pop at the exact moment of startup and it usually does this after sitting for 8+ hours (cold).
     
  4. May 15, 2011 at 12:31 PM
    #4
    whippersnapper02

    whippersnapper02 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Member:
    #27905
    Messages:
    35,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Christian
    Yorba Linda, CA
    Vehicle:
    10 MGM TRD OR 4wd Auto DCSB
    Banks Monster Exhaust, Pop n Lock tailgate lock, Hook-Ups tie down brackets, USA Spec Ipod adaptor, WO seat covers, color matched grill with Grillcraft insert, Tuffy locking bed box
    Sounds rich. It may not even be a backfire though. Get video of it to show the dealer.
     
  5. May 15, 2011 at 12:37 PM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,117
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    If it IS a "backfire", that would be caused by improper ignition timing, and I would think a code would be set....
     
  6. May 15, 2011 at 12:39 PM
    #6
    especk

    especk Nothin' Special

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42041
    Messages:
    2,453
    Gender:
    Male
    First Name:
    Erik
    Redding, CA
    Vehicle:
    2010 Tacoma Reg Cab 4x4
    3" OME lift with 885 coils on nitrocharger 90000 shocks with 5mm trim packer on driver's side, TC UCAs, Rear OME Dakar leafs with nitrocharger shocks, All-pro U-bolt flip kit and 3* Toytec shims, extended rear brakelines, 16" Raceline Rockcrusher 887 wheels with 3.6" backspacking, BFG KM2 305/70/16 tires, Doug Thorley header, Doug Thorley catback exhaust, Volant CAI with ram air, Weathertech floor mats, Kicker 12" sub, Kenwood 500W RMS amp, Relentless Fab front and rear bumpers, 4.88 gears, custom flatbed with swing out tire carrier
    mine doesnt do that
     
  7. May 15, 2011 at 12:46 PM
    #7
    whippersnapper02

    whippersnapper02 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Member:
    #27905
    Messages:
    35,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Christian
    Yorba Linda, CA
    Vehicle:
    10 MGM TRD OR 4wd Auto DCSB
    Banks Monster Exhaust, Pop n Lock tailgate lock, Hook-Ups tie down brackets, USA Spec Ipod adaptor, WO seat covers, color matched grill with Grillcraft insert, Tuffy locking bed box
    A rich mixture could cause fuel to build up in the exhaust. It might sound like a back fire when ignited. I bet is isn't anything though.
     
  8. May 15, 2011 at 12:49 PM
    #8
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,117
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Yeah....If an injector is leaking down, or something.....that could cause it.
     
  9. May 15, 2011 at 12:59 PM
    #9
    bjmoose

    bjmoose Bullwinkle J. Moose

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Member:
    #42529
    Messages:
    5,617
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    San Jose CA
    Vehicle:
    '11 Std Cab 4x4 5sp
    OME suspension, ARB Air Locker, Yaesu FT 8900 Ham Radio
    Mine does.

    I haven't done anything about it.

    Not sure if it stopped doing it or I just stopped noticing.

    I have almost 10k miles on now.
     
  10. May 15, 2011 at 1:32 PM
    #10
    TacomaBuzz

    TacomaBuzz [OP] Manual Transmission Enthusiast

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Member:
    #32764
    Messages:
    1,179
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Connecticut
    Vehicle:
    2011 RegCab Manual 5 lug
    Hose clamp mod, Bench>Buckets swap,6-Speed center console,Secondary air filter removed,AFE pro dry s,Weathertech mats,TRD seat covers,Sirius,Pop N Lock, Bed Mat,Int Wiper switch, Bugflector,Yellow Fog lights,Ventvisors,back-rack.
    Good to know that I am not alone then!
     
  11. May 15, 2011 at 11:28 PM
    #11
    TacoVerde

    TacoVerde Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Member:
    #37871
    Messages:
    495
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    So Cal
    Vehicle:
    09 PreRunner
    URD short shifter, OBX racing pedals and titanium/carbon fiber shift knob, Rear speaker mod, Taco bed mat, Bed extender, taco door sill protectors, Black TRD floormats, AFE stage 2 CAI, Doug Thorley Header and Catback, Glassworks Unlimited front fenders/bedsides, Engage front LT kit,2.5x8 King co's with resi's, dj straps
    mine kind of has that sometimes, but i didn't really notice it till i put on the doug thorley catback:confused:
     
  12. May 16, 2011 at 2:26 AM
    #12
    ScottyDaug

    ScottyDaug Active Member

    Joined:
    Apr 24, 2011
    Member:
    #55432
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2011 Regular Cab 2.7 4X2
    Mine does it sometimes as well. 2011 4x2 I4. Just a very slight "pop" on start up. Only after it has sat overnight. Mine has around 1K on it.
     
  13. May 16, 2011 at 6:11 AM
    #13
    Tacoyota

    Tacoyota senile member

    Joined:
    Jul 22, 2009
    Member:
    #20028
    Messages:
    2,968
    Gender:
    Male
    North of Cali, South of Canada
    Vehicle:
    08 4wd
    4.56 gears, rear trutrac,DT header, 235/85r16 Duratracs, 2nd filter pulled, inter.wipers, Cruise control, Factory alum. whls/winter tires(2nd set), Afe pro Dry-S , Dumbo eared flaps cut down.
    Mine does it only sometimes, Seems like its rarely in the morning when sitting overnight, just in the afternoon, starting to leaving from work, 1-2 days a week perhaps.
    Its not loud either, just a light pop, not sure if its due to good muffling or just being a fraction of the fuel in a normal backfire. 20k on mine, noticed it for at least 16k.
     
  14. May 16, 2011 at 6:35 AM
    #14
    Tckwarrior

    Tckwarrior Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42015
    Messages:
    78
    Gender:
    Male
    First Name:
    Aaron
    Damascus OR
    Vehicle:
    08 RegCab Superwhite
    3 inch revtek lift,American Eagle 197 Black Wheels 17x9 Boltpattern 6x5.5 , 285/70/17's with BFG km2s U-haul class 3 tow hitch, Better built toolbox. Trail-gear 58 inch Rock-sliders
    Mine did this for 80,000 since it was new, until I sold it
     
  15. May 16, 2011 at 10:53 AM
    #15
    91r100gs

    91r100gs Understand the Voice Within

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Member:
    #6100
    Messages:
    653
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Kansas City area
    Vehicle:
    '08 Impluse Red SR5 I-4
    Factory bed mat, TacomaWorld.com sticker, EGR In-Channel Vent Visors, AFE ProDryS drop in air filter
    My 2008 4 cyl does it every now and then. I wonder if this is happening to people who removed the secondary air filter. It happens to me usually on a full cold start after sitting overnight, especially after a longer run of 20+ miles.
     
  16. May 16, 2011 at 11:42 AM
    #16
    trailertrashman

    trailertrashman Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Member:
    #28743
    Messages:
    24
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    10 Reg Cab 4x4
    Mine 2010 2.7 4x4 did this morning. Bit cool (60's) in Houston. Biggest difference (hurry to get to work) was I did not hesitate for few seconds before trying to start. Usuallly wait 10 or 15 seconds to let computer do its magic and will start quickly (less than 2 seconds). Cranks for about 10 seconds before it caught and then popped.

    bobby
     
  17. May 16, 2011 at 11:52 AM
    #17
    Who Dat Popcorn

    Who Dat Popcorn Dafuq

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4992
    Messages:
    1,472
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ricky
    Richmond, VA
    Vehicle:
    Sold :/
    SOLD
    Mine has done it since day 1. Now I have 45K miles on it, and still does it.
     
  18. May 16, 2011 at 11:54 AM
    #18
    crf69

    crf69 scraping my emblems off my plasti-dip

    Joined:
    May 18, 2010
    Member:
    #37348
    Messages:
    3,575
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Ohio
    Vehicle:
    06 TRD OR BSP cab'n 1/2
    ummm yeah
    that means it's talking to you saying i'm ready let's go!
     
  19. May 16, 2011 at 12:00 PM
    #19
    91r100gs

    91r100gs Understand the Voice Within

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Member:
    #6100
    Messages:
    653
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Kansas City area
    Vehicle:
    '08 Impluse Red SR5 I-4
    Factory bed mat, TacomaWorld.com sticker, EGR In-Channel Vent Visors, AFE ProDryS drop in air filter

    Either that are you are feeding it c-store burritos.
     
  20. May 16, 2011 at 1:14 PM
    #20
    bjmoose

    bjmoose Bullwinkle J. Moose

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Member:
    #42529
    Messages:
    5,617
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    San Jose CA
    Vehicle:
    '11 Std Cab 4x4 5sp
    OME suspension, ARB Air Locker, Yaesu FT 8900 Ham Radio
    Nope. I'm completely stock from intake to exhaust tip.
     
To Top